Apple, Huawei en Samsung: vrijwel elk grote naam in de tech-industrie komt met een eigen smartwatch. Smartwatches maken je horloge een slim verlengstuk van je mobiel, zodat je gemakkelijker en sneller op de hoogte blijft van alle notificaties die je ontvangt, en simpele acties kunt uitvoeren. Pebble was het eerste bedrijf dat een commercieel succesvolle smartwatch uitbracht, genaamd de Pebble. Sindsdien zijn er meerdere edities uitgekomen van deze alleskunner, en is het nog steeds één van de beste smartwatches.

Wat is de Pebble?

De Pebble is een smartwatch die je helemaal naar je eigen smaak aan kan passen, en op een bondige wijze de informatie die jij wilt zien verstuurd naar je pols. De smartwatch werkt via Bluetooth samen met je iOS of Android smartphone, waarvoor je alleen de Pebble app hoeft te downloaden op je telefoon. Het slimme horloge heeft een e-paper scherm, waardoor de batterij van de Pebble wel vijf tot zeven dagen meegaat als deze volledig opgeladen is. Het handige aan de smartwatch is dat deze waterdicht is, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je gaat zwemmen of als het regent.

 

De Pebble was één van de eerste echte smartwatches die ook commercieel succesvol was, en kwam geregeld in het nieuws door het unieke succesverhaal: de makers van de smartwatch wilden geld ophalen via Kickstarter om de Pebble te kunnen produceren, maar werden compleet weggeblazen door de vraag. Het doel van de Kickstarter was om $100,000 op te halen, maar binnen een paar uur zaten ze al ver boven dat bedrag. Uiteindelijk waren er meer dan 68,000 smartwatches verkocht via de Kickstarters, en kregen ze meer dan 10 miljoen dollar om de Pebble daadwerkelijk te gaan produceren.

Ondertussen zijn er al meerdere smartwatches uitgekomen, die we zometeen in detail bespreken:

 

  • De originele Pebble (2013)
  • De Pebble Steel (2014)
  • De Pebble Time (2015)
  • De Pebble Time Steel ( 2015)

 

Wat kan deze smartwatch?

Als je de Pebble nog niet met je smartphone verbonden hebt toont het schermpje alleen de tijd en datum, net zoals elk normaal horloge. Zodra je de Pebble verbindt met je iPhone of Android telefoon opent er een wereld aan mogelijkheden. De smartwatch kan dan gelijk je waarschuwen als je gebeld wordt en tonen op het schermpje wie je belt, en je sms-berichten tonen. Verder toont het toestel ook het huidige weer (vergelijkbaar met de widget op je telefoon), je Facebook berichten, Tweets, en heeft de Pebble een timer en smartwatch.

 

De echte kracht van de Pebble komt natuurlijk tevoorschijn als je apps voor de smartwatch gaat downloaden, die je via de Pebble Store op je mobiel kan downloaden. Er zijn duizenden apps beschikbaar, van fitness-apps tot apps die in de gaten houden of je pizza al bezorgd is. Je kunt zelfs spelletjes spelen op je horloge. Toch zullen de meesten de smartwatch gebruiken om notificaties te lezen, en simpele acties uit te voeren.

Elke smartwatch van het bedrijf draait op Pebble OS, een eigen besturingsysteem dat speciaal voor de Pebble ontwikkeld is. Elke smartwatch kan in principe hetzelfde, het enige verschil tussen de eerste Pebble's en de nieuwe generatie is dat je de nieuwe Pebble Time met je stem kan bedienen, en dat de nieuwe Pebble een kleurenscherm heeft. Ook hebben de Pebble Time en Pebble Time Steel een speciale ingang waarmee je slimme bandjes kan verbinden, of andere handige accesoires. Hoe ontwikkelaars die ingang precies gaan gebruiken is nog onduidelijk.

Waarom een Pebble?

De Pebble is natuurlijk niet de enige smartwatch die je kan kopen. Apple kondigde in maart haar eigen smartwatch aan, de Apple Watch, en ondertussen zijn er al talloze Android Wear smartwatches uitgekomen. Waarom zou je een Pebble kopen?

