Twee jaar geleden raakte ik geïnteresseerd in wearables en besloot ik er een te kopen. Na flink wat onderzoek besloot ik dat het een Fitbit Flex zou moeten worden. Nu, twee jaar later, is het tijd om mijn gedachtes op papier te zetten en een review te schrijven over de Fitbit Flex.

Op dit moment is Fitbit de onbetwiste koning van de wearables. Het bedrijf verkoopt de meeste wearables, gevolgd door Xiaomi, dat de Xiaomi Mi Band verkoopt. Xiaomi is net nieuw in de wearable-markt, maar maakt een bijzonder interessant product. In deze review zal ik de Fitbit Flex een aantal keer met de Mi Band vergelijken, en in de toekomst zal ik ook een review over de Mi Band plaatsen op deze website.

Activiteiten bijhouden

Je koopt een Fitbit Flex om je activiteiten bij te houden. De Fitbit Flex telt het aantal stappen op een dag, de afstand die je aflegt, het aantal actieve minuten, calorieën die je verbrandt, en je kunt je gewicht bijhouden.

Het aantal stappen spreekt voor zich, de Fitbit Flex is in essentie een uitgebreide stappenteller. Stappen worden bijgehouden door het slingeren van je arm te meten. Dat is erg betrouwbaar: de Fitbit Flex meet ook stappen als je tijdens het lopen je handen in je zakken hebt, bijvoorbeeld. Tijdens het instellen geef je ook aan om welke arm je je Fitbit Flex gaat dragen en met welke arm je schrijft, zodat schrijven niet herkend wordt als lopen.

Over het bijhouden van de afstand ben ik iets minder positief. De afstand die je dagelijks loopt lijkt in werkelijkheid meer te zijn dan de Fitbit Flex aangeeft. Dit komt omdat de Fitbit Flex niet direct de afstand meet, maar via een omweg: het bepaalt dit op basis van de grootte van je stappen (gebaseerd op je lengte) en het aantal stappen. Het is al een aantal keer voorgekomen dat ik een rondje ging hardlopen, en de Fitbit-app aan het einde van de dag aangaf dat ik in totaal minder afstand had afgelegd dan dat ene hardloop-rondje lang is.

Fitbit Flex review actieve minuten

Hoewel een x-aantal stappen halen standaard je doel is, vind ik actieve minuten veel belangrijker. 10.000 stappen per dag haal ik wel, dertig actieve minuten per dag (de minimum aangeraden hoeveelheid) wil er nog wel eens bij inschieten. Daarom heb ik de notificatie dat je je doel bepaald hebt aangepast naar actieve minuten, waardoor mijn Fitbit Flex gaat trillen en de vijf ingebouwde lampjes vrolijk oplichten wanneer ik dertig minuten actief bezig geweest ben. De Fitbit Flex herkent verschillende intensiteiten voor actieve minuten, en berekent op basis daarvan ook het aantal verbrandde calorieën.

De Fitbit Flex houdt ook je gewicht bij, hoewel je daarvoor de Fitbit app nodig hebt. Je kunt je gewicht handmatig invoeren en je progressie bekijken, of een Fitbit Aria weegschaal aanschaffen die draadloos je gewicht door kan geven. De Fitbit Aria meet bovendien ook je BMI en vetpercentage.

Slaap bijhouden

De Fitbit Flex kan niet alleen overdag je activiteiten bijhouden, maar kan ook 's nachts je slaap bijhouden. Op basis van je bewegingen kan de Fitbit de kwaliteit van je slaap bijhouden. Je hebt verschillende cycli in je slaap, die gekenmerkt worden door het aantal bewegingen. De sensor in de Fitbit herkent deze, en maakt er als je 's ochtends opstaat een handig overzicht van.

Een feature waarvan ik me niet van gerealiseerd had dat die handig zou zijn, maar waar ik nu niet meer zonder kan, is de wekker-functie. Via de app kun je een wekker instellen, en zodra het tijd is wordt je niet gewekt door een enorm kabaal, maar trilt de Fitbit Flex om je pols. Dat voelt veel fijner, alsof iemand lichtjes je hand schudt. De trillingen zijn perfect afgesteld, het is nog nooit voorgekomen dat ik door de wekker heen geslapen ben.

Het enige nadeel van de slaap-modus van de Fitbit Flex is dat je handmatig de slaapstand moet activeren door te tikken op de sensor in het bandje. Dit vergeet je soms, of de tracker licht op maar activeert de slaap-modus niet. De Xiaomi Mi Band herkent automatisch wanneer je in bed ligt en start dan de nachtmodus.

