Met de Casio GBA-800 (volledige naam Casio G-Squad GBA-800) zet het horlogemerk een hybride horloge op de markt, dat de stijl van een ruig sporthorloge combineert met slimme fitnesstrackingfuncties. Ook is er een app waar je het slimme horloge aan kunt koppelen, waardoor je toegang krijgt tot nog meer mogelijkheden.

Je hebt horloges en smartwatches en je hebt nog een productgroep er tussenin: het hybride horloge. Dit is een slim horloge dat is voorzien van allerlei extra sensoren en mogelijkheden, dat niet is voorzien van zijn eigen besturingsysteem. Desondanks kun je zo'n hybride prima zonder app gebruiken, maar haal je er met app natuurlijk meer uit. Daarom kun je op je Android- of iOS-smartphone de G-Shock-applicatie downloaden, waarmee je onder meer inzicht krijgt in je prestaties en handige alarmen mee kunt instellen.
 

Casio GBA-800 – design

Als je kiijkt naar het design van de Casio GBA-800, dan heb je te maken met een typisch hate it or love it-scenario. Het horloge is redelijk dik en log en steekt aan alle kanten uit, maar ziet er daardoor wel veel stoerder uit dan menig smartwatch of fitnesstracker. Aan de onderkant zit een grote knop, die goed bereikbaar is, voor het aanzetten van het lampje in de kast, waardoor je ook in donkere omgevingen kunt zien hoe laat het is. Verder kunnen de aanwijzers zonlicht absorberen en dus altijd laten zien hoe laat het is, waar je ook bent.

De Casio GBA-800 is verkrijgbaar in zes kleuren. Wij hebben het zwarte model als recensie-exemplaar opgestuurd gekregen. Een prima variant overigens, aangezien zwart vaak wel met allerlei kleding kan worden gecombineerd. De grootte van de kast houdt dat enigszins tegen: wanneer je onder een overhemd, met lange mouwen, constant je horloge tegen je huid aangedrukt voelt worden, dan voelt dat al snel oncomfortabel aan. Bovendien kan het bandje, gemaakt van resin, ondanks z'n flexibiliteit, op ten duur gaan irriteren.
 

Naast de eerdergenoemde grote knop zijn er nog vier andere knoppen aanwezig. Ook deze zijn gelukkig goed bereikbaar, ondanks het opvallende design. Met die knoppen bedien je de verschillende functies van het apparaat. Naast de knoppen staan de functies die je ermee bediend, maar sommige hebben ook dubbele mogelijkheden. We raden aan de handleiding eerst goed door te nemen voordat je overal maar op begint te drukken, aangezien sommige buttons andere dingen kunnen doen dan je wellicht zou verwachten.

Casio GBA-800 - specificaties

Omdat we hier te maken hebben met een regulier horloge in plaats van een smartwatch, tref je hier geen traditionele specificaties, zoals een processor of werkgeheugen, aan. Maar er zijn wel een aantal functies aanwezig die van dit traditionele horloge toch een slimmere variant maken. Zo kun je een stopwatchfunctie activeren en heb je toegang tot vijf alarmen per dag. Daarnaast is de Casio GBA-800 in staat verschillende datasets op te slaan. Een dataset bestaat uit de datum, eindtijd, rondetijd en tussentijd.
 

Daarnaast is er een automatische kalender die maar één keer ingesteld hoeft te worden en kun je zelf aangeven of je de tijd in een 12-uurs of 24-uurs formaat laat weergeven. Verder kan het voorkomen dat de wijzers voor de informatie aan de onderkant zitten: daar zit namelijk een scherm met digitale informatie, zoals wereldtijden, timers, alarmen, et cetera. Met een lange druk op de knop verplaats je die wijzers naar boven, en daardoor kun je heel even niet meer de tijd checken. Vergeet daarom niet de wijzers weer terug te zetten.

Naast een stappenteller is de Casio GBA-800 voorzien van nog een slim onderdeel: Bluetooth Smart. Die is een bijzonder energiezuinige versie van de bluetooth-verbinding, die met een druk op de knop gegevens uitwisselt met de bijbehorende applicatie. Daardoor krijg je toegang tot een groot overzicht van al je prestaties en natuurlijk verschillende slimme functies, die we hieronder verder behandelen. Al met al voelt de Casio GBA-800 aan als een compleet hybride horloge, dat perfect tussen een normaal en slim horloge valt.
 

Casio GBA-800 - display

De Casio GBA-800 heeft een reguliere wijzerplaat, die wordt beschermd door een laag mineraalglas. Dit soort glas moet ervoor zorgen dat het horlogeglas niet snel kapot gaat. Aan de onderkant van de wijzerplaat zit een klein digitaal scherm waar je informatie van af kunt lezen. Zo kun je daar instellen dat je constant de datum en secondeteller ziet, maar ook bijvoorbeeld de tijd in een andere wereldstad (handig voor je werk, als je bijvoorbeeld afhankelijk bent van Oost-Amerikaanse tijden). Ook laat het horloge dan de dag zien.

Dit schermpje is eigenlijk altijd wel goed af te lezen. Het is een zwart scherm dat perfect in het design van de Casio GBA-800 past. De donkerwitte cijfers en letters zijn prettig leesbaar. Mocht het nou te donker zijn waar je bent, dan druk je op de onderste knop en kun je de informatie alsnog zien door het lampje in de kast. Het is niet alleen simpel, het werkt ook heel simpel. Mede hierdoor is het mogelijk dat de ingebouwde accu zo'n twee jaar meegaat voordat je hem hoeft te vervangen. De GBA-800 is dus heel energiezuinig, ook qua display. 
 

