De Fitbit Ionic is de eerste smartwatch van het merk en presenteert ontzettend veel opties met betrekking tot fitnesstracking. In deze recensie nemen we het apparaat uitgebreid onder de loep. Het apparaat heeft een adviesprijs van 349 euro.

Fitbit Ionic – hardware en design

In een wereld waar we voornamelijk smartwatches tegenkomen die een rond scherm en design hebben, valt de Fitbit Ionic op. Samen met de Apple Watch presenteert dit apparaat een vierkant scherm, dat wellicht niet voor iedereen aantrekkelijk is. Het design grijpt terug naar het verleden en straalt iets retro's uit, zeker in combinatie met het verder rechthoekige en platte design van het slimme horloge (in tegenstelling tot de Apple Watch, die ronde hoeken heeft). Het brede scherm biedt wel een prettige gebruikerservaring, daar later meer over.

Dat vierkante design mag dan misschien wel retro - maar vooral anders - zijn, het is geen elegant gezicht. Dat hoeft misschien ook helemaal niet als je ermee gaat sporten. Maar omdat het ook een smartwatch is, en dus gedurende de dag gedragen dient te worden - ook wanneer je niet sport, doet het toch wat af. Aan de zijkanten van de Fitbit Ionic zitten drie knoppen waarmee je verschillende handelingen kunt uitvoeren. Aan de boven- en onderkant van het scherm zitten ook nog aansluitingen waarmee je gemakkelijk bandjes verwisselt.

Fitbit Ionic - specificaties en display

Het scherm van de Fitbit Ionic is, net als het omhulsel, rechthoekig. Het gaat dus tegen de trend van ronde Android Wear-horloges in en is ook anders dan het vierkante scherm van de Apple Watch. Het scherm heeft nog het meeste weg van een Fitbit Blaze, inclusief de dikke randen eromheen. Wellicht had de smartwatch iets mooier geweest als die randen wat dunner waren gemaakt (of het scherm wat groter), want dit oogt een klein beetje goedkoop. Er bestaat nu een hoop ruimte boven en onder het scherm dat niet gebruikt wordt.

 

De resolutie van het kleine lcd-scherm van 1,42-inch bedraagt 384 bij 250 pixels. Dat is op zich prima, want er komen mooie, levendige kleuren tevoorschijn. Wat belangrijker is, is het aantal nits (de lichtsterkte). Die zit op de duizend en is daarmee even goed als de Apple Watch Series 2. Een hoge nits-waarde geeft aan dat je er in lichte omgevingen alsnog goed op kunt kijken. De zon zit de Fitbit Ionic dus niet snel in de weg. Je kunt het horloge dus lekker buiten gebruiken, bijvoorbeeld wanneer de zon schijnt en je een eindje gaat hardlopen.

Fitbit maakt helaas weinig andere specificaties van de Fitbit Ionic bekend. Wel weten we dat de Ionic is voorzien van een scala aan sensoren. Zo is er een gyroscoop, een accelerometer, een optische hartslagmeter, een hoogtemeter, een ambient lichtsensor en een ingebouwde gps-chip. Door die chip kun je de smartwatch ook zonder smartphone gebruiken, maar dat gaat wel ten koste van de accu. Wanneer je de Ionic zonder gps-functies gebruiken, dan doe je bijna een week met de batterij. Gebruik je de gps-stand, dan kan dat teruglopen tot tien uur.

Ook is er rond de 2,5 GB aan interne opslagruimte aanwezig. Die opslagruimte wordt gebruikt voor het bijhouden van je fitnessactiviteiten. Je kunt er tot zeven dagen aan gedetailleerde informatie over je prestaties in terugvinden of de totale waarden van de afgelopen dertig dagen, maar die zijn dus minder gedetailleerd. Uiteraard kun je die data ook met de smartphone-applicatie synchroniseren, maar dat hoef je dus niet elke dag te doen. Dat kun je ook één keer per week plannen. Verder is er ondersteuning voor wifi en bluetooth 4.0.

Fitbit Ionic – software

De grens tussen fitnesstracker en smartwatch is dun, maar wel duidelijk: apps. De smartwatch wordt geleverd met een handjevol first-party applicaties en met nog minder third-party apps. Er is geen muziekstreamingdienst aanwezig, terwijl Amerika wel toegang heeft tot Pandora. In Europa, en dus Nederland, kun je wel muziek afspelen door er direct nummers op te zetten. Dit gaat via een omslachtige wijze via de Fitbit Connect-app voor je computer. Heb je dat gedaan, dan kun je via een bluetooth-hoofdtelefoon naar de nummers luisteren.

