De Huawei Fit is een betaalbare fitnesstracker en budgetsmartwatch in één, die je kunt koppelen aan je Android- of iOS-apparaat. De Fit is de opvolger van de Huawei Band en is eigenlijk de Honor S1, maar dan met een andere naam.

Huawei Fit fitnesstracker

De Huawei Fit is de Honor S1-fitnesstracker, maar dan uitgebracht onder een andere naam in Nederland. Het is zowel een fitnesstracker als een budgetsmartwatch en kost ongeveer 149 euro bij verschillende webshops. Het is een lichte en comfortabele tracker die een aantal functies met betrekking tot fitness aanbiedt, waaronder een hartslagmeter. Je kunt er tevens berichten op ontvangen wanneer je hem koppelt aan je smartphone (Android en iOS) en je kunt er natuurlijk op checken hoeveel calorieën je verbruikt op een dag. Ook kun je je slaap tracken.

 

Huawei Fit - design

Qua design hoef je geen baanbrekende elementen te verwachten. Er zijn geen fysieke knoppen aanwezig en het oogt allemaal lekker minimalistisch. De aluminium behuizing voelt ontzettend licht aan (kan ook niet anders met een gewicht van 35 gram) en het siliconen bandje irriteert gelukkig ook niet. Over het algemeen doet de budgetsmartwatch denken aan een Pebble Time Round: het apparaatje rust comfortabel op je pols en laat zich dus gemakkelijk 24 uur per dag dragen -- handig voor wanneer je ook je slaappatronen wil tracken.

 

Wij hebben de tracker met een oranje bandje gekregen, maar je kunt ook kiezen voor een zwarte variant. Oranje is natuurlijk een opvallende kleur, dus je kunt ook gaan voor het minder opvallende zwart. Los van de kleur van de band, valt de fitnesstracker sowieso niet snel op: niet voor de drager, maar ook niet voor de mensen om je heen. Het apparaat beschikt namelijk over een monochroom lcd-scherm van 1,04-inch, heeft geen kleur en ook totaal geen fel licht. Dat is prettig voor in de avond, zodat je niet wakker wordt wanneer je je arm beweegt.

Wel is het opvallend dat om het scherm heen een dikke rand zit. Daardoor krijgt het wel meer het uiterlijk van een smartwatch, maar tegelijkertijd vinden we het wel zonde van de ruimte. Desondanks gaat het niet ten koste van de ervaring: de teksten op het scherm zijn goed leesbaar, zowel in een lichte als donkere omgeving, en je vingers hebben genoeg ruimte om het touchscreen te bedienen. Het gaat dan ook meer om het aanzicht en het idee dat het scherm wellicht groter had kunnen zijn of de fitnesstracker nog iets kleiner of compacter.

Huawei Fit - in gebruik

De Huawei Fit is op twee manieren te bedienen: met polsbewegingen (waarmee je door het menu scrolt) en je vinger. Je kunt met je vinger door de verschillende menu's heen gaan en je acties bevestigen. Echter, wanneer je aan het trainen bent en je begint te zweten, en dat zweet ook op je vinger zit, dan reageert de fitnesstracker minder accuraat. Daarnaast is het zo dat sommige digitale knopjes net even te klein zijn. Met schone vingers kun je dan nog wel snel een activiteit stopzetten bijvoorbeeld, maar in combinatie met zweet wordt het een heus karwei.

 

Soms kan het ook gebeuren dat de Huawei Fit zomaar zelf door de menu's heen scrolt en dingen activeert, zonder dat je daar de opdracht toe gegeven hebt. De Fit reageert namelijk ook op bewegingen wanneer je niet aan het sporten bent of je arm naar boven beweegt om te checken hoe laat het is. Het kan dus voorkomen dat de fitnesstracker ineens trilt en je denkt dat er een berichtje binnenkomt (of dat je even van je luie kont af moet), terwijl in feite een work-out wordt gestart. Dat is vervelend, want je bent zo ongewild met het apparaatje bezig.

En een goede fitnesstracker is wat ons betreft een tracker die je niet zo vaak zelf gebruikt. Hoe meer er automatisch gebeurt, hoe beter. En hoe minder vaak je je vinger moet gebruiken voor de navigatie, hoe gemakkelijker dat navigeren gaat. Hiermee loopt de Fit dus wat achter op concurrerende trackers, dus dat is wel iets om rekening mee te houden. Wel is het zo dat de Huawei Fit is voorzien van een IP68-certificatie, waardoor je er mee kunt zwemmen, bijvoorbeeld. Het apparaatje is waterdicht en hoeft dus ook niet af tijdens het douchen.

Huawei Fit - fitnesstracking en slaapmonitoring

Verwacht niet te veel opties met betrekking tot het tracken van je fitnessactiviteiten. Momenteel is het mogelijk een aantal dingen te tracken: lopen, rennen en fietsen. De fabrikant heeft inmiddels aangegeven dat ondersteuning voor zwemmen binnenkort wordt toegevoegd, maar op dit moment is die functie dus nog niet beschikbaar. Daarnaast is het zo dat work-outs niet automatisch getrackt kunnen worden, maar dat is een kwestie van wennen. Je dient dus altijd van tevoren een activiteit te starten en dient hem daarna ook weer zelf te stoppen.

