Basis is een merk dat in Nederland nog geen grote bekendheid heeft. Het merk kan nog niet concurreren met merken als Fitbit en Jawbone maar toch is het een wat ons betreft een fabrikant die in de gaten gehouden dient te worden. De afgelopen tijd heb ik de Basis Peak als horloge gedragen, nadat deze mij meerder malen was aangeraden door mensen die doorhadden dat mijn drang naar data verzameling alsmaar groter en groter werd. De Basis Peak smartwatch is namelijk voorzien van een paar sensoren die je 24/7 in de gaten houden. Crazy scary of crazy cool?

Basis, een Intel Company

Basis is sinds een paar jaar actief in de wearable-markt en het waren vooral de B1 en B1 carbon band die de concurrentie aan leken te gaan met de populairdere opties van eerder genoemde merken. Hoewel het onder het grote publiek nooit echt een enorm succes genoemd kon worden wist de startup wel de aandacht te trekken van Intel, en een acquisitie van zo'n 100 miljoen dollar later was Basis onderdeel van 's wereld bekendste chipfabrikant. Een klein half jaar geleden kwam Basis met een nieuw, uitgebreider, product op de markt; het Basis Peak horloge.

De Basis Peak smartwatch

In tegenstelling tot de Android Wear-klokjes en de Apple Watch heeft Basis voor de Basis Peak gekozen voor een always on display, zodat de belangrijkste en meest voor de hand liggende feature van een horloge, het tonen van de tijd, altijd beschikbaar is. Dit is een van de overeenkomsten met de bekende Pebble horloges en net als bij de Pebble horloges wordt er hier gebruikt gemaakt van een e-inkt scherm, zowel met het oog op leesbaarheid buitenshuis als natuurlijk de implicaties die een dergelijk scherm heeft op de accuduur.

Qua design is de Basis Peak redelijk saai en rechttoe rechtaan te noemen. De smartwatch heeft een rechthoekige vorm meegekregen en er is gebruik gemaakt van luxe materialen. Een aluminium behuizing met een gepoedercoatte zwarte afwerking wordt gecombineerd met Gorilla Glass en een brede rubberen band. Het horloge komt in het zwart en wit met bijbehorende bandjes, maar Basis verkoopt via zijn website ook verschillende kleurrijke sportbanden met grotere openingen voor lucht en zweet.

Basis-Peak-review-smartwatch-totaal-2

Als het aankomt op de horlogefunctie is er weinig op de Basis Peak aan te merken, juist omdat het display goed leesbaar is en altijd aanstaat voldoet het aan alle basiseisen die je kunt hebben bij een horloge. Er is ook een achtergrondverlichting, die je kunt actieveren door aan de rechterkant van het scherm omhoog te vegen/swipen.

Notificaties

De Basis Peak smartwatch is compatible met zowel Android- als iOS-apparaten. Voor een overzicht van officieel ondersteunde hardware doe je er echter verstandig aan deze pagina te bezoeken.

Als smartwatch moet de Basis Peak het vooral hebben van simpele notificatie-ondersteuning. Zowel op het Android- als iOS-platform is de ondersteuning misschien iets minder dan je verwacht of hoopt, maar in mijn persoonlijke ervaring is de ondersteuning binnen de beperkingen die er zijn goed geïmplementeerd en opvallend handig.

Android notificaties:

 • Berichten van de standaard Android apps (vooraf geïnstalleerde Google Apps)
 • Inkomende oproepen, inclusief een mogelijkheid om de oproep te weigeren
 • Kalender herinneringen van de standaard Google Calendar app
 • E-mail notificaties van de apps van Google, Outlook, Inbox en Yahoo

iOS notificaties

 • Berichten van van iMessage app
 • Inkomende oproepen
 • Herinneringen van de iCal app
 • E-mail van de standaard iOS app

Voor beide platformen geld op dit moment nog dat er in principe geen ondersteuning is voor notificaties van de zogeheten third parties, apps die je zelf hebt geïnstalleerd. In praktijk betekent dit dus dat je geen WhatsApp-berichten ziet binnenkomen op je pols, en dat je vooral de officiële/standaard apps moet gebruiken om wat aan je netjes bijgehouden agenda te hebben.

Basis-Peak-review-smartwatch-notificatie

Ik heb de Basis Peak gebruikt in combinatie met mijn iPhone en de notificaties werken erg goed. Natuurlijk is de ondersteuning (voor zowel Android als iOS) best beperkt maar in mijn ervaring zorgde dit er ook meteen voor dat er niet een overload aan notificaties richting mijn pols gestuurd werd. Ik heb mijn iOS zo ingesteld dat ik alleen van VIP-contacten notificaties krijg als het op e-mail aankomt, en oproepen en iMessages zijn altijd belangrijk voor mij. Vooral omdat ik met familie en goede vrienden voor 99 procent van de tijd via iMessage communiceer, en in de 'tweede lijn' veel meer WhatsApp-contacten heb.

Het dragen van een horloge dat je op de hoogte houdt van belangrijke communicaties heeft voor mij de afgelopen weken weer zijn waarde bewezen, zeker nu ik relatief grote delen van de dag op mijn fiets doorbreng en het het kijken naar mijn pols een stuk makkelijker is dan het uit mijn broekzak vissen van mijn iPhone 6 Plus.