Casio GBA-800 - app en in gebruik

De Casio GBA-800 kan dus worden gebruikt als een fitnesstracker. Het is niet de meest uitgebreide fitnesstracker van dit moment, maar dat mag je voor een prijs van 119 euro ook helemaal niet verwachten. Het horloge kan je stappen tellen en op basis daarvan extra informatie presenteren in de G Shock Connected-applicatie. Wanneer je de app opent, nadat je het apparaat hebt gekoppeld aan je smartphone, dan moet je voor twee seconden de startknop indrukken. Vervolgens wisselt de GBA-800 de informatie uit met de applicatie.

Je krijgt meteen in beeld te zien wat je tot nu toe die dag aan stappen hebt gezet en hoeveel calorieën je hebt verbrand. De app houdt sowieso rekening met het standaard aantal calorieën dat je lichaam verbrandt om actief te kunnen blijven, dus het aantal zal wellicht iets hoger uitvallen dan je mogelijk gewend bent van andere trackers. Verder zie je in beeld staan hoe ver je bent als het om je dagelijkse doel gaat (standaard staat tienduizend stappen als doel ingesteld). Rechts zie je een kort overzicht van de afgelopen zeven dagen.
 

Wil je iets meer informatie over je prestaties, dan ga je naar All Activity. Vervolgens zie je een maandoverzicht en kun je per dag bekijken hoe je hebt gepresteerd. Ook zie je daar wanneer je actief bent geweest en waar precies, mits je telefoon op dat moment de locatiestand heeft ingeschakeld. Verder kun je binnen de app timers instellen en je geschiedenis aan stopwatchmomenten inzien. Iedere keer wanneer je iets hebt gedaan met je GBA-800 of hebt aangepast binnen de app, dien je wel even handmatig de gegevens opnieuw uit te wisselen.

We zijn behoorlijk tevreden over de applicatie, aangezien je die vrijwel zonder uitleg kunt gebruiken. En snap je iets niet, dan druk je op die optie en wijst het daarna alsnog voor zich. Het is duidelijk dat Casio veel moeite heeft gestopt in deze app, zodat het horloge ook niet per se op Wear OS of Tizen zou hoeven draaien. Nogmaals: het is niet zo uitgebreid als een dedicated fitnesstracker, die vaak ook dingen voor zwemmen, hartslag of slapen aanbiedt, maar ben je een fanatieke wandelaar, renner, skater of fietser, dan werkt dit gewoon goed.
 

Dat je de app niet overal voor nodig hebt, blijkt ook uit de knoppen op de hybride. Met Mode wissel je van modus, met Adjust pas je bijvoorbeeld timertijden aan en met Reset kun je stopwatchtijden resetten. Uiteraard is er ook een knop genaamd Start, waarmee je je activiteit activeert. Er is geen automatische activiteiten tracking. Wellicht vervelend, maar aan de andere kant heb je zo wel vanaf het begin precies de statistieken van je prestatie, zonder dat het apparaat of de app de eerste tien minuten achteraf nog moet gaan invullen.

Casio GBA-800 – conclusie

De Casio GBA-800 is geen hybride horloge voor iedereen die er eentje zoekt. Daarvoor heeft het polsapparaat en te aanwezig design. Het is niet heel mooi, maar wel stoer. Bovendien steekt het aan alle kanten uit, waardoor het ook niet lekker zit onder strakke kleding. Het is dan ook niet de bedoeling dat je dit ding omhebt wanneer je in een vergadering zit, maar aan de andere kant was het wel fijn geweest als je hem gewoon dagelijks om kunt doen zonder dat je daar meteen mee geconfronteerd wordt. Het is echt een horloge voor sporters.
 

Maar dan ook weer niet alle sporters. Je zou er prima mee kunnen zwemmen omdat de hybride waterdicht is, maar daar is die niet echt op ingesteld. Ben je iemand die vaak rent, fietst, skeelert of wandelt, bijvoorbeeld, dan is dit een perfecte aanvulling op je oefeningen. Zoek je echter een tracker met hartslagmeting en meer functies, dan heb je ook niets aan de GBA-800. Dat is geen kritiek, dan is simpelweg een keuze van Casio. Ja, er bestaan trackers voor deze prijs met al die extra functies, maar daar krijg je dan weer geen analoog uurwerk bij.

De Casio GBA-800 heeft een aantal aantrekkelijke functies. Zo gaat de accu twee jaar mee, zijn er veel functies die ook nog eens toegankelijk zijn, is het apparaat tot 200 meter diep waterdicht en is er een lampje die kan helpen in het donker. Het zijn dan weer de kleine dingen die het zo'n handig hulpmiddel maken. Maar of de Casio GBA-800 uiteindelijk wat voor jou is, hangt van een hoop persoonlijke factoren af, zoals het design en het gebrek aan ondersteuning voor allerlhande oefeningen. Het product, zoals het is bedoeld, bevalt echter zeer goed. 

Minpunten

  • Log en zwaar
  • Design past niet altijd bij kleding
  • Siliconen band zit niet altijd lekker

Pluspunten

  • Waterdicht
  • Veel functies
  • Lampje voor in het donker
Wearables Magazine
Beoordeling
8.0