 

Hetgeen dat de Huawei Fit bijhoudt, gaat gelukkig wel goed. Tijdens het lopen, rennen en fietsen laat het scherm zien hoeveel stappen je het gezet, hoe ver je al hebt gelopen en hoeveel calorieën je hebt verbrand. Ook kun je zien hoe het gesteld staat met je hartslag, dankzij de ingebouwde hartslagmonitor. Gebruikers zijn overigens wel in staat om activiteiten te pauzeren wanneer ze even stoppen om wat te drinken of te rusten, waardoor je dus niet steeds opnieuw aan een workout hoeft te beginnen. En dat werkt in de praktijk behoorlijk fijn.

Vanwege die ingebouwde hartslagmeter is het ook mogelijk je slaap te monitoren. De wearable let daarvoor op je hartslag en kan zo bepalen of je nog in REM-slaap bent, bijvoorbeeld. Alle activiteiten, inclusief de slaapmonitoring, kunnen worden ingekeken in de applicatie die gratis te downloaden is op zowel Android als iOS (daarover later meer). De Huawei Fit beschikt overigens niet over een gps-chip. Om toch gebruikt te maken van die functie, kun je ervoor kiezen om de wearable constant in verbinding te laten staan met je smartphone.

Huawei Fit - notificaties

Wanneer je de fitnesstracker koppelt aan een smartphone, dan kun je notificaties door laten sturen van de smartphone naar de wearable. Je kunt zelf bepalen welke apps dat mogen doen en welke niet. De Huawei Fit brengt die notificaties prettig in beeld, maar biedt gebruikers helaas verder weinig opties aan. Soms is het lastig een notificatie weg te vegen -- en als het dan wel lukt, kan het zijn dat 'ie later weer in beeld verschijnt. Ook kun je alleen maar telefoongesprekken afwijzen en kun je die dus niet aannemen met de wearable.

 

Huawei Fit - batterij

De Huawei Fit heeft een indrukwekkende batterijduur. Huawei claimt dat de wearable zo'n zes dagen mee moet kunnen gaan. Daar zijn we in de probeerperiode overheen gegaan en hebben er bijna acht dagen van kunnen maken. Dat gezegd hebbende: we hebben de wearable niet constant via bluetooth in verbinding laten staan met de smartphone, wat natuurlijk gigantisch helpt om de accuduur wat op te rekken. Desondanks is het een mooie prestatie. Het feit dat de Fit een monochroom schermpje heeft, helpt daar natuurlijk ook goed bij.

Huawei Fit - app

De Huawei Fit maakt gebruik van de Huawei Wear-applicatie, die gratis te downloaden is voor zowel Android als iOS. Met de app is het mogelijk de wearable aan een smart device te koppelen en alle door de fitnesstracker verzamelde informatie te bekijken. Qua ervaring biedt de applicatie niet heel veel meer aan dan de Huawei Fit zelf al doet. Ja, de informatie is overzichtelijker in beeld gebracht, maar in principe kun je het apparaat ook volledig zonder de app gebruiken -- mits je het niet erg vindt dat je oudere prestaties niet kunt inzien.

 

Conclusie

De Huawei Fit is alles behalve een slechte fitnesstracker. Het feit dat de wearable geen nieuwe eigenschappen introduceert, hoeft niet te betekenen dat het een slechte tracker is. De Fit neemt wel een aantal interessante elementen met zich mee: zo is er een hartslagmeter aanwezig, is de wearable volledig waterdicht en gaat de accu soms meer dan een week mee. Het grote probleem is echter dat, ook kijkend naar de prijs, het apparaatje niet goed z'n best doet om ergens in uit te blinken; daardoor is de Fit niet erg onderscheidend te noemen.

 

Bovendien hebben we ook niet het idee dat Huawei alles uit het ronde, monochrome scherm heeft gehaald. Het had heel makkelijk geweest om nog iets van een mediaspeler in te bouwen, of iets dergelijks. Ook is het aantal work-outs dat wordt ondersteund behoorlijk laag (op moment van schrijven zijn het er drie). Daarnaast doet de interface soms zelf wat 'ie wil en kan het zijn dat je niet goed door het menu kunt scrollen wanneer je vingers bezweet zijn. Voor deze prijs zijn er inmiddels interessantere opties beschikbaar, zoals een Fitbit Charge 2, Pebble Time Round of een Samsung Gear Fit 2. Ook laat de app nog wat te wensen over, helaas.


Minpunten

  • Interface doet soms vreemd
  • Aantal ondersteunde workouts is beperkt
  • Digitale knopjes soms te klein

Pluspunten

  • Accu gaat lekker lang mee
  • Hartslagmeter levert goed werk af
  • Wearable is volledig waterdicht
Wearables Magazine
Beoordeling
6.5