Onbedoeld zijn plaatjes van de nieuwe smartwatch van Fitbit op internet beland. De plaatjes laten een gemoderniseerde versie van de Fitbit Blaze zien, aan het uiterlijk te oordelen. Het innerlijk biedt echter ook een verrassing: een sterk verbeterde hartslagmeter. En er zit waarschijnlijk veel meer software in dan in de Blaze.

Wareable heeft de plaatjes op internet gezet. De nieuwe Fitbit-smartwatch zal een van de grootste producten worden die Fitbit verkoopt. Het formaat komt ongeveer overeen met dat van de Fitbit Blaze.

Drie uitvoeringen

De smartwatch wordt in drie kleuren op de markt gebracht, met bijbehorende bandjes. Er kan straks gekozen worden uit een zilveren horlogekast met een blauwe band, een rozegoude horlogekast met een blauwe band of een donkere kast met een zwart bandje. De plaatjes laten zien dat de knoppen op dezelfde plek zitten als bij de Fitbit Blaze. Twee rechts en een links.

Sensors

De achterkant van het horloge zit vol met sensors. Verwacht wordt dat hier de hartslagsensor wordt verbeterd. Zoals veel andere producenten van wearables heeft Fitbit in zijn bestaande fitnesstrackers en de Fitbit Blaze een groene optische sensor om de hartslag te meten. Maar de nieuwe plaatjes laten twee rode lampjes zien. Als dat infrarood is, zou hiermee ook het zuurstofgehalte in het bloed kunnen worden gemeten waardoor meer informatie over de lichaamsfuncties aan de drager worden geopenbaard. Een betere vastlegging van de hartslag, de variaties daarin, en andere fysiologische kenmerken zijn allemaal mogelijk door deze wijziging.

Concurrent voor Apple Watch

Er mag verwacht worden dat de nieuwe smartwatch alle fitness-features van de Fitbit Charge 2 overneemt. Hoe de smartwatch als 'smart' apparaat gaat werken moet nog blijken. Maar Fitbit plaatst dit nieuwe apparaat recht tegenover de Apple Watch, waarmee het moet gaan concurreren. Dus er zal een hoop afhangen van de apps die Fitbit meelevert.

Apps

CEO James Park van Fitbit heeft investeerders in het bedrijf beloofd dat er een 'app gallery' zal worden gelanceerd op de smartwatch zelf, met apps van een klein aantal geselecteerde software-ontwikkelaars met wie Fitbit samenwerkt. Dat zullen er na verloop van tijd meer worden, want Fitbit stelt de software developers kit voor het nieuwe apparaat vrij snel beschikbaar aan iedereen die er apps voor wil maken.

Het horloge heeft een interne GPS-sensor en is waterdicht tot vijftig meter onder het wateroppervlak.

Fitbit is door Wareable gevraagd om commentaar op de gelekte foto's, maar het bedrijf gaf geen sjoege. Wel vermeldt de woordvoerder van Fitbit dat de nieuwe smartwatch op schema ligt, en ruim voor het 'holiday season' (feestmaand december) in de winkels zal liggen.