Smartwatchpionier Pebble ontslaat een kwart van zijn personeel. De financiële nood is het bedrijf tot de lippen gestegen, zegt de directeur. Maar dat klopt niet met de feiten.

Plastic Pebble

Een en ander is vandaag bekendgemaakt door Pebble. Het bedrijf begon vier jaar geleden als een van de succesvolste Kickstarterprojecten ooit. Via Kickstarter zochten enkele initiatiefnemers crowdfunding voor hun eerste product, de eerste plastic Pebble met een aantal basale mogelijkheden, een e-ink scherm dat altijd aan stond, en een batterijduur van zeker vier dagen. Dat werd een doorslaand succes. Hierna maakte Pebble meer smartwatches, met als laatste product de Pebble Time Round (review).

Crowdfunding

De afgelopen acht maanden heeft Pebble 26 miljoen dollar verzameld, bovenop de twintig miljoen van een tweede Kickstartercampagne van februari 2015. Met al dat geld is het wonderlijk dat Pebble het toch noodzakelijk vindt om veertig mensen te ontslaan, oftewel een kwart van het hele personeelsbestand.

Investeerders

Volgens CEO Eric Migicovsky van Pebble hebben de ontslagen voornamelijk te maken met de moeilijkheden die het bedrijf ondervindt om nieuw geld van investeerders te krijgen. "We hebben wel geld, maar het is nogal krap", beweert hij in een interview met Tech Insider.

Focus op health en fitness

De CEO legt in het interview uit dat Pebble zich in de toekomst meer wil bezighouden met het ontwikkelen van de health en fitness-onderdelen in de slimme apparaten die het bedrijf uitbrengt. Het bedrijf is nog lang niet uitgeschakeld; vanaf deze maand zijn de horloges te koop in India, een gigantische markt.

Apple Watch en Fitbit

De maatregel van Pebble lijkt ook te maken te hebben met de toenemende malaise op de markt voor wearables. De aandelenkoers van marktleider Fitbit daalt al enkele maanden gestaag, en de prijsverlaging van de Apple Watch moet misschien ook in dit licht worden gezien. Het kan ermee te maken hebben dat het slimme horloge minder goed verkoopt dan Apple had gehoopt.

Pebble is niet bang voor het voortbestaan van het bedrijf, meldt Migicovsky. Hij zegt dat Pebble plannen heeft voor de komende vijf tot tien jaar.