Prijs

De smartwatch van het bedrijf is relatief goedkoop vergeleken met de andere smartwatches die verkrijgbaar zijn. De goedkoopste Apple Watch kost bijvoorbeeld 399 euro, en dan heb je dus niet eens de stalen editie. De Pebble Time kost omgerekend 'slechts' 175 euro. Pebble richt zich dan ook duidelijk meer op de mensen die een slim horloge willen, en niet per se een prachtig sieraad willen dragen.

Batterij

De meeste Android Wear smarwatches gaan slechts twee dagen mee met een volle batterij, en de Apple Watch hoogstens 18 uur. Dat is niet een hele grote ramp, maar het is toch fijner als je niet constant op je batterij hoeft te letten. De Pebble gaat een hele week mee, dankzij het e-paper scherm dat weinig energie verbruikt. Het scherm van de smartwatches is misschien niet zo helder en kleurrijk als de schermen van de andere smartwatches, maar krijg je wel een geweldige accuduur voor terug.

Ondersteuning en verbinding

De Pebble is niet specifiek voor één mobiel platform ontwikkeld, en kan dus met zowel iPhones als Android telefoons verbinding maken. Stel je hebt nu een iPhone, maar je denkt dat je over een jaartje misschien overstapt op een nieuwe Android telefoon. Als je een Pebble neemt hoef je je dan geen zorgen te maken dat je smartwatch opeens nutteloos is. Ook wordt de smartwatch zeer actief ondersteund door een community van ontwikkelaars en fans. Elke dag komen er nieuwe apps uit, en er zijn al duizenden apps en extra's beschikbaar, specifiek ontwikkeld voor het horloge.

De originele Pebble

De originele Pebble kwam uit in Januari 2013, en is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren. Deze smartwatch heeft een 1.26-inch zwart-wit e-paper scherm met een resolutie van 144 x 168. De 130 mAh batterij van de smartwatch gaat vijf tot zeven dagen mee, wat een enorm verschil is met de meeste andere smartwatches, die vaak nog maar net een dag gebruikt kunnen worden. De Pebble heeft een universeel 22mm bandje, waardoor je de smartwatch kan aanpassen met allerlei andere bandjes.

 

Original Pebble

Als je Pebble leeg is kan je het horloge opladen via een USB-kabeltje, dat je bij de Pebble krijgt. Om de Pebble waterdicht (5ATM) te houden heeft de Pebble een magnetische USB connector. De originele Pebble heeft een ARM Cortex-M3 80MHz processor, wat genoeg is voor de simpele taken die je uitvoert met het horloge. Je kan de Pebble verbinden met je Android of iOS telefoon via Bluetooth 4.0, waarvoor je Android 4.1 of hoger nodig hebt, of iOS 6 en hoger. De Pebble heeft een Ambient light sensor, waarmee de Pebble automatisch kan detecteren of het scherm verlicht moet worden of niet. Ook heeft de Pebble een 3D accelerometer, waarmee de Pebble registreert of je je pols beweegt of niet.

De originele Pebble is voor 130 euro verkrijgbaar via verschillende Nederlandse webshops.

De Pebble Steel

In Januari 2014 werd de Pebble Steel aangekondigd, een luxueuze versie van de originele smartwatch. Qua specificaties is de Pebble Steel vrijwel gelijk aan de normale Pebble, dus de software en batterij zijn gewoon hetzelfde gebleven. De Steel heeft echter wel een luxer uiterlijk dan de normale Pebble, en lijkt dan ook meer echt op een sieraad. Dat komt door het stalen frame van de Pebble Steel, en de leren en metalen bandjes die je erbij krijgt. Ook heeft de Steel Corning Gorilla Glass, waardoor je scherm veel beter beschermd is tegen krassen. De Steel is verkrijgbaar in de volgende kleuren: zwart en staal.

 

pebble steel

De zilveren versie van de Steel is in Nederland voor 199 euro te koop via verschillende webshops. Voor de zwarte editie zul je 220 euro moeten neerleggen.

De Pebble Time

De Pebble Time werd Februari dit jaar aangekondigd, via een nieuwe Kickstarter. Daarmee keren de makers van de Pebble terug naar waar het grote succes begonnen is, om de tweede generatie Pebble smartwatches te lanceren. Opnieuw werd het Kickstarter-doel razendsnel verbroken: het doel was $500,000 op te halen, maar ondertussen staat de teller al op 17 miljoen dollar. De campagne eindigt pas op 28 maart, maar je kan nu al stellen dat het een enorm succes is. De Pebble Time heeft een dunner en strakker design, een kleurenscherm, een microfoon en een nieuw besturingssysteem. Het horloge is voorlopig verkrijgbaar in wit, zwart of rood.

