Eén van de allerbelangrijkste voordelen van Android is dat het platform (semi) open is en je als gevolg daarvan meer keuze en controle hebt. Controle over de software maar vooral ook keuze in de hardware. Dit gaat vooral op als we kijken naar Android smartphones en tablets, voor horloges is het net een beetje anders. Het Android Wear-besturingssysteem is, in vergelijking met andere Android-onderdelen, helemaal niet zo open en uitgebreid. Maar gelukkig heeft Google het keuzevoordeel qua hardware weten te behouden, en zijn er al een groot aantal fabrikanten op de markt met Android powered smartwatches. Vandaag bekijken we één van de chiquer ogende klokjes; De Asus ZenWatch.

Asus ZenWatch - hardware en design

Een klokje is natuurlijk een persoonlijk item en het is niet voor niets dat 'design' een grote rol speelt als we het hebben over de gadget die je om je pols draagt. Wat ons betreft is de Asus ZenWatch één van de mooiere smartwatches op de markt. Het vierkante scherm wordt omringd door een mooi afgeronde behuizing van voornamelijk roestvrijstaal die de boel net iets meer een rechthoek maakt. Het glas is een klein beetje gebogen. De bezuinig heeft ook een soort roségouden accenten rondom de rand en dat past mooi bij het bruin lederen bandje van de ZenWatch. Ook het sluitingsmeganischme is van roestvrijstaal en voelt erg degelijk aan, al maakt het niet voor de meeste dunne sluiting. Asus heeft echter geopteerd voor gebruik van een industriestandaard en dus kun je naar hartelust gaan variëren met je horlogebandjes: alle 22 mm horlogebandjes zijn compatibel met de Asus ZenWatch.

Asus-ZenWatch-review-design

Het scherm op de Asus ZenWatch is een oled-scherm met een resolutie van 320 x 320 pixels en een grote van 1.63-inch. Dat klinkt niet heel groot maar dat is voor een klokje helemaal niet misselijk. Oled is een schermtechniek die duidelijk voordelen heeft als het gaat om energiezuinigheid, zwartwaardes en gebruik buitenshuis (door een hogere schermhelderheid). Het display wordt beschermd door mooi gebogen glas en dat glas zit weer vast in een mooie roestvrijstalen kast. Mijn enige klacht over het uiterlijk van het horloge is dat de bezels (randen rondom het scherm) vrij fors zijn en daarmee sterk aanwezig. Dit is dan ook één van de onderdelen waar in toekomstige generaties Asus ZenWatch winst te behalen is.

Asus-ZenWatch-review-design-2

De Asus ZenWatch is voorzien van een IP55-standaard en betekent dat je dus rustig kunt douchen of door de regen kunt fietsen met je horloge, maar dat zwemmen weer niet de bedoeling is. De Asus ZenWatch weegt 75 gram en meet 51 x 39.9 x 7.9 ~ 9.4 mm (lxbxh).

Andere specificaties:

 • Qualcomm Snapdragon 400 processor
 • 512MB RAM geheugen
 • 4GB eMMC opslaggeheugen
 • Bio sensor en accelorometer (9 assen)
 • Bluetooth 4.0
 • Ingebouwde microfoon

De Asus ZenWatch is verkrijgbaar in Nederland voor 229 euro, en daarmee valt het horloge zo'n beetje in de midden van de Android-markt. Er zijn goedkopere klokjes in de vorm van de Moto 360 en duurdere horloges van Samsung en LG.

Asus ZenWatch software - Android Wear

De Asus ZenWatch draait op het Android Wear platform. Dit platform laat zich voornamelijk kenmerken door Google Now, en is daarvan eigenlijk een verlengstuk. Als je al gebruikmaakt van Google Now op je Android smartphone dan weet je dus ongeveer wat je van de notificaties en 'kaarten' mag verwachten. Google is gewoon het beste in het interpreteren van data, informatie die je (vrijwillig) aan Google voedt door gebruik te maken van het platform en apps.

