Wearables komen in alle soorten en maten maar een bril die je middels lichttherapie een betere nachtrust en meer energie moet geven waren we nog niet eerder tegengekomen. De AYO is een bril die dit belooft en dus hebben we de wearable een aantal weken geprobeerd. In deze review lees je onze ervaringen met de AYO.

Wat is de AYO?

De AYO is een gezondsheidsproduct in de vorm van een wearable, een bril om precies te zijn. De bril plaats je op je hoofd als een normale bril, maar de glazen ontbreken. De wearable beschikt over blauwe leds die zich net boven de ogen bevinden en dus licht in je gezichtsveld plaatsen. Middels dit blauwe licht belooft de AYO je energieniveau te verhogen, jetlags te verminderen en aanpassingen van je slaapritme eenvoudig te maken. Dit laatste moet zorgen voor een uitgeslapen gevoel en dus een goede nachtrust. De AYO kan gekocht worden voor 269 euro.

 

Hoe werkt de AYO?

Volgens de makers van de AYO is de cyclus van dag en nacht een van de belangrijkste factoren voor een goede gezondheid. Onze biologische klok zorgt voor de hoeveelheid hormonen die vrijgegeven worden, de veranderingen in de stofwisseling en cardiovasculaire activiteiten. De AYO bril moet je biologische klok en slaapcyclus optimaliseren om zo voor een goede gezondheid te zorgen.

 

https://youtu.be/uUuwrvIsx10

De AYO bril maakt gebruik van blauw licht, waarvan bewezen is dat het melatonine - een hormoon dat verantwoordelijk is voor het gevoel van moeheid - onderdrukt. De bril voorziet in een bepaalde hoeveelheid blauw licht in je gezichtsveld op het moment dat je extra energie nodig hebt of wanneer je je slaapritme wilt aanpassen. Wil je bijvoorbeeld je slaapritme aanpassen zodat je eerder en beter uitgerust opstaat, dan raadt de bijbehorende app aan de bril een aantal dagen lang elke avond op een bepaald tijdstip op te zetten. Als je dit schema volgt zou je biologische klok automatisch aan het gekozen nieuwe ritme moeten gaan wennen. Zet je de bril tussendoor even op, dan zou je extra energie moeten krijgen.

Wat krijg je?

De AYO wordt geleverd in een soort cocon, of een soort grote pil. De bril kan hierin geplaatst worden om opgeladen te worden en het is tegelijkertijd een opbergsysteem voor onderweg én een extra accu. Zodra de bril opgeladen is wordt namelijk ook de extra accu in de cocon opgeladen en kun je dus ook op vakantie aan de slag met de AYO. Echter, er wordt alleen een usb-kabel meegeleverd dus de bril even snel aan het stopcontact hangen zit er niet in.

 

Design

De AYO is compleet van plastic gemaakt maar ziet er desondanks aardig strak en verzorgd uit. De bril is niet te lomp, niet te zwaar en heeft een frisse blauwe kleur meegekregen. Door het flexibele neuslipje is de bril op elke neus af te stemmen en zit hij ook nog redelijk comfortabel. Nee, de bril is niet zo mooi en minimalistisch dat je ermee over straat wilt lopen of in een vergadering wilt zitten, maar voor in de ochtend met een kop koffie is het design meer dan prima.

 

De app en mogelijkheden

De AYO komt met de gratis en bijbehorende GoAYO-app, geschikt voor zowel Android als iOS. Deze app maakt het mogelijk je persoonlijke informatie in te vullen, schema's aan te maken, vrienden te koppelen en meer inzicht in je ritme en biologische klok te krijgen. De app bestaat uit vijf onderdelen;

 

 • Dashboard: Eigenlijk alleen een knop om in je lopende schema te komen.
 • Optimode: Hier vind je de programma's voor energie, slaap en het verhelpen van jetlags. Dit is de meest gebruikte tab.
 • Optiview: Dit is het schema dat opgesteld wordt om je slaapritme te verbeteren en je energieniveau te verhogen.
 • Chronosmart: AYO maakt gebruik van alogritmes om de beste effecten te behalen en optimaal gepersonaliseerd advies te geven. Hier vul je je slaaptijden in en geef je aan hoeveel licht je dagelijks ontvangt.
 • Chronofit: Hier zie je hoe je het doet; hoeveel uren slaap mis je elke week (in de beste situatie voor je gezondheid)? Hier kun je ook aangeven of je slaapritme aan de hand van de meest optimale slaaptijden aangepast moet worden middels de AYO.
 • Chronolink: Koppel je slaappatroon aan je partner of een vriend en in de toekomst zelfs aan bekende personen.
 • Verder zijn er nog wat kleine instellingsmogelijkheden, waaronder de intensiteit van het blauwe licht. Zet dit voor het beste effect helemaal open.

 

De app ziet er strak uit en werkt redelijk soepel. Echter, door de verschillende technische namen en de verschillende opties onder die namen komt het wat verwarrend over. Aangezien het puur over je slaap en energieniveau gaat had het wat ons betreft allemaal onder drie delen/tabs geplaatst kunnen worden. Dit maakt de boel een stuk overzichtelijker. Daarbij is de app niet altijd even stabiel en zitten er nog wat bugs in.

 

Zo kan de app zonder opgaaf van reden ineens stoppen en als dit tijdens een sessie gebeurt is de informatie over die sessie ook verdwenen. Het invullen van data loopt soms wat stroef waardoor bij ons om de een of andere reden het getal 14 (voor de datum) niet te selecteren was. Dit zijn kleine bugs maar als ze regelmatig optreden beïnvloedt het de ervaring negatief.

