Garmin staat al jaren bekend om zijn fijne fitnesstrackers. Die trackers zijn voornamelijk functioneel en bieden weinig extra opties. Met de Garmin Forerunner 645 Music kan de fabrikant mogelijk dat probleem oplossen door meer de focus te leggen op muziek.

Hoewel de fitnesstrackers van Garmin al jaren goed worden ontvangen, worden ze op het gebied van entertainment of extra functies toch al snel ingehaald door andere populaire fitnesswearables, zoals de Apple Watch of de Samsung Gear Sport. Die trackers bieden gps-functionaliteit aan en kunnen muziek afspelen en worden over het algemeen goed beoordeeld door pers en consument; Garmin heeft dus nog wat in te halen. Lost het bedrijf de verwachtingen in? En kunnen die extra mogelijkheden de hoge prijs rechtvaardigen?
 

Garmin Forerunner 645 Music - design

Ondanks het feit dat Garmin tegenwoordig ook wearables met touchscreens maakt, beschikt de Garmin Forerunner 645 Music niet over zo'n aanraakgevoelig scherm. In plaats daarvan krijg je vijf knoppen. De betere keuze, aangezien je tijdens het sport het beste op knoppen kan drukken en niet met dat scherm in de weer wil zijn. Daarnaast hoef je niet per se te onthouden welke knop wat doet, aangezien bij de knoppen staat vermeld wat je ermee kunt doen. Eenzelfde soort vormgeving tref je ook aan op andere Forerunner-modellen.

De Forerunner 645 Music beschikt over een roestvrijstalen rand, wat het geheel een luxueuze uitstraling geeft. Daarnaast is de tracker ook behoorlijk licht. De fitnesstracker wordt geleverd met een silliconen band die best comfortabel is. Vind je hem niet mooi of toch niet zo lekker zitten, dan kun je er een andere band aan vastmaken. Op de onderkant treffen we een optische hartslagmeter aan, evenals de aansluiting waarmee je het apparaat kunt opladen. Dat gaat door middel van een oplaadaccessoire die wordt meegeleverd. Dit is een usb-kabeltje.
 

Garmin Forerunner 645 Music - specificaties

De Garmin Forerunner 645 Music beschikt over een goede waterbestendigheid (5 ATM), waardoor je er tenminste mee kunt zwemmen (maar duiken is dan weer af te raden). Het kleine scherm heeft een resolutie van 240 bij 240 pixels. Dat is niet de hoogste resolutie, maar wel eentje die prima is voor de grootte van het scherm. Er is ondersteuning voor gps en glonass. Verder is er een hoogtemeter, kompas, gyroscoop, thermometer en een versnellingsmeter. Ook is er 4 GB aan intern geheugen en is er natuurlijk een hartslagmeter aanwezig. 

Garmin Forerunner 645 Music - app en in gebruik

Links treffen we twee knoppen aan waarmee we het achtergrondlicht kunnen in- en uitschakelen. Wanneer je in een menu zit, dan kun je omhoog en omlaag scrollen. Wanneer je op de wijzerplaat zit, druk je omhoog voor de widgets, waaronder het weer, notificaties van je smartphone, afspraken, je onlangs afgespeelde muziek, het aantal stappen dat je hebt gezet (inclusief je doel), je meest recente workout, je trainingstatus en een grafiek met daarin informatie over je hartslag van de afgelopen vier uur. Je kunt zelf widgets toevoegen vanuit de appstore.
 

Om dat te kunnen doen, dien je de Garmin Connect-app op je smartphone te zetten. Die app is beschikbaar voor Android en iOS. Met die app krijg je onder meer toegang tot de downloadwinkel van de fabrikant, waardoor je je fitnesstracker annex smartwatch dus verder kunt personaliseren. Met de app krijg je verder inzicht in je eigen prestaties, maar kun je ook workouts samenstellen en informatie synchroniseren met andere fitnessapps. Daarnaast kun je je prestaties vergelijken met andere Garmin Connect-gebruikers.

Er zijn meer dan zestienhonderd applicaties, widgets en wijzerplaten beschikbaar in die app store. Alles wordt direct op de Garmin Forerunner geïnstalleerd. De apps concentreren zich, hoe kan het ook anders, voornamelijk op fitness en sportactiviteiten, maar we hadden toch graag wat meer variatie gezien. Bijvoorbeeld meer soort muziekstreamingdiensten of nieuwsapps waarmee je snel het nieuws kunt checken tijdens de rustmomenten. Gelukkig zijn er wel apps voor je smarthome beschikbaar - met oog op de nabije toekomst.
 

Rechts zitten de andere twee knoppen. Daarmee kun je een nummer of workout starten of stoppen of teruggaan naar het venster waar je zojuist was. Wanneer je vanuit het thuisscherm op de startknop drukt, dan ga je meteen naar het workoutvenster. Door naar beneden te scrollen, krijg je toegang tot meer opties, zoals rennen, op de hometrainer zitten, fietsen of algemene cardio-opties. Zo zijn er nog veel meer crosstrainingmogelijkheden beschikbaar, waardoor de tracker voor menig sportliefhebbers geschikt is. Het menu is verder overzichtelijk.

Ook goed om te weten: de Garmin Forerunner 645 Music start tracking via gps en glonass enkele seconden nadat je bent begonnen met lopen. Daardoor krijg je een nauwkeurig beeld van je route, maar ook van je afgelegde afstand, je ritme en andere statistieken, zoals hoogte. Na het rennen krijg je een analyse van je workout te zien, met daarin tips voor het herstellen (bijvoorbeeld hoe lang je nu het beste kunt uitrusten) en wat voor effect deze training op je fysieke gesteldheid heeft gehad. Dit is vooral handig als je vaak en intensief aan het sporten bent.
 

