lcomm heeft op IFA 2016 een VR-bril laten zien die niet in de winkel komt, maar welk ontwerp dient als basis voor andere fabrikanten die zo'n product willen uitbrengen. Die op Qualcomm gebaseerde VR-brillen worden eind dit jaar in de winkels verwacht, meldt de chipfabrikant.

Dit is de Snapdragon VR820

De VR-bril die Qualcomm heeft ontworpen, is een volledig zelfstandig werkend apparaat. Het heet de Snapdragon VR820. Dat cijfer kennen we van de Qualcomm Snapdragon 820-chip, een high-end processor die in vele superphones en -tablets te vinden is. Deze chip drijft ook de VR-bril aan.

Externe camera's

De VR-bril is ontworpen samen met het Chinese bedrijf Goertek. Dit bedrijf heeft onlangs ook een eigen VR-headset op de markt gebracht voor zo'n 480 euro, met een handcontroller erbij waar de processor en andere hardware in zit. Zo'n controller is niet nodig bij de Qualcomm VR820.

Qualcomm Snapdragon VR820

Zoals gezegd kan de VR-bril volledig zelfstandig functioneren, wat zelfs zo ver gaat dat er geen externe sensors nodig zijn om de positie van de drager ten opzichte van zijn (echte) omgeving te bepalen. Dat doet de headset helemaal zelf met een uitvinding die 'inside out'-tracking wordt genoemd, en bestaat uit extern gerichte camera's die op de headset zijn gemonteerd.

'Prijs van high-end tablet'

De VR820 kan alleen maar besteld worden door fabrikanten die zelf op basis van deze bril een soortgelijke VR-bril willen uitbrengen, die uiteraard loopt op de Qualcomm Snapdragon 820-processor. Prijzen van dergelijke brillen zijn niet bekendgemaakt, maar zijn volgens Qualcomm te vergelijken met die van high-end tablets.

Hoge resolutie

De specs van de VR820 zijn niet mis. De twee schermen zijn voorzien van resoluties van 1440 x 1440 pixels. Dat is veel meer dan de Oculus Rift of de HTC Vice die niet verder komen dan 1080 x 1200 pixels. Echter, de verversing van de beeldjes is iets langzamer. Die geschiedt op 70Hz, terwijl de Oculus Rift en de HTC Vive tot 90Hz komen.

Er zijn twee camera's ingebouwd die de ogen van de drager in de gaten houden, zodat het getoonde beeld zich kan aanpassen.

Intel

Intel is ook bezig met een soortgelijk product. Qualcomm meent echter dat de VR820 veel dichter bij daadwerkelijke productie is dan de initiatieven van Intel. Dat betekent dat VR820-brillen veel eerder op de markt komen, als Qualcomm gelijk heeft.