Asus-ZenWatch-review-software-3

Google 'leest' je e-mail en begrijpt wanneer er een hotel of vlucht geboekt is, het 'leest' je kalender en waarschuwt je voor afspraken. En omdat Google ook nog eens de beste kaarten-applicatie, met file informatie, heeft krijg je keurig op tijd een melding wanneer je moet vertrekken. En natuurlijk kun je op je horloge zien wanneer de volgende afslag is. Natuurlijk zijn dit soort toepassingen wel afhankelijk van de toestemmingen die je Google gegeven hebt (als het gaat om het lezen van je data) en de apps die je gebruikt (als je geen Gmail gebruikt kan Android Wear niet zomaar je e-mail lezen). Naast de notificaties en waarschuwingen die in het verlengde van Google Now liggen worden er natuurlijk ook 'gewone' notifcaties ondersteund, bijvoorbeeld als je een nieuw WhatsApp-berichtje binnenkrijgt.

Asus-ZenWatch-review-display

We hebben natuurlijk Android Wear natuurlijk als eens uitgebreid beschreven, dus lees meer over dit besturingssysteem via de volgende link:

Android Wear is overigens niet volledig gesloten en fabrikanten hebben ook hier weer de kans hun eigen smaak en extra's mee te geven en in te bouwen. Er zijn 14 Asus watchfaces en die zijn natuurlijk ook allemaal weer een beetje te personaliseren qua kleur en functionaliteit. Daarnaast is er een app die gebruikt kan worden in combinatie met je Android smartphone (niet per se een Asus). die ervoor zorgt dat je geen code hoeft te gebruiken om je telefoon te ontgrendelen. Authenticatie gaat dan automatisch omdat je het horloge omhebt. Dat is wat ons betreft ook meteen de meest interessante app van Asus.

Asus-ZenWatch-review-software

Op een tweede plek staat de fitness app met hartslagmeting. Die gaat in dit geval via het plaatsen van twee vingers op de behuizing en werkt relatief goed, maar stelt de ZenWatch hiermee wel direct buitenspel als echt fitness horloge. Er is ook een app om de camera op afstand te bedienen, een muziek-app zodat je ook zonder smartphone naar muziek kunt luisteren (vooral interessant voor de van bluetooth voorziene sporters onder ons). Apps, mogelijkheden en instellingen kunnen vanaf een Android telefoon gemanaged worden via een speciale Asus ZenWatch-app.

Het is belangrijk om te beseffen dat Android Wear horloges alleen werken in combinatie met een Android smartphone, al kan het zomaar zijn dat dat in de in de nabije toekomst verandering in komt.

Asus ZenWatch - in gebruik

De Asus ZenWatch voert zijn taken zonder al te veel morren uit. De Android Wear features en functionaliteiten kwamen in mijn persoonlijke ervaring redelijk goed tot zijn hun op deze Asus ZenWatch. Helaas lijkt de microfoon, of gewoon de herkenning van Google zelf, nog wel wat ruimte te hebben voor verbetering. In mijn persoonlijke ervaring met het horloge zat Google er ongeveer de helft van de tijd goed naast. En aangezien het toch al een beetje apart is om tegen je horologe te kletsen was die ervaring niet heel positief. Hoewel de Asus ZenWatch een mooi klokje is om te zien is het wel een vrij groot ding, en zul je dus regelmatig de vraag krijgen of je een smartwatch omhebt. En in praktijk betekent dat vooral dat mensen willen weten of je al een Apple Watch draagt.

Asus-ZenWatch-review-gebruik

Het meten van de hartslag kan alleen maar op verzoek en nadat je bewust twee vingers op het scherm plaatst. Handiger dan geen meting kunnen doen, maar niet handig genoeg om je een aan het eind van de dag een goed beeld te geven van het verloop. Uiteindelijk is het natuurlijk wel iets waar je aan kan wennen en als je tijdens en na het hardlopen een keer meet kun je best bruikbare data verzamelen natuurlijk.

Andere persoonlijke ervaringen met het klokje zijn positief, al ben ik van mezelf een iOS-gebruiker en zit ik niet zo diep in de Google-diensten dat ik het volledige voordeel uit Android en Android Wear kan halen. Daarom hebben we ook dit keer dit horloge een tijdje uitgeleend aan een echte Android-gebruiker. Erik werkt op de IT afdeling van een uitgever en heeft bewust de keuze gemaakt voor Android en de daarbijbehorende voordelen. Na een kleine drie weken het horloge gebruikt te hebben zullen we zijn belangrijkste ervaringen en observaties ook met jullie delen:

Puur technisch zit het goed in elkaar. Ik heb alles gedaan zonder een handleiding te bekijken op internet. Je download een app op je telefoon. Je zet je bluetooth aan en ze herkennen elkaar prima. Je kunt al je apps aanspreken vanaf je telefoon. Ze verschijnen in je algemene App-overzichtje. Apps die speciaal voor Android Wear zijn gemaakt verschijnen als icoon in je App-lijst. Het aantal Apps is nog redelijk beperkt en de relevantie ervan is soms ook wat moeilijk te duiden.