Op het gebied van accuduur belooft Garmin dat de Garmin Forerunner 645 Music zeven dagen meegaat met normaal gebruik. Ook doet de tracker er ongeveer vijf uur over de batterij leeg te maken wanneer je constant gps hebt aanstaan. Omdat je het apparaat mogelijk heel de dag omhoudt en zo nu en dan sport (in elk geval niet vijf uur achter elkaar), mag je ervan uitgaan dat je ruim vier, misschien wel vijf, dagen met een volle accu kunt doen voordat je hem hoeft op te laden. Het ligt er maar net aan hoe intensief en vooral hoe lang je sport.

Garmin Forerunner 645 Music - (offline) muziek afspelen

Het is mogelijk een muziekspeler te bedienen op je gekoppelde smartphone via de Garmin-fitnesstracker. Maar de Garmin Forerunner 645 Music beschikt ook over de mogelijk muziek offline af te spelen zonder smartphone. Wanneer je het apparaat koppelt aan je pc, dan kun je muziekbestanden (liedjes, podcasts, et cetera) kopiëren via Garmin Express. Vervolgens kun je een bluetooth-koptelefoon gebruikers om die bestanden te beluisteren. Een enorm handige functie, aangezien je geen (zware) smartphone hoeft mee te nemen.
 

Daarnaast is het mogelijk een offline afspeellijst te synchroniseren vanaf een muziekstreamingdienst. Helaas niet met een dienst naar keuze, aangezien er op moment van schrijven alleen ondersteuning is ingebouwd voor iHeartRadio en Deezer. Er is wel een app beschikbaar waarmee je je Spotify-lijsten kunt importeren, maar dit is een third-party app en in het kader van privacy kunnen we dat niet aanbevelen. De afwezigheid van Spotify, Apple Music of een andere grote dienst is een groot gemis, zeker voor een apparaat dat bestaat vanwege muziek.

Gelukkig maakt het niet uit welke bluetooth-koptelefoon je wil gebruiken. Wanneer je beide apparaten eenmaal gekoppeld hebt, werkt het altijd prima en zoals je zou verwachten. Het recensie-exemplaar van de Garmin Forerunner 645 wordt vergezeld door de Jaybird Freedom 2, maar we hebben ook de Sony WF-1000X getest. In beide gevallen liepen we niet tegen problemen aan. De muziekweergave klinkt gewoon goed, waardoor je daar geen smartphone meer voor hoeft mee te nemen. Het is een verademing en een lekker vrij gevoel.
 

Jaybird Freedom 2 - extra

De Jaybird Freedom 2 is een fantastische draadloze koptelefoon. Het geluid heeft geen overdreven bas en klinkt juist gelagerd en fijn. Het grootste nadeel van deze hoofdtelefoon is dat je zonder extra accessoire niet zo lang met de accu kunt doen. Maar wanneer je niet complete dagdelen aan het sporten bent met deze oordoppen in, dan komt het wel goed en merk je daar weinig van. De Jaybird Freedom 2 is in elk geval een mooie aanwinst op de Garmin Forerunner 645 Music -- maar is natuurlijk ook gewoon in combinatie met je smartphone te gebruiken.

Garmin Forerunner 645 Music - conclusie

Garmin levert met de Garmin Forerunner 645 Music geen revolutionair product af. De fitnesstracking werkt gewoon goed en is van hetzelfde niveau als de andere trackers van de fabrikant. Bovendien oogt het apparaat best luxueus en lijkt het meer op een smartwatch dan een tracker, en dan kun je zien als een groot voordeel. Met de vele apps en wijzerplaten die beschikbaar zijn, kun je het apparaat verder personaliseren. Datzelfde geldt voor de band die wordt meegeleverd, waardoor je het apparaat moeiteloos geheel de dag kunt dragen.
 

Helaas zijn er ook dingen die tegenvallen. Voor een apparaat dat Music in de naam heeft staan, valt het tegen hoeveel mogelijkheden er zijn op het gebied van muziek. Je kunt in Nederland eigenlijk alleen Deezer gebruiken; andere diensten zijn (officieel) niet beschikbaar. Je kunt wel muziek offline opslaan, maar in veel gevallen heb je daar muziekbestanden voor nodig die je moet kopen (of downloaden). De bediening bevalt verder goed en het is ook ontzettend fijn dat je een bluetooth-koptelefoon kunt aansluiten -- de smartphone kan dus thuisblijven.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over Garmin Pay, een betaaldienst van Garmin. Middels Garmin Pay is het mogelijk betalingen te verrichten door de geïntegreerde nfc-chip in de tracker. Echter, deze functie werkt vooralsnog alleen in Groot-Brittannië en niet in Nederland. Hoewel de Garmin Forerunner 645 Music zeker geen slechte fitnesstracker is, hoef je hem niet in huis te halen vanwege de unieke functies die worden aangeboden, omdat niet alles werkt zoals geadverteerd. De hoge prijs wordt daardoor niet gerechtvaardigd.

Minpunten

  • Weinig muziekstreamingdiensten
  • Garmin Pay werkt hier niet
  • Weinig variatie applicaties

Pluspunten

  • Mooi, luxueus design
  • Opties voor personalisatie
  • Fitnesstracking werkt goed
Wearables Magazine
Beoordeling
6.5


 

[end_tabset]