 

Het wachten is dus nog totdat Fitbit aankondigt welke muziekstreamingdienst naar de Ionic komt in Europa. Ondertussen kunnen we ons zorgen maken om nog een ander probleem: het gebrek aan applicaties. Ontwikkelaars kunnen middels allerlei wegen apps maken voor de Ionic, maar tot nu toe moeten we er nog op wachten. De software development kit (sdk) is ook nog niet zo heel lang beschikbaar voor het platform, waardoor het niet gek is dat er geen apps zijn. Dat neemt niet weg dat die kit eerder beschikbaar moest zijn.

Het besturingssysteem van Fitbit is - net als het app-aanbod en het notificatiegebruik (lees daar verderop in deze recensie meer over) basaal te noemen. Het voldoet aan minimale eisen. Je kunt je weg vinden naar de apps en instellingen die je zoekt, maar daar is ook wel alles mee gezegd. Het is geen mooi systeem, maar wel een snel systeem (mits het touchscreen vlot reageert). Ook is het fijn dat Fitbit heeft gekozen voor een zwarte achtergrond, zodat de accu langer mee kan gaan. Het is echter niets in vergelijking met watchOS of Android Wear.

Fitbit Ionic - fitnesstracking

Zoals je van Fitbit mag verwachten zit het qua fitnesstracking wel goed. Je treft alle functies en mogelijkheden aan als op eerder gelanceerde en uitgebreide Fitbit-wearables en er zijn zelfs enkele geüpdatete features. Zo is de hartslagmeter erop vooruitgegaan. De meter zit iets dichter op de huid en kan daardoor sneller z'n werk doen. Er is een beter algoritme aanwezig, waardoor de uitslagen ook accurater zijn. En dat moet ook wel, aangezien Fitbit de informatie over je hartslag gebruikt voor het verwerken van andere informatie.

 

De Fitbit Ionic ondersteunt gps, maar mogelijk moet je die functie nog even aanzetten. Bij ons recensiemodel was het zo dat die functie standaard staat ingesteld. Je kunt dit checken door op het icoontje van de tandwiel (links bovenin) te tappen voordat je begint aan een oefening. Soms duurt het even voordat de verbinding is gelegd, maar gelukkig verlies je daarna niet de verbinding. Daarnaast vind je er de automatische pauzefunctie. Wanneer je die activeert, dan stopt de Ionic met meten wanneer je wacht bij een stoplicht, bijvoorbeeld.

Daarnaast kun je helemaal losgaan met de Fitbit Coach. De Coach biedt ongeveer dezelfde functies aan als Fitbit Fitstar binnen de gratis applicatie op Android, iOS of Windows Phone. Je treft er op maat gemaakte workouts aan die worden aangepast naarmate je ze vaker gebruikt. De coach kijkt dus naar wat je kunt en past z'n schema's daarop aan, dat is het idee. Het doel is natuurlijk dat jij er op vooruitgaat. In de toekomst komen er ook audioworkouts naar de Fitbit Ionic toe -- en toegegeven, we missen die eigenlijk nu al.

Hoewel complete workouts in audiovorm ontzettend lekker zou zijn, zou het voor nu al fijn zijn geweest als de Fitbit Ionic zou beschikken over een kleine speaker die korte aanwijzingen zou kunnen geven. Je moet voor de opdrachten altijd naar je scherm kijken en dat werkt niet altijd even lekker. Je hebt maar kort de tijd om iets correct te doen en soms kun je niet naar het scherm kijken, omdat je je wil focussen op de oefening -- en niet op dat schermpje. Je doet er dus goed aan, zeker in het begin, de tijd te nemen met je oefeningen.

Naast het bijhouden van de dingen die je gewend bent - calorieën, voetstappen en hartslag - is de Fitbit Ionic ook in staat je slaap in kaart te brengen. Deze resultaten lijken verrassend accuraat, mits je het niet erg vindt om met een smartwatch om te slapen. Als je dat niet bent gewend, kan die de eerste nachten irriteren (om over het licht van het scherm nog maar te zwijgen, ook al past die automatisch de helderheid aan). Verder is het ontzettend fijn dat de Ionic zelf kan herkennen welke oefening je nou precies aan het doen bent.