Ik had de verpakking niet bij de hand toen ik Erik het horloge leende en dus is het mooi om te lezen dat hij zonder al te veel moeite uit de voeten kon met het horloge. Het app-aanbod is inderdaad nog een beetje beperkt en sowieso erg hit-or-miss. Apps op een horloge vallen wat ons betreft nog wel in de categorie 'extraatjes', want het draait voornamelijk om notificaties. Die van Google Now en die van je apps.

Asus-ZenWatch-review-software-2

Om de tijd te zien moet je het scherm even aanraken. Dit voelt bijna tegennatuurlijk voor het watch-gedeelte van de smartwatch.

Kennelijk werkte de automatische aan/uit feature niet goed genoeg voor Erik en voelde hij zich genoodzaakt om het scherm aan te raken om het te activeren. Hier was de handleiding waarschijnlijk wel handig geweest maar eerlijk gezegd moet deze functie zo goed werken (het automatisch aanspringen van het scherm) dat je je eigenlijk nooit bewust hoeft te zijn van de functionaliteit.
Met behulp van Google Voice kun je je opdrachten redelijk goed doorgeven aan je smartwatch.

Deze ervaring wijkt aardig af van die van mij, het is misschien een kwestie van articulatie en accent (al spreken we volgens mij beiden aardig Haarlems (ABN))... Ik heb het wel in het openbaar geprobeerd te gebruiken, in een supermarkt waar ook muziek draait of tijdens het lopen met de hond waar de wind ook rondbreide.
Het feit dat je bluetooth de hele dag aan moet staan, zorgt ervoor dat je batterij van je telefoon weer snel op is.

Dit is voor meer mensen natuurlijk een zorg, zeker als je nu al lastig door de dag komt op één enkele lading. De nieuwste en modernste telefoons hebben hier vaak niet zo heel veel problemen meer meer maar het is zonder meer goed om te onderstrepen dat Bluetooth een impact heeft op de accuduur van de je smartphone.

Asus-ZenWatch-review-gebruik-2

Erik vond het leuk om een tijdje zijn eerste smartwatch om te kunnen hebben, maar na het maken van de blits bij zijn collega's en het toen het nieuwe er eenmaal af was bleef het klokje ook gewoon steeds vaker thuis. Nu is Erik ook niet niet het type die constant zijn laatste berichten of het nieuws wil volgen, maar persoonlijk herken ik het verwateren van interesse in een smartwatch wel erg goed. Ik heb ondertussen alweer een paar handen vol van die apparaten gebruikt en tot nu toe is er nog niet eentje blijven plakken...

Zowel Erik als ikzelf hebben geen probleem gehad met de accuduur van de Asus ZenWatch en zolang je iedere nacht het klokje aan de lader hangt kom je de dag wel door met de dit slimme horloge.

Asus ZenWatch - conclusie

De Asus ZenWatch is één van de best ogende Android Wear horloges (al kijken we ook erg uit naar de kans om de Huawei smartwatch te kunnen gebruiken) en er is gebruik gemaakt van luxe materialen zoals staal en leer. Het horloge is krachtig genoeg om Android Wear goed te kunnen draaien, en de notificaties, waarschuwingen en updates (van verjaardagen, nieuws, enzovoort) zijn heel handig. Wel is het het nog allemaal een klein beetje beperkt en voorzien we nog grote groei in het Android Wear platform als het gaat om functionaliteit. Qua prijs is de Asus ZenWatch aardig competitief en durven we dit horloge wel aan te raden aan iedere Android-gebruiker die wel eens wil meemaken waar "Het jaar van de wearable" nu vandaan komt.

Minpunten

 • Geen actieve hartslagmeter
 • Grote bezels rondom scherm
 • Google spraakopdrachten zijn nog niet betrouwbaar

Pluspunten

 • Chique uiterlijk
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Android Wear
Wearables Magazine
Beoordeling
8.0