Training bijhouden

Naast je dagelijkse activiteiten kun je de Fitbit Flex en de app gebruiken om je training bij te houden. Via de app kun je lopen, hardlopen of fietsen op basis van de GPS. Die houdt je route bij, maar ook snelheden en splits. Doe je andere sporten, dan kun je deze toevoegen als log, waarbij je de sport opzoekt, de totale tijd aangeeft en de intensiteit. Op basis daarvan worden actieve minuten en het aantal verbrandde calorieën berekend.

Fitbit Flex review app activity

Ook andere apps kunnen samenwerken met Fitbit. Zo gebruik ik Runkeeper voor het hardlopen, en door op de Runkeeper website in te loggen met Fitbit en toestemming te geven voor synchronisatie van data, wordt data over en weer verplaatst. Pas ik mijn gewicht aan op Runkeeper, dan gebeurt dat in de Fitbit app bijvoorbeeld automatisch ook.

De enige integratie die mist is een koppeling met de iOS Gezondheid-app. Deze app die op elke iPhone staat combineert de data van al je wearables en sport gerelateerde apps. Dat is natuurlijk een bedreiging voor Fitbit, dat geen marktaandeel wil verliezen. Gelukkig zijn er apps van derden die een integratie mogelijk maken, zoals Sync Solver for Fitbit.

App en website

Hoewel de Fitbit Flex in principe zonder app of website gebruikt kan worden, je kunt immers aan de hand van de lichtjes zien hoe ver je bent met het halen van je dagelijkse doel, voegt dit alleen maar waarde toe. De app en website vatten alle informatie handig voor je samen in een duidelijk overzicht, en door op een type gegeven te drukken krijg je een grafiek te zien waarin je duidelijker ziet wat je verspreid over de dag deed.

Fitbit Flex review app

Let wel op, om te kunnen synchroniseren met de telefoon heb je Bluetooth 4.0 nodig, aanwezig op de meeste Android telefoons maar alleen op de iPhone 4S of nieuwer. Mocht je geen telefoon hebben met Bluetooth 4.0, dan kun je via de computer synchroniseren, daarvoor levert Fitbit een Bluetooth USB dongle mee.

Nadelen

Ondanks alle lof zijn er nog wel een aantal mindere puntjes met betrekking tot de Fitbit Flex te noemen. Zo heeft de Fitbit Flex een batterijduur van 7 dagen, waarna hij opgeladen moet worden. Niet veel vergeleken met de Mi Band die het 30 dagen uit kan houden zonder stroom. De korte batterijduur is vervelend, zo heb je elke week je Fitbit een aantal uur niet om en mis je dus data, maar wat echt vervelend is, is het feit dat opladen moeilijk gaat. De lader is net wat te groot waardoor je een aantal keer de sensor van de Flex in de lader moet steken voordat het opladen begint.

Ook zijn de bandjes niet zo sterk, en in de afgelopen twee jaar heb ik twee keer een bandje versleten. De lijm waarmee het kleine plastic 'raampje' aan het bandje zit is niet zo sterk. Gelukkig deed de verkoper (Coolblue) niet moeilijk en ontving ik beide keren een nieuwe Fitbit Flex. Nu we twee jaar verder zijn en nieuwere Fitbit's een hartslag-sensor hebben, mis ik dat wel op mijn Fitbit. Of je echt traint is goed te meten aan de hand van je hartslag: hoe meer je spieren moeten werken, hoe meer zuurstof ze nodig hebben en hoe meer je hart dus moet pompen. Als laatste is het jammer dat de Fitbit nog geen echte 'smart wearable' is: zo trilt de Mi Band wel wanneer je gebeld wordt of je een sms ontvangt.

Conclusie

Dan de conclusie. De Fitbit Flex is een fijne eerste wearable die ik iedereen aan kan raden. De data is betrouwbaar, op de afgelegde afstand na. Zodra je de Fitbit Flex hebt opgeladen kun je er een week mee vooruit, en de integratie met andere apps zorgt ervoor dat je geen dubbele, virtuele calorieën verbrandt. Het gebruik van de Fitbit Flex motiveert zeker om extra te bewegen, en de wekker-functie is mijn ware held, ook op vroege ochtenden.

Minpunten

  • Problemen met opladen
  • Geen hartslagmeter
  • Bandjes van matige kwaliteit

Pluspunten

  • Betrouwbare data
  • Goede integratie met apps en diensten
  • Voldoende mogelijkheden en sensoren
Wearables Magazine
Beoordeling
8.0