De makers van de virtual reality-bril Oculus Rift hebben bekendgemaakt wat de complete set-up gaat kosten wanneer het apparaat uitkomt. Begin maar alvast met sparen, want dit gaat je ongeveer drie tot vier Xbox One-spelcomputers kosten.

Dit is de prijs voor de Oculus Rift

Mocht je van plan zijn om een Oculus Rift aan te schaffen wanneer hij begin 2016 op de markt wordt uitgebracht, maak dan je borst maar nat en begin alvast met sparen. De virtual reality-wearable gaat je namelijk, inclusief de benodigde pc, zo'n 1500 dollar kosten (wat omgerekend neerkomt op meer dan 1350 euro). Dat is negen- tot elfhonderd euro meer dan van eerder gemeld werd. Maar dat is wellicht geen eerlijke vergelijking: de prijs die eerder naar buiten kwam, was bedoeld voor de headset alleen, niet voor de pc die je erbij koopt.

Aan het einde van het jaar is het mogelijk een pre-order te plaatsen voor de Oculus Rift, die vervolgens begin 2016 naar je zal worden verscheept. Mocht je één van die mensen zijn die geïnteresseerd is in de virtual reality-bril, weet dan in elk geval dat je wordt aanbevolen een behoorlijk sterke Windows-pc te hebben. Ondersteuning voor Mac en andere pc-besturingssystemen zijn voorlopig van tafel. Hieronder staan de specificaties op een rijtje. Mocht je een dergelijk pc thuis hebben staan, dan heb je daar flink wat voor betaald.

  • NVIDIA GTX 970 / AMD 290 equivalent of nieuwer
  • Intel i5-4590 equivalent of nieuwer
  • 8GB+ werkgeheugen
  • Windows 7 SP1 of nieuwer
  • 2x USB 3.0 ports
  • HDMI 1.3 video output, met ondersteuning voor 297MHz clock via een direct output architecture

Oculus Rift zag voor het eerst het levenslicht in 2012, op het crowdfundingplatform Kickstarter. Sinds Facebook het bedrijf achter de virtual reality-bril kocht, zit er schot in de ontwikkeling. Eerder werd al gezegd dat de consumentenversie gaat lijken op het prototype dat we beter kennen onder de naam Crescent Bay. Die versie gebruikt twee kleine schermen, een externe tracking camera en software die de illusie van een 3d-omgeving weergeeft. De input wordt ook nog erg leuk; eerder bleek al dat de besturingen van nu niet werken.