Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Wisconsin-Madison hebben een uiterst dunne en flexibele pleister ontwikkeld, die volgestampt met sensors allerlei data over de mens onder de pleister vastlegt. Een revolutionaire ontwikkeling, vinden ze.

Transistors

De stickers zijn vooral gevuld met transistors, die in een draadloos circuit worden gekoppeld. Op die manier vormen de stickers een platform voor nieuwe zaken, die nog uitgevonden moeten worden.

De stickers kunnen aan elkaar worden gekoppeld. De geïntegreerde circuits kunnen in wearables worden gebruikt die als een soort tijdelijke tatoeage op de huid worden aangebracht. De wearables zijn van afstand te monitoren, wat handig is voor bijvoorbeeld verplegers die van afstand de lichaamsfuncties van een patient kunnen aflezen. Zonder dat de patiënt aan allerlei slangen hoeft te worden gelegd.

Smart home

Maar ook in gewone wearables en in smart home-producten kan deze uitvinding zijn nut bewijzen. De pleisters en de technologie erachter zijn al eind mei gepresenteerd. Nu zoeken de wetenschappers naar nieuwe mogelijkheden. De slimme stickers moeten aan 5G-verbindingen worden gehangen, zodat het lichaam dat met zulke stickers is beplakt, overal in de gaten kan worden gehouden.

Draadje

In de stickers is een gekronkeld draadje verwerkt. Daar zitten twee draadjes in die meebuigen met de huid, Die draadjes zijn goed voor van alles. Niet alleen zin ze bestemd voor data-overdracht, maar ook voor het beschermen van het lichaam tegen ongewenste straling van buiten.