Polar, bekend van hartslagmonitoren die in een band rond de borst worden gespannen, heeft met de M430 een nieuwe fitnesstracker uitgebracht die de hartslag aan de pols meet.

Hartslagmeting zonder borstband

Polar heeft op het gebied van hartslagmonitoring een naam te verdedigen. Algemeen is bij fitnesstrackers en smartwatches vastgesteld dat de hartslagmonitoring aan de pols beperkt is. Zo geven veel fabrikanten aan dat de hartslag alleen betrouwbaar wordt gemeten als de drager niet al te hard aan het bewegen is. Precies wat je niet nodig hebt voor het vastleggen van sportieve prestaties, dus.

Zes led-sensoren

Hier komt Polar nu met een belofte: de hartslagmeting van de nieuwe Polar M430 doet dit aan de pols net zo goed als op een rubberen borstbandmonitor. De tracker heeft dan ook maar liefst zes optische led-hartslagsensoren in de achterkant. Die lampjes schijnen door de huid heen en brengen het bewegende bloed in beeld. Dat wordt vertaald naar hartslagen op het scherm. Zowel in ruststand, als tijdens sportieve uurtjes.

GPS ingebouwd

Wat het uiterlijk betreft, lijkt de nieuwe M430 niet zoveel nieuws te bieden ten opzichte van de M400, die hij opvolgt. De fitnesstracker is nog steeds voorzien van een monochroom schermpje (zwartwit). De tracker beschikt wel over ingebouwde gps voor het goed vastleggen van de afgelegde afstanden. Ook is de nieuwe wearable wat dunner en lichter dan zijn voorganger. De rubberen band kan niet worden verwisseld, maar is wel voorzien van gaatjes zodat de huid er doorheen kan blijven ademen.

Notificaties

Er kunnen via de verbonden smartphone notificaties op het scherm verschijnen, maar de interactie daarmee is beperkt. Voor uitgebreidere functies op dit gebied kun je beter naar een Android Wear-horloge kijken.

Polar concentreert zich vooral op twee aspecten van de nieuwe M430. De hartslag van de drager wordt gemonitord volgens aangepaste algoritmes, waarbij het gewicht en de lengte van de drager van belang worden geacht voor de bewegingen van de pols.

Smart Coach

Voorts bevat het horloge de Smart Coach-opties die we ook kennen van andere Polar-wearables. Die opties laten de gebruiker een volledige grafische analyse zien na elke loop- of fietstocht, maar ook minder sportieve periodes worden vastgelegd en beoordeeld.

De nieuwe Polar M430 komt in mei naar de winkels en krijgt in Amerika een adviesprijs van 229 dollar. Hoe duur de polswearable in Nederland wordt, is nog niet bekend.