De Fitbit Versa is een nieuwe smartwatch van de fitnesstrackerfabrikant. Het apparaat is niet net zo uitgebreid als de Fitbit Ionic, maar heeft dan ook een veel lagere prijs -- en is daardoor interessant voor mensen met een lager budget. Hoe interessant precies, lees je in onze uitgebreide recensie.

Fitbit Versa - design

Qua design lijken de Fitbit Ionic en Fitbit Versa gelukkig niet op elkaar. Daar waar de Ionic grof en onaantrekkelijk oogde, oogt de Versa veel zachter mer zijn ronde hoeken en minder scherpe afmetingen. Het is ook een compacter design dan de eerdergenoemde Ionic. Van een afstand - en als je snel kijkt - kun je zelfs denken dat je een Apple Watch om je pols hebt zitten. Of nou ja, Apple Watch-achtig. Want het design van de Apple Watch wordt niet geëvenaard, maar heeft er in de verste verte dus wel iets van weg. En dat is goed nieuws.
 

Mocht je het meegeleverde bandje helemaal niets vinden, geen probleem: je kunt hem namelijk inwisselen voor een leren of bijvoorbeeld metalen versie. En anders kun je altijd nog een andere kleur voor de rubberen variant uitkiezen. Helaas moeten we wel concluderen dat het verwisselen van de banden een pijnlijke taak kan zijn. Zeker wanneer je wat dikkere vingers of geen langere nagels hebt, dan kan het omwisselen langer duren dan gehoopt. Gelukkig hoef je dit dan niet op dagelijkse basis te doen en doe je dit als het goed is éénmalig.

Het apparaatje heeft enigszins een premium design gekregen. Je ziet het er in elk geval niet van af dat dit een goedkoper model is. Rechts zitten twee knoppen, terwijl links de derde zit. Aan de onderkant treffen we de hartslagmeter aan, terwijl aan de bovenkant natuurlijk het vierkante scherm zit. Daaromheen zitten zwarte randen, die niet opvallen bij normaal licht. Verder zit onderop ook nog de aansluiting voor de oplader. Het is een simpel en effectief design waar je weinig op aan te merken kunt hebben. 
 

itbit Versa - specificaties

De Fitbit Versa beschikt over een lcd-scherm van 1,34-inch en een resolutie van 300 bij 300 pixels. Dat levert een hoge pixeldichtheid op van 316 pixels per inch, waardoor je effectief een scherpere weergave hebt dan op de Ionic. De lichtsensor zorgt ervoor dat de helderheid automatisch wordt bijgesteld in zonlicht (met een maximale helderheid tot maar liefst 1.000 nits), terwijl de waterdichte behuizing ons de mogelijkheid geeft te zwemmen met de Versa om de pols. Verder belooft Fitbit dat de accu van het apparaat vier dagen meegaat. 

Naast een lichtsensor beschikt de smartwatch over nog een aantal andere sensoren. Zo is er een snelheidsmeter, gyroscoop, een hoogtemeter en een zuurstofmeter (die een schatting kan maken van de hoeveelheid zuurstof in je bloed). Daarnaast is er ondersteuning voor bluetooth, waardoor je ook muziek kunt luisteren via het apparaat. Dat kan bijvoorbeeld via de muziekstreamingdienst Deezer of lokaal opgeslagen muziek. Wil je naar muziek luisteren tijdens het fitnessen, dan hoef je daar je mobiel niet voor mee te nemen. 
 

Tot slot is er ook ondersteuning voor wifi. De grote ster die schittert in afwezigheid is de gps-chip. Daardoor ben je dus verplicht om je smartphone mee op stap te nemen wanneer je gaat rennen, lopen, fietsen of fitnessen. Dat hoeft dan bijvoorbeeld weer niet met de Fitbit Ionic, aangezien die wél zo'n chip ingebouwd heeft. Maar voor een lager prijspunt hoef je zo'n functie niet te verwachten. Helemaal niet als je kijkt naar alle andere functies die je krijgt. Het is een duidelijke keuze die je moet maken: wel of niet meer investeren voor die gps-chip?

Fitbit Versa - app en in gebruik

Ben je bekend met de Fitbit Ionic, dan weet je ook meteen wat je van de Fitbit Versa mag verwachten. Beide smartwatches beschikken namelijk over dezelfde fitnessfunctie, met als enige versie het gebrek aan die gps-chip. Voor de duidelijkheid: dit is niet echt als nadeel te bestempelen voor de Versa, omdat de tracker in de markt wordt gezet als goedkoper alternatief voor de Ionic. Qua functionaliteit lever je dus vrij weinig in. Ook op het gebied van toegankelijkheid zit het goed: met één keer door de optie scrollen weet je precies waar alles zit.
 