 

Pebble-time

De Time heeft net zoals zijn voorganger een e-paper scherm, waardoor het scherm altijd aan kan staan en nog steeds een week meegaat. De makers van de Pebble hebben gekeken naar LCD en OLED, maar besloten dat een e-paper kleurenscherm de beste optie is. De nieuwe Pebble is twintig procent dunner dan het origineel, en het scherm is lichtelijk gebogen, zodat het horloge beter om je pols past. De upgrades van de Pebble Steel kan je voor een deel ook vinden in de Time: het scherm heeft ook Gorilla Glass, en de randen zijn van staal gemaakt.

Het gebruiken van de Pebble is makkelijker geworden, dankzij een ingebouwde microfoon. Denk echter niet aan de mogelijkheden die Google Now en Siri je bieden: de microfoon is bedoel om notificaties te beantwoorden met je stem, en zo simpele acties uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het snel verwijderen van een e-mail of het opnemen van een korte notitie. De echte grote verandering die met de Pebble Time geïntroduceerd wordt is echter het nieuwe besturingssysteem. Het team achter de smartwatch heeft een nieuwe interface bedacht, waarmee je in een chronologisch rijtje alle notificaties, alarmen en events kan bekijken. Je hoeft dus niet meer voor elke actie een app te openen, wat het gebruik van de Time een stuk makkelijker maakt. Je kunt slechts acht apps op de originele Pebble installeren, waar gelukkig met het nieuwe besturingssysteem verandering inkomt.

Ook heeft de nieuwe Pebble een ingang voor "slimme accessoires", zoals bijvoorbeeld sensoren en slimme bandjes. Derde partijen kunnen dus uitbreidingen voor de Pebble gaan ontwikkelen, en zo je smartwatch nog slimmer maken. Het doel is om de Time naar de eerste klanten te versturen in mei 2015, al wordt het afwachten of dat ook gaat lukken. Het plan is om de nieuwe interface ook naar de originele Pebble (Steel) te brengen, via een software-update. Of de app-limiet ook opgeheven wordt op de originele Pebbles is nog niet duidelijk.
De Time gaat 199 dollar kosten, wat omgerekend ongeveer 175 euro is. De beschikbaarheid in Nederland is nog niet bekend, maar de vorige Pebble's werden gewoon door de grote webshops verkocht.

De Pebble Time Steel

Een week nadat de Pebble Time op Kickstarter verscheen kondigde het bedrijf de Pebble Time Steel aan, op  3 maart. Deze smartwatch is net wat sterker en luxueuzer dan de normale Pebble Time, en is verkrijgbaar in zwart, goud en staal. Bij de Time Steel krijg je een metalen en leren (schakel)bandje, in dezelfde kleur als het horloge zelf. Bij de gouden Pebble Time Steel krijg je echter een roden bandje. De batterij van de Time Steel is iets beter dan die van de Pebble Time: de batterij gaat tien dagen mee, in plaats van zeven. De Pebble Time Steel wordt naar verwachting in juli 2015 verstuurd naar de eerste backers op Kickstarter.

 

Pebble-time-steel

De Pebble Time Steel gaat 299 dollar kosten, wat omgerekend ongeveer 280 euro is. De beschikbaarheid in Nederland is nog niet bekend, maar de vorige Pebble's werden gewoon door de grote webshops verkocht.

Conclusie

Pebble staat bekend om de geweldige community en de ideale accuduur. Met een smartwatch van het bedrijf kan je je notificaties lezen en beantwoorden, met je stem notities maken, spelletjes spelen en natuurlijk gewoon de tijd en datum checken. Door de duizenden apps die voor de Pebble verkrijgbaar zijn wordt de smartwatch een echte alleskunner. De goedkoopste smartwatch is al beschikbaar voor slechts 130 euro, en de nieuwste luxe Pebble kost 280 euro.

Meer tips en adviezen

Wil je meer lezen over wearables als smartwatches en fitness trackers? Of wil je tips over het gebruik of de aanschaf van deze wearables? Neem dan onze tips en adviezen door.