Fitbit Ionic – in gebruik

Wat meteen opvalt als je de Fitbit Ionic uit de doos haalt, is dat het horloge ontzettend licht in gewicht is. Daardoor kun je het apparaat ook prima heel de dag op je pols dragen. Je hebt ook niet heel de dag het complete scherm op je pols leunen. De onderkant steekt een beetje uit, waardoor er dus maar een klein oppervlakte op je huid rust. Ook heel fijn om te weten is dat-ie waterdicht is. Je hoeft hem dus niet af te doen als je gaat afwassen of douchen. Je kunt hem dus zelfs gebruiken tijdens het zwemmen: kortom, altijd en eigenlijk overal.

 

In het gebruik valt wel op dat het touchscreen soms traag reageert op de input van je vinger. Ook merken we dat je soms wel heel hard met je pols moet schudden om de raise-to-wake-functie goed te kunnen gebruiken. Met raise-to-wake kun je een apparaat, in dit geval de smartwatch, uit de standbymodus halen door met je pols omhoog te bewegen. Heel veel smartwatch hanteren dit principe - de één beter dan de andere - en ook fitnesstrackers en smartphones worden hiermee uitgerust. Desondanks is het wel een welkome functie.

Een ander aspect waar je rekening mee moet houden is het systeem waarmee je van bandje kunt wisselen. Fitbit Ionic laat gebruikers zelf het bandje aanpassen wanneer het meegeleverde bandje toch niet zo fijn of zo mooi is. Echter, het systeem waarmee de bandjes worden verwisselend is zelf ontworpen door Fitbit en ondersteunt dus geen bestaande horlogebanden. Wel is het zo dat het wisselen ontzettend soepel gaat. Zo soepel zelfs dat we er versteld van staan dat die bandjes niet zomaar zijn afgegaan tijdens het dragen of sporten.

De Fitbit Ionic kan notificaties weergeven op het schermpje. Krijg je een berichtje, word je gebeld of heb je een afspraak? Dan komen die notificaties allemaal door op je smartwatch. Je kunt binnen een feed op de Ionic alle notificaties bekijken en wegvegen wanneer je er klaar mee bent. Ook kun je telefoontjes aannemen en bellen via je smartphone (of een telefoontje weigeren), maar daar houdt de interactie wel bij op. Je kunt niet reageren op berichten die binnenkomen en zult dus altijd direct naar je smartphone moeten grijpen.

Fitbit Ionic – conclusie

De Fitbit Ionic is geen goedkope wearable. Voor 349 euro kun je een losse smartwatch en een losse fitnesstracker kopen, maar die zijn dan niet net zo uitgebreid en accuraat als dit product van Fitbit. Over het algemeen levert Fitbit mooie en duidelijke producten af en voor die ontwikkeling betaal je ook nu de hoofdprijs. Echter, van de Fitbit Ionic is inmiddels duidelijk dat die ontwikkeling nog niet helemaal af is en dat het erop lijkt dat het bedrijf de smartwatch op tijd wilde uitbrengen voor de aankomende feestdagen in december.

 

Het besturingssysteem, het aantal applicaties en de notificaties vallen tegen, zeker in vergelijking met Android Wear en watchOS. Je haalt hiermee niet het beste van het beste in huis, ook al is dat wel het beste dat Fitbit aan te bieden heeft. Dat staat nog los van of je het design mooi vindt of niet, maar dat is erg persoonlijk. Dat gezegd hebbende is het wel zo dat een product dat je heel de dag om je pols draagt er een beetje elegant of aantrekkelijk uit mag zien. En de Fitbit Ionic is dat - met zijn rechthoekige design - allebei niet, helaas.

De Fitbit Ionic is ondanks alles nog wel een goede wearable te noemen, maar het is niet de beste smartwatch. Er is een hoop om van te houden: de ingebouwde gps-chip, de lange accuduur en de vele opties met betrekking tot fitnesstracking. Maar we missen nog wel een hoop, waaronder een muziekstreamingdienst en applicaties. Ben je op zoek naar één van de meest uitgebreide fitnesstrackers van dit moment? Dan zit je met de Ionic goed. Maar de hoge prijs maakt het een lastige rechtvaardiging; er zijn wearables die meer waarde voor hun geld bieden.

Minpunten

  • Basaal notificatiegebruik
  • Touchscreen reageert soms traag
  • Gebrek aan applicaties
  • Stelt als smartwatch teleur

Pluspunten

  • Accuduur
  • Helderheid scherm
  • Veel opties met betrekking tot fitness
  • Begeleiding tijdens het sporten
Wearables Magazine
Beoordeling
7.0