Tijdens Google I/O heeft Google laten zien dat Project Soli nu in elk geval werkt op een smartwatch, wat eerst niet goed mogelijk was door het energieverbruik. Dat verbruik is met een factor van 22 afgenomen, waardoor de techniek in wearables geplaatst kan worden.

Zie Project Soli in actie op een smartwatch

Vorig jaar presenteerde Google Project Soli. Dat is een middel waarmee je de interactie kunt aangaan met een wearable, zonder het product aan te raken. De technologie maakt gebruik van een radar om bewegingen te registreren als input. Omdat de tech zo veel energie verbruikt (ontwikkelaars moesten de hardware in leven houden door er een computer op aan te sluiten), was het eerder niet mogelijk Soli te implementeren in wearables zoals je dat wel zou verwachten. Maar Google, zo maakt het bedrijf, heeft flink wat winst geboekt op dat gebied.

radar-visualisation-loop

Zo is het energieverbruik met ene factor van 22 afgenomen: van 1,2 watt naar 0,054 watt. Deze iteratie is 256 keer efficiënter dan zijn voorganger en kan bewegingen met 18.000 frames per seconde interpreteren. In de onderstaande video kun je een mooie indruk krijgen van hoe Project Soli op een wearable gebruikt kan worden. Maar deze techniek is niet gelimiteerd aan wearables, natuurlijk: zo kan de techniek ook worden toegepast op speakers en binnen enkele apparaten van je smart home. Dev kits worden ergens in 2017 verwacht voor ontwikkelaars.