Vanaf vandaag is de Apple Watch in Nederland te koop. Een hoop fans wachten al een tijd op deze mogelijkheid en zullen ongetwijfeld zonder het lezen van deze review al online aan het klikken zijn op de uitvoering die ze besloten hebben te kopen. Toch zullen er ook nog een hoop mensen zijn die nog helemaal niet weten of ze wel of niet zo'n best dure smartwatch van Apple willen. En daarom gaan we in deze review (delen van) de Apple Watch van dichterbij bekijken.

De Apple Watch is al sinds 24 april verkrijgbaar in een aantal landen, en ook wij hebben via een internationaal contact al snel een horloge kunnen bemachtigen. Dit betekent dat ik al een paar maanden met het horloge loop en in de loop der tijd mijn gevoelens en meningen rondom dit apparaat heb zien veranderen. Het feit dat het horloge al een tijd lang op de markt is betekent ook dat er al een hoop reviews zijn die de eigenlijk de meeste standaard elementen en zaken van het horloge al uitgebreid bespreken. Omdat wij hier niet van plan zijn het wiel opnieuw uit te vinden willen we jullie graag linken naar een paar van de reviews (iCulture en Tweakers) die wij van extra goede kwaliteit vonden. Deze reviews zijn zonder meer de moeite waard om te lezen, en door de uitgebreide aard van die reviews geeft dit ons de mogelijkheid om wat op de meer ongrijpbare zaken van dit klokje te focussen. Maar dat is natuurlijk onmogelijk zonder eerst toch even, in het kort, de basis-elementen die samen een Apple Watch maken te bespreken.

3 lijnen, 2 formaten, 3 materialen, 6 kleuren en ontelbare bandjes

De Apple Watch is verkrijgbaar in twee verschillende formaten, we hebben het dan over de grootte van de zogeheten kast. In heel brede lijnen lijkt het onderscheid gemaakt te kunnen worden in een mannen- en een vrouwenversie, waar de kleinere versie natuurlijk iets geschikter is voor dunnere polsen. Toch zullen er meer dan genoeg uitzonderingen op deze 'regel' zijn. Zo heb ik zelf voor deze review 2 maanden een 38mm-versie gedragen die prima bij mijn formaat polsen past en dus ook mijn voorkeur heeft.

 

Apple-Watch-review-bandke

De Apple Watch is onderverdeeld in verschillende 'collecties'. In Nederland is het waarschijnlijk gebruikelijker om de term lijnen te gebruiken. De Apple Watch Sport-lijn is de goedkoopste lijn en daar zijn de kasten van aluminum gemaakt. De Apple Watch Sport wordt standaard geleverd met een rubberen (fluorestoma.nogwat) bandje geleverd. De Apple Watch Sport is in het zilvergrijs en het Spacegrijs verkrijgbaar. De donkere versie komt ook standaard alleen met het zwarte rubberen bandje.

 

 • Apple Watch Sport 38 mm - €419
 • Apple Watch Sport 42 mm - €469

 

De duurdere lijn van de Apple Watch is de lijn die Apple zelf zo te zien als de standaard ziet, en dus ook niet voorzien is van een toevoeging als Sport (of editie). In deze lijn zijn de horloges gemaakt van roestvrijstaal en is het glas aan de voorkant van het horloge saffierglas. Deze horloges zijn in combinatie met verschillende soorten bandjes te bestellen waardoor de range van de prijzen erg groot is. De Apple Watch-lijn is beschikbaar in glimmend roestvrijstaal en Spacezwart roestvrijstaal.

 

Apple Watch

Naast de rubberen (sport) bandjes zijn de Apple Watch klokjes leverbaar met de twee typen leren bandjes, de milanese loop, de leren loop en de schakelarmbanden.

 

 • Apple Watch 38 mm - vanaf €669 tot €1190
 • Apple Watch 42 mm - vanaf €719 tot €1169

 

Bovenstaande versies zijn de lijnen van de Apple Watch die relatief gezien nog binnen de mogelijkheden van de koopkrachtige consument liggen. Mocht je van de buitencategorie zijn qua inkomen en/of bekendheid dan is er ook nog een super speciale, super dure lijn van dit horloge; de Apple Watch Editie. Deze versies worden gemaakt van rosegoud en geelgoud en verwisselen van eigenaar voor bedragen van ruim boven de tienduizend euro. De duurste versie kost op dit moment met ruim 18 duizend euro bijna het dubbele! Voor meer informatie over de verschillende versies, de bandjes en type materiaal verwijzen we jullie graag door naar de speciale pagina op de website van Apple.

