Rebble, het project dat door enthousiastelingen van Pebble is gestart om functies te behouden, heeft laten weten welke features worden overgezet. Eerder kwam naar buiten dat eigenaars van de smartwatches van dit merk het later dit jaar zonder de ondersteuning van het bedrijf moeten doen.

Rebble neemt deze Pebble-functies mee

In een bericht op de Rebble-blog heeft ex-Pebble-medewerker Katharine Berry Rebble Web Services geïntroduceerd. Deze dienst moet het gat gaan opvullen dat door Fitbit later dit jaar wordt achtergelaten. De servers voor de apps en diensten van de smartwatches van het overgenomen merk worden namelijk in juni stopgezet. Zo komt er onder andere een Rebble Store, met de hoop dat je daar een lijst met applicaties in kunt terugvinden die je nu al hebt geïnstalleerd op je smartwatches. Ook blijft de Timeline-ondersteuning behouden.

Het punt daarbij is wel dat appmakers zelf de apps moeten blijven ondersteunen. Ingebouwde functies als het weerbericht en dictee worden dingen waarvoor je moet gaan betalen. CloudPebble, het online developmentplatform, zal ook opgaan in Rebble Web Services. Ontwikkelaars zijn daardoor in staat huidige projecten te uploaden naar het nieuwe platform, zolang het maar gebeurt voordat Fitbit de stekker uit de diensten van Pebble trekt. Hiervoor werkt Rebble ook daadwerkelijk met Fitbit, zodat alles straks goed werkt en werkt zoals je het kent.

Een functie waar je het zonder moet doen is het beantwoorden van sms-berichten en e-mail. Om dergelijke functies te realiseren moet Rebble dezelfde afspraken met derde partijen, zoals telecomproviders, maken en daartoe is het team helaas niet in staat. Dan is er nog het probleem van alle kosten; om alles draaiende te houden is er veel geld nodig. Sommige functies worden dus achter een betaalmuur gezet. Voor alle andere dingen kunnen mensen geld doneren via het Patreon-platform, waar creativelingen vaak mee werken.

Ook wordt er nog nagedacht over twee andere ideeën. Alles blijft gratis (je krijgt toegang tot je account, de winkel, Timeline en CloudPebble) of je betaalt zo'n twee dollar per maand en krijgt dan ook toegang tot functies die nu achter een betaalmuur zitten.