Sensoren Basis Peak smartwatch

De Basis Peak is duidelijk met het oog op de fitnessmarkt ontwikkeld. De hierboven genoemde ondersteuning voor notificaties werd dan ook pas later, via een software-update, geïntroduceerd en beschikbaar gemaakt. De sensoren in de Basis Peak kunnen het volgende meten:

 • Hartslag - constant
 • Temperatuur van de huid
 • Transpiratie

Op basis van die gegevens kunnen er natuurlijk interessante andere variabelen uitgerekend worden, waar het aantal verbrande calorieën natuurlijk de meest belangrijke van is. Op basis van de ingebouwde sensoren en de over drie assen werkende accelerometer is de Basis Peak ook voorzien van "Body IQ", een verzamelnaam die gebruik wordt om verschillende activiteiten automatisch te herkennen en classificeren. Op dit moment is er ondersteuning voor de automatische herkenning van:

 • Wandelen
 • Hardlopen
 • Fietsen
 • Slaap

  • Diepe slaap
  • Lichte slaap
  • REM slaap

Zwemmen staat op de planning om als volgende activiteit ondersteund te gaan worden. Er is ook sprake om zaken als roeien en verschillende krachttrainingactiviteiten te gaan ondersteunen.

In mijn ervaring werkt de Basis Peak vrij goed, maar is het zeker niet onfeilbaar. Zeker bij het wat losjes dragen van het horloge is de constante hartslagmeting redelijk problematisch. Ook bij een hoger zweetniveau kunnen zich problemen voordoen. Tijdens 5 kilometer hardlopen gaat het allemaal prima, maar als ik extra lang loop (10 kilometer) dan zijn er aan het einde van de training duidelijke momenten waar de sensoren het laten afweten te zien.

Basis-Peak-review-smartwatch-sensoren

De automatische herkenning van de activiteit is eigenlijk vrijwel perfect, en zijn er alleen paar kanttekening te plaatsen bij het herkennen van fietsen als activiteit. Er is namelijk een minuut of 2-3 nodig om de activiteit te herkennen, en met het Nederlandse stadsverkeer kan het zomaar zijn dat je zo vaak voor het stoplicht stilstaat of zo rustig in de rondte fietst dat de Basis het niet als zodanig herkent. Daar is dus nog een klein beetje ruimte voor verbetering.

De verbinding met de Basis Peak-app (hieronder meer) gaat via Bluetooth, maar één van de meest positieve eigenschappen van dit horloge is dat alle sensoren ook door andere apps zijn te gebruiken. Zo kon ik de Peak gewoon gebruiken als hartslagmeter in Strava!

De Basis Peak App en Website

Het horloge synchroniseert met een speciale app en dat is ook de plek waar je veel van de grafieken en dergelijken terug kunt vinden. Opvallend is echter dat de website belangrijker is gehouden, en dus de plek is waar je de meest complete informatie en analyses kunt vinden. Dat wil niet zeggen dat de app niet handig is om per dag een goed overzicht te krijgen, maar rustige analyse over grotere datasets is duidelijk beter en interessanter op de website.

Basis-Peak-review-smartwatch-app

Naast grafieken en overzichten waar je dag en nacht inzichtelijk gemaakt worden is er ook redelijk wat aandacht aan het proberen te stimuleren van een gezonde levensstijl, en daar komt de nodige gamification bij kijken. Door gebruikers punten te geven voor het voldoen aan en volhouden van bepaalde gezonde gewoontes worden er badges verdiend, en hoe meer punten er verzameld worden, des te meer gewoontes beschikbaar komen om geactiveerd te worden.

Basis-Peak-review-smartwatch-app-3

Binnen de gewoontes zit ook weer groei. Waar je bijvoorbeeld in de gewoonte "Evening Lap" gestimuleerd wordt om minstens twee keer per week 2000 stappen te zetten na 18:00, merk je dat na het behalen van dit doel er voor de volgende week opeens een target van drie dagen staat.

Basis-Peak-review-smartwatch-goals

Ik heb de afgelopen maanden redelijk extreem gezond geleefd en voor mij waren alle beschikbare gewoontes eerlijk gezegd al gewone gewoontes geworden... Maar ik kan me goed voorstellen dat het voor een casual gebruiker wel degelijk handig kan zijn om her en der met de neus op de feiten gedrukt te worden dat er met relatief kleine inspanningen grote positieve implicaties op (statistische) gezondheid te behalen zijn.

Basis-Peak-review-smartwatch-website

Conclusie

De Basis Peak is mijn favoriete wearable tot nu toe. Binnen de wearable-markt zijn er zoveel interpretaties mogelijk dat er voor iedereen in principe wat wils moet zijn. In mijn geval is het verzamelen van fitnessdata erg belangrijk geweest en het kunnen combineren met het tonen van de, voor mij, belangrijkste notificaties vergrootte de bruikbaarheid alleen maar. Het opladen gaat snel en deed ik dagelijks tijdens het douchen. Het half uurtje dat ik daarvoor gemiddeld nodig had was altijd genoeg om de accu weer volledig af te toppen. De kwaliteit van het horloge is van een hoog niveau en de betrouwbaarheid van sensoren en verbinding met de smartphone was, hoewel niet perfect, meer dan goed genoeg om een interessant overzicht van mijn activiteiten te krijgen.

Basis-Peak-review-smartwatch-gebruik

Ruimte voor verbetering is er natuurlijk altijd. Zo zou ik graag het horloge iets losser kunnen dragen, is ondersteuning voor meer notificaties (Whatsapp) en controle (audiospeler) natuurlijk erg welkom. Als laatste is een bekend Nederlands verkooppunt ook iets dat Intel hoog op zijn verlanglijstje moet zetten, want op dit moment kun je alleen direct via de website van Basis zelf een Peak kopen. Al koopt 1 op de 5 Nederlanders kennelijk al producten via buitenlandse webshops, dus wie weet is de noodzaak van een Nederlands verkooppunt niet heel groot.