De Exercise-app biedt een aantal functies aan: rennen, fietsen, zwemmen, tredmolen (loopband), gewichten, interval timer en workout. Je activeert het type workout door hem te selecteren vanuit dit menu, waarna je vrijwel direct aan de slag kunt. Tijdens het trainen krijg je broodnodige informatie te zien als aantal verbrande calorieën, je hartslag (maar dit dan weer niet bij zwemmen, bijvoorbeeld) en je fitnesstijd. Na het sporten krijg je een mooi overzicht te zien met daarin ook dingen als afgelegde afstand en je maximale en gemiddelde hartslag.

Dit overzicht verschilt per type oefening die je doet. Zo wordt de hartslagmeter uitgeschakeld tijdens het zwemmen, waardoor je die informatie dus niet gepresenteerd krijgt. Al deze informatie is overigens ook in de applicatie te zien, wanneer je je smartwatch synchroniseert met je Android- of iOS-smartphone. Je krijgt ook veel meer variabelen te zien en kunt je resultaten vergelijken met eerdere oefeningen. De zwemstand is overigens behoorlijk slim en weet wanneer je de rand hebt aangetikt om bijvoorbeeld weer naar de overkant te gaan.
 

Daarnaast is er ook een Run Detect-functie, die eveneens aanwezig is op de Ionic. Deze functie weet wanneer je een pauze neemt of even moet wachten (bijvoorbeeld bij een stoplicht), waardoor het tracken wordt gepauzeerd. Dit is een optionele optie. Je hoeft hem niet te gebruiken wanneer je wil dat de Fitbit Versa je constant blijft tracken tijdens het sporten, of je nu bezig bent of niet. Hoe je het systeem ook gebruikt: het werkt behoorlijk goed, waardoor je dus niet constant naar dat kleine schermpje hoeft te turen om te zien of je nog getrackt wordt.

Verder werkt de app precies zoals met andere Fitbit-apparaten en kun je bijvoorbeeld ook notificaties laten doorsturen. Je kunt binnen een feed op de Versa alle notificaties bekijken en wegvegen wanneer je er klaar mee bent. Ook kun je telefoontjes aannemen en bellen via je smartphone (of een telefoontje weigeren) en kun je tegenwoordig ook standaardberichten terugsturen. Deze optie zijn wel in het Engels, maar een simpele yes of no begrijpt iedereen wel. De smartphone-app oogt nog steeds overzichtelijk en is behoorlijk functioneel.
 

Fitbit Versa - slaap

Verder is de Fitbit Versa in staat je slaappatronen in kaart te brengen. Deze functie activeer je niet zelf, maar wordt ook automatisch aangezet op het moment dat je gaat slapen. De tracker herkent dit door naar je inactiviteit en verlaagde hartslag te kijken. De volgende ochtend krijg je een overzich van je slaapritme. Zo zie je bijvoorbeeld hoe lang je hebt geslapen, met nog een onderverdeling in rem-slaap en lichte en diepe slaap. Dit is wellicht niet de hoofdfunctie van het apparaat, maar het geeft je toch een aardig overzicht van je ritme.

Fitbit Versa - accu

Fitbit claimt dus dat de Versa vier dagen meegaat op een volle accu. Dat is maar net afhankelijk van wat je doet. Sport je vaak en lang? Dan zit je waarschijnlijk onder die belofte. Gebruik je de slaaptrackingfunctie elke dag? Dan zal de accu nog sneller leeggaan. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de helderheid hier natuurlijk ook een grote rol in speelt. Over het algemeen, bij een normaal sportritme, red je de vier dagen wel. Het is een dag korte dan bij de Ionic, maar over het algemeen is het prima. Drie dagen is echter een realistischer verhaal.
 

Fitbit Versa - conclusie

De Fitbit Versa lijkt in veel opzichten op de Fitbit Ionic, met als grootste verschil dat er geen gps-chip aanwezig is. Qua functies kun je echter dezelfde ervaring verwachten. Op het gebied van design zijn we blij dat Fitbit de Ionic links heeft laten liggen, aangezien dit model mooier, ronder en lichter is. Je kunt deze smartwatch wellicht het beste omschrijven als een light-versie van de Ionic, en dat zie je ook aan de prijs. Voor de adviesprijs van 199 euro haal je niet alleen een mooie tracker in huis, het is er ook nog een die zeer capabel is.

Minpunten

  • Geen gps-chip
  • Bandjes moeilijk te verwisselen
  • Accuduur (gemiddeld drie dagen)

Pluspunten

  • Waterdicht en zwemtracking
  • Uitgebreide fitnesstracking
  • Hartslagmeter
  • Design
Wearables Magazine
Beoordeling
8.0