 

Het horloge is natuurlijk alweer een paar maanden op de markt en Apple heeft ervoor gekozen het voor accessoire-makers mogelijk te maken om zelf met bandjes op de markt te komen. Dit betekent dat binnen no-time er dus een ontelbare hoeveelheid bandjes beschikbaar zullen zijn voor de verschillende horloges. En zoals het gaat bij alle Apple-accessoires zullen deze bandjes alle prijspunten en kwaliteiten beslaan.

WatchOS voor de Apple Watch

Het horloge draait op een besturingssysteem, en die van de Apple Watch heet simpelweg WatchOS. En zoals het gaat met software zijn er mogelijkheden om zaken via updates te vernieuwen en verbeteren. Tot de herfst zal de Apple Watch draaien op de eerste versie van het OS. Dit is dan ook de versie die ik al aan tijdlang gebruikt hebt en we zullen aanhouden voor het bespreken van hoe de Apple Watch tot nu toe fungeert en bevalt. In de herfst zullen we de nieuwe versies apart bespreken.

 

Apple-Watch-review-home

Het besturingsysteem van begin tot eind uitpluizen is overigens ook iets dat we liever aan een ander overlaten. In onze ervaring bestaat het OS op dit moment uit vier verschillende en belangrijke onderdelen:

 

 • De klokjes (wijzerplaten) en complicaties
 • Notificaties
 • De glances oftewel snelle blikken
 • Apps
 • Communicatiemogelijkheden

 

Wijzerplaten en Complicaties

Dit is de standaard staat waarin de Apple Watch zich begeeft, of in ieder geval naartoe gaat op het moment dat het horloge aanspringt, want de echte standaard staat van het horloge is namelijk een scherm dat uitstaat om accuduur te optimaliseren. Er zijn op dit moment 7 verschillende wijzerplaten die je kunt kiezen en personaliseren. Tot nu toe lijkt het erop dat Apple het niet mogelijk gaat maken voor ontwikkelaars om wijzerplaten te maken. De huidige opties zijn:

 

 • Chronograaf. Deze wijzer­plaat, die doet denken aan de eerste analoge stopwatches, meet de tijd ongekend nauwkeurig. Je ziet twee opties: één voor de totale tijd en één voor rondetijden. De tijd­schaal, die je naar smaak kunt aanpassen, meet lange en korte perioden.
 • Kleur. Dit eenvoudige maar krachtige ontwerp geeft de tijd in een scala aan heldere kleuren die je aan je stemming kunt aanpassen. Kleuren kies je met de Digital Crown. Je kunt de wijzerplaat minimalistisch houden of complicaties toevoegen voor meer functionaliteit.
 • Modulair. Op dit flexibele rasterontwerp voeg je moeiteloos allerlei complicaties toe voor een gedetailleerd overzicht van de dag die je te wachten staat. Met een tikje ga je direct naar de bijbehorende app.
 • Handig. Deze praktische wijzerplaat is zo een­voudig of gedetailleerd als je zelf wilt. Je hebt ruimte genoeg om drie complicaties duidelijk weer te geven, inclusief namen van vergaderingen en agenda-activiteiten.
 • Mickey Mouse. Deze populaire klassieker is nog meer bij de tijd. De armen van Mickey draaien op een natuurlijke manier over de wijzerplaat terwijl hij uren en minuten aanwijst – en elke seconde met zijn voet tikt.
 • Eenvoud. Je begint met een fraaie, mini­malistische weergave waarbij de tijd centraal staat. Vervolgens kun je allerlei details aan de wijzerplaat toevoegen. Ook met complicaties blijft deze wijzerplaat strak en elegant.
 • Beweging. Een fladderende vlinder. Een bewegende kwal. Een ontluikende bloem. Kies een thema en telkens wanneer je je pols optilt, zie je een andere soort, een andere kleur en een andere beweging.
 • Zonnestand. Op basis van je huidige locatie en de tijd van de dag zie je de positie van de zon in de lucht – tijdens dageraad, zonsopkomst, middag­uur, zonsonder­gang, schemering, en om middernacht. Met de Digital Crown kun je de loop van de zon volgen.
 • Astronomie. In samenwerking met astrofysici heeft Apple dit digitale planetarium ontwikkeld. Met de Digital Crown kun je de exacte positie van de zon, maan en planeten zien in de toekomst of juist in het verleden. Je kunt alles op een andere schaal bekijken: een dag met één rotatie van de aarde, een maand met de maanstanden en een jaar met de draaiing van de planeten rond de zon.

