De PlayStation VR is een virtual reality-bril voor de PlayStation 4, die werkt met de PlayStation Camera en de PlayStation Move-controllers. In dit artikel leggen we alles uit dat je moet weten over de vr-bril.

Dit is PlayStation VR

Voordat we de PlayStation VR-bril kenden zoals we hem nu kennen, ging het apparaat door het leven als Project Morpheus. De PSVR sluit je direct aan op de PlayStation 4-spelcomputer, waarvan er inmiddels al meer dan 35 miljoen van zijn verkocht. Dat levert de virtual reality-bril een groot voordeel op, omdat er al veel mensen zijn die de benodigde basishardware hebben. Dat is in tegenstelling tot de Oculus Rift en de HTC Vive, die allebei moeten worden aangesloten op een high-end gaming-computer, die duurder dan de bril is.

[irp posts="8140" name="Review: PlayStation VR voor de Sony PlayStation 4"]

Je kunt de PSVR niet zomaar aansluiten op je PS4-console. Daarvoor heb je een adapter nodig, die met de bril wordt meegeleverd. Je plaats de headset op het hoofd, zodat de ogen toegang krijgen tot het scherm in de houder voorop. Ook zitten er enkele sensoren in de hardware, die bijvoorbeeld de bewegingen van het hoofd kunnen meten. Je kunt ook een koptelefoon aansluiten op de bril, die eveneens wordt meegeleverd in het pakket. Helaas zit niet alles in de doos die je aan het einde van dit jaar kunt kopen in de winkel.

De PlayStation VR heeft namelijk enkele accessoires nodig om te kunnen werken. Je hebt de PlayStation Camera nodig (wordt apart verkocht) en in elk geval de PlayStation DualShock 4-controller (je krijgt er eentje bij aankoop van een PlayStation 4, wordt ook apart verkocht) of de PlayStation Move-controllers (worden apart verkocht). Er zullen titels worden uitgebracht die zowel met de DualShock 4- als Move-controllers zullen werken. Waarschijnlijk komen er ook games die exclusief met de Move-controllers zullen gaan werken.

playstation-vr-groot-2

Het design van de PlayStation VR

In vergelijking met de andere grote spelers op de virtual reality-markt, ziet de PSVR er wat strakker en meer futuristisch uit. Dat heeft onder meer te maken met het de witte, zwarte en blauwe kleuren die gebruikt worden, maar ook met de ronde hoeken en de led-lampjes op de bril. Die lampjes ogen niet alleen heel tof, maar worden ook nog ergens voor gebruikt. De PlayStation Camera kan namelijk de PSVR volgen door de led-lampjes. Verder weegt de bril 610 gram, zijn de afmetingen 187 bij 185 bij 277mm en kunnen brildragers op hun bril ophouden.

PlayStation VR - display, specs en hardware

De PlayStation VR beschikt over een 5,7 inch oled-scherm met een resolutie van 1080p. Dat is dus een resolutie van 1920 bij 1080 pixels (920 bij 1080 pixels per oog). Het gaat hier om één scherm en niet om twee schermen, zoals dat wel het geval is met Oculus Rift.  De kijkhoek is honderd graden, wat minder is dan bij de concurrentie. Daarnaast is de bril in staat een refreshrate te halen van 120Hz (honderdtwintig frames per seconde). Maar daarvoor maakt Sony gebruik van een techniek die 60fps in feite verdubbelt. Ook 90Hz is mogelijk.

In de bril zit ook Sony's zes-assige motion sensing system. Dat systeem bestaat uit een drie-assige gyroscoop en een drie-assige accelerometer. Sony meldt dat de latentie op achttien milliseconde ligt, wat best laag is. Daarnaast kan de bril zelf 3D-audio omzetten en kunnen spelers ervoor kiezen het beeld zowel op de tv als in de bril te weergeven. Ook is er een Cinematic Mode, waarin je films en series kunt bekijken en conventionele PlayStation 4-spellen kunt spelen. Verder zijn er twee hdmi output-, een hdmi input-, een usb- en een aux-poorten aanwezig.

playstation-vr-groot-1

Veel games in aantocht voor PlayStation VR

Door de jaren heen heeft Sony veel accessoires uitgebracht voor zijn spelcomputers, waaronder de EyeToy voor PlayStation 2 en de PlayStation Move voor PlayStation 3. De eerstgenoemde is een augmented reality-camera die van het lichaam van de speler een controller maakt en de tweede is een Wii Remote-achtige controller, die technisch beter was dat Nintendo op dat moment aanbood. Hoewel beide accessoires genoeg games op hun naam hebben staan, blijkt toch dat de PlayStation VR voor PlayStation 4 de kroont spant.

Dat zegt Richard Marks, bij Sony verantwoordelijk voor de Move en VR, in een interview. Dat gezegd hebbende zal het aantal games voor PlayStation Move ook gaan toenemen wanneer VR uitkomt, aangezien je die controllers samen met de vr-bril kunt gebruiken (zoals bijvoorbeeld de Touch Controllers van de Oculus Rift). Op dit moment werken er tweehonderddertig ontwikkelaars aan videogames voor de PlayStation VR. Vijftig spellen moeten eind dit jaar gaan verschijnen, met nog eens tenminste 110 spellen die in aantocht zijn.

PlayStation VR is geschikt voor dertien jaar en ouder

Tot nu toe wordt er weinig gerept over de minimale leeftijd die kinderen moeten hebben voordat ze aan de slag gaan met een virtual reality-headset. Samsung heeft al wel een minimumleeftijd ingesteld. Kinderen die dertien jaar of ouder zijn, mogen de Gear VR-bril gewoon gebruiken. En het lijkt erop dat Oculus diezelfde leeftijdsgrens wil instellen voor de Oculus Rift. Sony zal eveneens deze grens aanhouden, blijkt uit de releasenotes van de aankomende 3.50 firmware-update voor de PlayStation 4, uit de sectie van gezondheid en veiligheid.

ps4-psvr

Prijs en beschikbaarheid

Sony heeft tijdens een presentatie tijdens de Game Developers Conference in San Francisco bekendgemaakt dat de PlayStation VR vanaf oktober 2016 verkrijgbaar is voor een prijs van 399 euro. Mocht je al een PlayStation 4 hebben, dan is dat een koopje voor een virtual reality-bril. Zelfs wanneer je nog een PS4 moet kopen, dan ben je in verhouding nog steeds goedkoper uit wanneer je die prijzen afzet tegen die van de Oculus Rift en de HTC Vive, die beide een behoorlijke pc nodig hebben om hun games af te kunnen spelen.

Echter, er zitten wel wat addertjes onder het gras. De prijs van 399 euro is exclusief de DualShock- en Move-controllers en de PlayStation Camera die je nodig hebt. Die zul je dus nog apart moeten kopen. Sony heeft hiervoor gekozen, omdat veel PlayStation-eigenaars al zo'n camera of van die Move-controllers hebben. De complete pre-order-bundel komt niet in Nederland. Iedereen die een PSVR-bril koopt, zal overigens worden voorzien van een speciale demodisc met vr-ervaringen. Ook zal The Playroom VR gratis te downloaden zijn.

Meer tips en adviezen

Op onze tips en advies pagina vind je meer tips, achtergronden en adviezen over wearables als smartwatches, virtual reality-gear en fitness trackers.