Qualcomm heeft een nieuw VR-referentiemodel getoond met de Snapdragon 845-chipset. De Snapdragon 845 Mobile VR Reference Design, zoals het apparaat volledig heet, komt niet in de winkels terecht. De VR-headset kan als startpunt gebruikt worden door fabrikanten om hun eigen unieke VR-headsets te ontwikkelen.

Vorig jaar kwam Qualcomm met de Snapdragon 835 VR Developer Kit waar Google, Lenovo, HTC en anderen mee aan de slag gingen. De Lenovo Mirage Solo en de HTC Vive Focus zijn ontworpen met de Snapdragon 835 VR Developer Kit. Het komende jaar kunnen we hetzelfde verwachten van het VR-referentiemodel met de Snapdragon 845, waar naar verwachting diverse fabrikanten mee aan de slag gaan.

De Snapdragon 845-headset heeft twee schermen van 2.400 bij 2.400 pixels dat kan draaien op 120 beeldjes per seconde. Ter vergelijking, de HTC Vive Pro heeft twee schermen van 1.400 bij 1.600 pixels, waardoor het nieuwe VR-referentiemodel een flinke stap voorwaarts zal zijn. Ook een techniek genaamd foveated rendering vinden we in het model, waardoor bijgehouden wordt waar de ogen naar kijken. Het directe gezichtsveld is scherp, terwijl delen waar de ogen niet naar kijken minder scherp zullen zijn. Dit levert niet alleen natuurgetrouwe beelden op, maar zal ook zorgen voor een lager stroomverbruik. 

Vier camera's en room scaling

Het referentiemodel heeft vier camera's, twee voor de ogen en twee aan de buitenkant. De buitenste camera's zullen ervoor zorgen dat, naast het tracken van het lichaam, objecten in de echte wereld ook in de virtuele wereld getoond kunnen worden. Hiervoor zijn dan geen externe sensoren nodig. Deze room scaling-techniek wordt 6DoF genoemd (six degrees of freedom). Volgens Qualcomm levert de nieuwe headset tot 30% betere prestaties ten opzichte van de voorganger.

Voor nu is het afwachten wanneer fabrikanten nieuwe VR-headsets aankondigen met de Snapdragon 845-headset als basis.