 

Apple-Watch-review-weer

 

Complicaties is de term die in de horlogewereld gebruikt wordt om de extra functies van een horloge te duiden, denk hierbij aan zaken zoals een stopwatch of een kalender. Natuurlijk is de Apple Watch een digitaal schermpje en zijn dus dus veel verschillende complicaties mogelijk. Hierbij is het wel belangrijk om te beseffen dat niet iedere wijzerplaat complicaties ondersteunt. De complicaties die op dit moment beschikbaar zijn komen allemaal van Apple. In de volgende versie van het OS zullen ontwikkelaars de mogelijkheid hebben om complicaties te maken. Op dit moment zijn de volgende complicaties beschikbaar:

 

 • Wekker
 • Maanstanden
 • Timer
 • Agenda
 • Aandelen
 • Weer
 • Activiteit
 • Spotwatch
 • Wereldklok
 • Zonsopkomst en zonsondergang

 

Notificaties

Naast het tonen van de tijd zijn de notificaties waarschijnlijk de meeste belangrijke functie van de Apple Watch. Dit zijn dan ook precies de notificaties zoals je verwacht dat ze werken. Natuurlijk heb je, net zoals op je mobiel, een hoop controle over wat je wel en niet ziet. Afhankelijk van hoe je dit instelt zul je dus notificaties zien op je horloge. Naast standaard notificaties op een OS niveau (denk aan iMessage, kalender, e-mail) zijn ook alle notificaties die je van je iOS device krijgt gewoon beschikbaar, en als ze gebruik maken van de moderne mogelijkheden kun je dus soms zelfs ook handelen op een notificatie. Denk hierbij aan het archiveren van een mailtje dat binnenkomt of het favoriet maken van een tweet die iemand je stuurt. Dit is dus wel afhankelijk van de ontwikkelaar van de app.

 

Apple-Watch-review-twitter

Het horloge tikt je op de pols bij het binnenkomen van een notificatie. Dit werkt erg goed en het scherm springt pas aan als je ernaar kijkt. Dit betekent dus dat je een notificatie binnen kan voelen komen terwijl je pas een pas een paar minuten later kijkt en alsnog meteen ziet wat je nodig hebt. Notificaties is een onderdeel van het horloge dat misschien voor mij wel het belangrijkste was en waar een heel boek over te schrijven is.

Glances

Door vanaf een wijzerplaat omhoog te swipen krijg je toegang tot de zogeheten snelle blikken, in het Engels glances. Deze snelle blikken zijn het beste te omschrijven als widgets en laten dus in beknopte vorm informatie zien van de de bijbehorende app. Glances die door Apple zelf zijn gemaakt hebben zelfs de mogelijkheid tot wat interacties, zo kun je bij de muziek widget gewoon spoelen, en de muziek starten of stoppen.

 

Apple-Watch-review-muziek

In de meeste gevallen is het echter gewoon een beknopte weergave van wat de 'echte' app je kan laten zien. Een paar voorbeelden zijn de weersverwachting, de status van een pakket-levering en de tussenstand van voetbalwedstrijden. Er zijn, nu al, duizenden verschillende apps en dus ook glances die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben.

Apps

Glances zijn een verlengde van apps en apps zijn weer een verlengde van de de apps die je op je iPhone hebt staan. Op dit moment leven er dus eigenlijk niet echt apps op je horloge maar zijn die afhankelijk van de iPhone waarmee er gekoppeld is. In de toekomst gaat dit nog wel een beetje veranderen maar voor nu moet je gewoon de apps op je horloge zien als een externe weergave van een een app die leeft en werkt op je telefoon.

