Gisteravond organiseerde Facebook een presentatie over de toekomst van de Oculus Rift, In dit artikel nemen we de belangrijkste punten door. Zo komt er onder andere een zelfstandige headset aan -- eentje die je dus zonder een krachtige pc kunt spelen.

Oculus Rift en de toekomst: dit moet je weten

Op donderdagavond Nederlandse tijd heeft Facebook het één en ander of de toekomst van Oculus Rift bekendgemaakt. In dit artikel willen we de belangrijkste aankondigen met je doornemen. Zo verschijnt er onder meer een losstaande headset van het bedrijf.

Zelfstandige headset van Oculus Rift

De zelfstandige headset van het Oculus-team moet een product gaan worden die ergens tussen mobiele vr- en high-end-vr-oplossingen in gaat zitten. Over de specs is nog niets bekend. Wel weten we dat de headset qua kracht niet zo sterk is als de Rift, maar ook lang niet zo duur zal worden. Momenteel hebben we nog te maken met een prototype, waardoor er nog maar weinig vaststaat. Het belangrijkste aspect van de zelfstandige Rift, is dat die draagbaar moet zijn. Dat zullen we gaan merken in het design en de vormfactor.

oculus-rift-zelfstandig

De Oculus Rift werkt straks met een goedkopere game-pc

De Oculus Rift is voortaan ook te gebruiken op game-pc's die lang niet zo duur of krachtig zijn als de pc's waar het systeem tot dusver aan gekoppeld moest worden. Daar waar een pc gemakkelijk 800-900 euro kon kosten (los van de bril), kunnen pc's die voor de helft van dat bedrag weggaan ook worden gebruikt in combinatie met de vr-bril. Dat gebrek aan hardware wordt softwarematig opgevangen. De vr-ervaring blijft soepel, omdat er missende frames kunnen worden opgevangen door synthetische frames, zoals het bedrijf ze noemt.

Voor de beste vr-ervaring dienen games in een hoog aantal frames te worden afgespeeld. Wanneer je een frame mist (of enkele frames), dan kan dat leiden tot misselijkheid of duizeligheid. Pc's met dure hardware kunnen die vereisten soms al moeilijk aan, dus is het goed om te zien dat Oculus daar nu wat aan doet. En dat die software, ingebakken in de nieuwe firmware-update, ook op minder krachtige pc's werkt, is mooi meegenomen. Door de technologieën, hoeven pc's voortaan maar 45 frames per seconden te renderen, in plaats van 90.

In-ear-koptelefoon

Binnenkort zal Oculus ook in-ear-oordoppen gaan uitbrengen die in combinatie met de Oculus Rift gebruikt kunnen worden. Deze oordoppen zullen 49 dollar gaan kosten en in december in de VS verkrijgbaar zijn. De koptelefoon zou je in plaats van de on-ear-telefoon kunnen gebruiken.

oculus-rift-koptelefoon

Lees ook onze review van de Oculus Rift en Touch Controllers.