Gebruik

Je kunt de AYO dus gebruiken om je slaap te verbeteren, je slaaptijden aan te passen, je energieniveau een boost te geven en een jetlag te voorkomen. Met het programma sleep kan je je slaapritme veranderen (naar een eerder of later tijdstip). Je geeft je huidige slaaptijden op en selecteert de tijden waar je naar streeft, bijvoorbeeld van 23.30 tot 09.00 naar van 23.00 tot 08.00. Vervolgens wordt er een schema aangemaakt waarmee je langzaam aan richting het nieuwe ritme gepusht wordt door de bril op specifieke tijden te dragen. Wil je bijvoorbeeld voortaan om 08.00 opstaan in plaats van om 08.30, dan krijg je een schema met twee of drie dagen waarop je om 08.47 en 08.22 de bril voor ruim een half uur moet dragen. Het blauwe licht zorgt er in de ochtend voor dat je snel wakker wordt en je biologische klok gaat wennen aan vroeger opstaan. Afhankelijk van het nieuwe ritme dat je wilt aanhouden wordt het schema langer of korter.

 

Als je het slaapritme niet wilt veranderen maar alleen beter wilt slapen is het verstandig om AYO direct te gebruiken bij het opstaan. In dit geval selecteer je de energiemodus (20 a 40 minuten, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt). Dit synchroniseert je biologische klok met je daadwerkelijke slaapritme; het blauwe licht onderdrukt melatonine zodat je actiever wordt. 's Avonds is het verstandig om juist blauw licht zo veel mogelijk te vermijden. Je zult 's ochtends in ieder geval snel de effecten van de energie boost merken, en je biologische klok zal na een paar dagen steeds meer met je daadwerkelijke slaapritme gelijk lopen waardoor je beter kunt slapen; je wordt moe op het juiste moment en je wordt makkelijker wakker. 

Het programma Chronofit kun je gebruiken als je een slaapgebrek opbouwt door de weeks; in verhouding tot je normale slaapritme in het weekend. De app geeft aan of je slaapgebrek hebt en zelfs of je een 'sociale jetlag' hebt. Door de slaap hier te laten optimaliseren wordt een schema voorgesteld voor het dragen van de AYO, om zodoende je slaaptekort te minimaliseren.

Tijdens het gebruiken kan je doen wat je wilt, het licht schijnt namelijk in je periferie oogveld. De app geeft aan wanneer je AYO het beste kunt gebruiken—afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en levensstijl. Een sessie duurt 20 tot 40 minuten en tijdens die sessie kun je dus prima een boek lezen, tv kijken of wat werken. Op de 'achtergrond' wordt je biologische klok aangepast.

 

Werkt het?

De grote vraag is natuurlijk of de AYO doet wat hij belooft. Voor 269 euro mag je immers verwachten dat het product zijn beloften waarmaakt, en kijkend naar de onderzoeken die over dit onderwerp gedaan zijn zou het moeten werken. Wij hebben de AYO tussendoor gebruikt om het energieniveau te verhogen en ook om het slaapritme aan te passen (vroeger slapen, eerder opstaan).

 

Bij de energiemodus was het resultaat wisselend. Bij een sessie van 30-40 minuten kreeg ik soms het gevoel iets meer energie te krijgen en soms was het effect nauwelijks te merken. De reden hiervoor is niet duidelijk en kan natuurlijk aan meerdere factoren liggen; hoe moe ben je die dag, wat is je energieniveau voordat je begint, hoeveel licht heb je al 'ontvangen' en wat is het tijdstip. Het is daarom lastig om hier een conclusie uit te trekken. Voor een deel zal het ook tussen de oren zitten; in hoeverre geloof je in het effect en stel je je daarop in. En hoe effectief verwacht je dat het product is? Er is geen concreet getal aan te hangen; het is een gevoel en dat maakt het des te lastiger om te zeggen of het werkt of niet.

Hetzelfde valt deels te zeggen over de slaapmodus en het schema dat voor je opgesteld wordt. Echter, hier was het effect in mijn geval iets duidelijker te merken. Door meerdere keren een schema aan te laten maken en ook in de ochtend, na het completeren van het schema, de bril op te zetten was het gevoel van vermoeidheid in de ochtend minder. Als je elke dag hetzelfde slaapritme wilt aanhouden dan lijkt het een hulpmiddel om dit sneller voor elkaar te krijgen en je biologische klok een boost te geven. Onomstotelijk bewezen is het niet; het is wederom een gevoel en als dat gevoel minder vermoeid zijn is dan lijkt het dus wel degelijk effect te hebben. Ook hier moet vermeld worden dat het effect per persoon kan verschillen en van meerdere factoren afhankelijk is.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen kan over de werking van de AYO geen harde conclusie getrokken worden. Het effect is aanwezig maar kan per situatie, persoon, dagdeel, etc verschillen. Bij de slaapoptimalisatie heb ik een licht effect gemerkt; in de ochtend was ik minder vermoeid en leek mijn lichaam zich beter aan te passen aan de tijden die ik hanteer. Gecombineerd met de onderzoeken die het effect zouden moeten bewijzen, kan de AYO voor sommige mensen een uitkomst zijn om door de dag energie te behouden en fris op te staan. De app behoeft nog wel wat ontwikkeling; er zitten nog teveel bugs in en de stabiliteit laat te wensen over. Daarbij hadden we graag een versimpelde versie gezien; zonder lastige termen.

De AYO is te koop via de website van Brainfitness.

Minpunten

 • Bugs en instabiele app
 • Effect niet te meten, meer een gevoel
 • Geen stekker meegeleverd

Pluspunten

 • Handige cocon met extra accu
 • Fris design
 • Effect niet te meten, meer een gevoel
Wearables Magazine
Beoordeling
7.0