 

De Apple apps hebben natuurlijk de meeste toegang tot de mogelijkheden van het horloge, en zijn dan ook doorgaans gewoon het beste en het snelst. Toch moet gezegd worden dat er een paar apps zijn die gewoon heel aardig werken. De mate waarop negatief gedaan wordt over de beschikbare apps door andere reviews is wat ons betreft gewoon niet helemaal terecht. Ik gebruik o.a. een todo app en een kalender app die gewoon goed, snel en consistent werken.

Communicatie

Dit is één van de onderdelen die Apple zelf als één van de belangrijkste acht, want één van de twee beschikbare fysieke knoppen is helemaal aan deze functie toegewijd. Vanaf hier krijg je een overzicht van 12 van je favoriete contacten, die je direct vanaf het horloge kunt bellen of appen. Als het contact zelf ook een horloge heeft kun je via het kleine schermpje elkaar op de pols tikken, tekeningen sturen en of je hartslag delen. Dit zijn allemaal onderdelen die ik in de praktijk niet gek veel gebruikt heb nog. Misschien omdat ik maar weinig andere mensen ken met een Apple Watch die ik kan tikken en/of ik weiger om te bellen via mijn pols.

 

Apple-Watch-review-imessage

Toch is het reageren op inkomende iMessages één van de meeste gebruikte onderdelen van mijn Apple Watch. Ik heb zes standaard antwoorden ingesteld die ik snel kan kiezen en de rest doe ik doorgaans via een emoticon. Het is opvallend hoe snel en handig je erin wordt en voor alle meer ingewikkelde of uitgebreide reacties heb je nog altijd je telefoon dicht in de buurt.

De Apple Watch in de praktijk

Nu je weet waaruit de Apple Watch bestaat en welke mogelijkheden het horloge ongeveer heeft is het eindelijk tijd om wat informatie te delen over hoe het is om zo'n slim horloge een tijd omgehad te hebben. Om te beginnen bij de besturing en de opbouw van het OS. Het vergt enige leercurve voordat je het gevoel hebt dat je goed de weg kent op je klokje. Dit is een relatieve zeldzaamheid voor Apple-producten die doorgaans uitblinken in hun eenvoud. Dit wil niet zeggen dat het OS slecht is maar er zijn gewoon wat onduidelijkheden en meerdere wegen die naar Rome leiden.

 

Apple-Watch-review-gebruik

Een digitale kroon waarmee je kunt scrollen en zoomen, force-presses die als contextueel menu werken en maar twee fysieke knoppen. Het is wat lastig maar niets om je druk over te maken nog. Na een paar dagen was ik gewend en dat zal voor de gemiddelde consument ook zo gelden. Hoe langer ik het horloge omhad hoe meer complicaties en glances niet meer gebruikt werden. Natuurlijk is dit logisch en zal het voor iedereen tot een ander resultaat komen. Uiteindelijk zijn vooral de snelle interacties met het horloge de dingen die de smartwatch zo handig maken, en pas nadat ik mijn weg goed wist en doorhad welke apps, notificaties, glances en complicaties voor mij belangrijk zijn maakte de Apple Watch (Sport) de sprong van leuk nieuw ding naar onmisbare accessoire.

Omdat ik één van de eersten in Nederland was met een Apple Watch heb ik de afgelopen weken regelmatig een demo gegeven aan mensen, op verzoek natuurlijk. De constante vraag "He, is dat een Apple Watch!?" werd daarna bijna altijd gevolgd door "Wat vind je ervan?". Niet alleen familie, vrienden, collega's maar zelfs de mensen uit de Apple Store in zowel Haarlem als Amsterdam hebben, via mijn pols, hun eerste ervaringen met de Apple Watch gehad. Al die demo's en vragen zijn natuurlijk een prima oefening en voorbereiding geweest voor deze review. Zou je denken, maar dit valt in de praktijk vies tegen. Ik heb namelijk, ook voor de live-situaties, nog steeds geen goed 'praatje' of een goede demo onder de knie. Apple noemt het hun meest persoonlijke apparaat ooit, en ik kan daar goed inkomen; vooral vanuit het oogpunt dat dit echt zo'n apparaat is dat voor iedereen een paar elementen zal hebben die heel kleine, maar frequente, verbeteringen zijn in hoe ze hun leven leiden. Voor mij zijn het de volgende zaken die belangrijk zijn:

