Q Temp is een kleine, rechthoekige wearable, die de ultravioletstraling van de zon registreert. Op die manier weet hij via de verbonden app op een smartphone precies wanneer je uit de zon moet, of wanneer het tijd is om de zonnebrandcreme te voorschijn te halen.

Ultravioletstraling

Q Temp doet dat op basis van de UV-straling die de wearable zelf opvangt. In de verbonden app kun je zaken instellen als je huidtype, zodat een zo precies mogelijk advies kan worden gegeven. Voor sommigen zal dat zijn dat ze nog anderhalf uur in de zon mogen zitten, voor anderen is het feest na vijf minuten al voorbij. Geheel afhankelijk van het weer en het huidtype. De initiatiefnemers wijzen er op dat in de VS een op de vijf mensen huidkanker krijgt. In Australië is dat zelfs twee op de drie mensen.

Q temp b

Huidkanker

UV-straling is er zomer en winter en ook bij bewolkt weer. Mensen hebben dat nauwelijks in de gaten, want de straling is onzichtbaar. De Q Temp ziet het wel en maakt via de app ook de gevolgen zichtbaar. Q Temp wordt door de initiatiefnemers een 'persoonlijk weerstation' genoemd.

In de winter kun je UV-straling zelfs van twee kanten krijgen, aangezien de straling door sneeuw wordt weerkaatst. Het is dus van belang om de Q Temp altijd bij je te dragen als je buiten bent, vinden de initiatiefnemers. De Q Temp kan worden gedragen als sleutelhanger of aan een clip, als hij maar aan de buitenlucht en het zonlicht wordt blootgesteld.

Kickstarter

Q Temp is een financieringscampagne op Kickstarter begonnen om geld te verzamelen voor het project, zodat de Q Temp-wearables volgend  jaar uitgeleverd kunnen worden.