 

 • Tijd en weerbericht, beiden via de wijzerplaat (ik gebruik modulair) te zien en belangrijk voor mij als 'buitenmens'.
 • Notificaties van VIP e-mail en berichten die binnenkomen op mijn pols, ook als mijn telefoon elders in huis ligt of bijvoorbeeld in mijn fietstas zit.

   

  • Het snel kunnen reageren met een standaard antwoord of emoticon.
  • Dicteren van een antwoord doe ik maar zelden, in zo'n 2% van de gevallen.

   

 • De muziek widget glance. Mijn meestgebruikte interactie met de Apple Watch. Super handing voor het overslaan, favoriet maken, etc. van de muziek die ik via Spotify (radio) afspeel. Of de 30 sec skip-button tijdens reclames in podcasts.
 • De Up Next-app. Ondanks de slechte reputatie van apps op de Watch gebruik ik dit bijna iedere dag voor het bekijken van mijn boodschappenlijstje dat ik bijhoudt in de standaard herinneringen-app op iOS en OS X.
 • De Parcel-app. Handig om bij te houden welke pakketten bezorgd zijn op kantoor.
 • De timer. Vaak aangezet via de Siri-stembediening. Voor kleine herinneringen tijdens het koken.

 

Bovenstaande zijn de zaken die voor mij meerder malen per dag belangrijk zijn. Op zichzelf allemaal niet genoeg reden om weer iedere dag een horloge te dragen, samen wel. Zeker in combinatie met al die andere elementen die in mindere mate belangrijk voor mij zijn. Denk hierbij aan het controleren van e-mail, de fitness integratie, de kalender-app en de 1001 andere elementen die via standaard en third-party apps mogelijk zijn en mogelijk zullen worden. Voor iedere gebruiker zullen andere onderdelen in het bovenste rijtje horen, het rijtje waarvoor de Apple Watch belangrijk is.

 

Apple-Watch-review-agenda

Het grootste probleem is wat mij betreft dat het voor mij een week of twee duurde voordat ik doorhad hoe handig die kleine en frequente interacties voor mij zijn. Tel daarbij op dat dit een nogal kostbare gadget is, met een vanaf prijs van 420 euro, en het wordt lastig om iemand in deze review, of in het echt, te overtuigen dat een Apple Watch een aanschaf waard is. Maar voor mij zijn de verschillende kleine mogelijkheden die samen tot een belangrijk pakket kunnen komen zou breed dat ik verwacht dat voor bijna iedereen wel een 'plek' te vinden is voor de Apple Watch. En met verbeteringen in de software moeten de mogelijkheden alleen maar groter en beter worden.

Als we kijken naar de accuduur dan verdient de Apple Watch een meer dan dikke pluim. Ik heb hem dagelijks zo'n 14 tot 16 uur om en ik ga echt bijna nooit slapen met minder dan 30% accu. Met beleid zou ik zelfs wel een nachtje wel durven blijven zonder extra oplader mee te nemen. Hiermee overtreft de Apple Watch toch echt wel de verwachtingen.

Apple-Watch-review-training

Aan het einde van de rit denk ik dat er niemand van mening veranderd is door de demo's die ik gegeven heb, of deze review. Je wilt de Apple Watch wel of niet, en als je in het kamp hoort dat eigenlijk wel graag zo'n ding wil dan denk ik dat je er veel plezier van gaat hebben. Wil je het horloge (nog) niet dan mis je niet heel gek veel, en wie weet zijn volgende generaties van dit product, of een andere product, wel genoeg om een een smartwatch te willen.

Minpunten

 • Prijzig
 • Werkt alleen met iOS
 • Je wilt hem of wilt hem niet

Pluspunten

 • Veel keuze in materiaal, maat en kleur
 • Veel mogelijkheden samen vormen handig horloge
 • Prima accuduur
Wearables Magazine
Beoordeling
8.0