Onlangs bracht Huawei de opvolger van de Huawei Watch uit. Deze nieuwe smartwatch heeft de naam Huawei Watch 2 meegekregen. De naam is in elk geval weinig verrassend; hoe zit dat met de hardware van dit slimme horloge? We bekijken het in deze review.

Huawei Watch 2 – hardware en design

De eerste Huawei Watch werd destijds gezien als een mooie optie voor een Android Wear-smartwatch. Het apparaat ziet er nog altijd stijlvol en bescheiden uit en wist daardoor een hoop mensen over te halen. Hoe anders is dat bij de Huawei Watch 2. Dit horloge heeft een sportief uiterlijk gekregen. Hij is ook groter en zwaarder dan zijn voorganger; elementen die ervoor kunnen zorgen dat mensen niet aan de nieuwe versie willen beginnen. Qua uiterlijk is het duidelijk waar Huawei haar inspiratie vandaan haalde: de Gear S3 van Samsung.

De smartwatch is niet veel dikker dan de concurrentie. Maar wanneer je bedenkt dat de rand aan de bovenkant, waar cijfers op geprint staan, er nog eens een paar millimeter bij optelt en geen functies toevoegt, dan heb je toch wel het idee dat het slimme horloge onnodig dik is. De Huawei Watch 2 beschikt over twee knoppen. Met de bovenste knop kun je de Google Assistant aanspreken of terugkeren naar het thuisscherm, terwijl de onderste knop je rechtstreeks naar het fitnessmenu brengt (of een app naar keuze, dat kun je zelf instellen).

De display van de smartwatch is 1,2-inch groot. Hoewel dat groot genoeg is voor een smartwatch en het je bewegingsvrijheid niet in de weg zit, lijkt het scherm wel kleiner dan het daadwerkelijk is door de rand eromheen. Maar dat is dus gezichtsbedrog. De resolutie van het scherm bedraagt 390 bij 390 pixels, wat een mooi en scherp beeld oplevert. Aan de onderkant zitten de hartslagmeter en de pinnetjes voor het opladen van het apparaat. Ook wordt de Watch 2 geleverd met een rubberen band, maar je kunt ook je eigen band gebruiken.

De Huawei Watch 2 voelt aan als een stevig apparaat, maar oogt als een goedkoop apparaat. De rand bovenop de kast doet het horloge meer slecht dan goed en de kast, hoe duurzaam en robuust ook, ziet er niet veel beter uit. De rubberen band maakt het idee van een goedkope smartwatch compleet, terwijl je hier toch al gauw 329 euro voor betaalt. Daar krijg je dan de Sport-versie voor, die wij hebben getest. De andere versie kost 399 euro en ziet er al veel beter uit, maar over het algemeen blijft de klacht van die lelijke bovenrand bestaan.

De smartwatch beschikt over allerlei sensoren en technieken: snelheidsmeter, gyroscoop, gps, caloriemeter, afstandsmeter, stappenteller, wifi, bluetooth 4.1 -- het zit er allemaal op. Het slimme horloge heeft daarnaast de IP68-certificatie meegekregen. Het is daardoor stofdicht en hij blijft bruikbaar onder water (voor ongeveer dertig minuten op maximaal anderhalve meter diepte). Onder de motorkap zit 4 GB aan opslaggeheugen, 768 MB aan werkgeheugen en de Qualcomm Snapdragon Wear 2100. Dat levert in elk geval een snelle ervaring op.

Huawei Watch 2 – software

De Huawei Watch 2 is, vooral in Nederland, één van de weinige smartwatches die op Android Wear 2.0 draait. En het kleine scherm doet de software niet veel goeds. Voor het lezen van notificaties is het prima, maar wanneer je gebruik wil maken van een nieuwe functie, zoals het toetsenbord, dan merk je dat je wel erg weinig ruimte hebt. Typen gaat moeilijk, aangezien je vinger al snel in de weg zit. Dan kun je ook swipen, maar je weet niet altijd waar je moet stoppen. En zelf letters schrijven is al helemaal een ramp: die worden niet altijd herkend.

Echter, over het algemeen bevalt de update naar Android Wear 2.0. Het besturingssysteem werkt snel en intuïtief. De grootste toevoeging is natuurlijk de zelfstandigheid van de applicaties. Je kunt apps nu gebruiken zonder smartphone, waardoor je die niet altijd hoeft te koppelen. Wanneer een smartwatch helemaal zelfstandig is, en een simkaartsleuf heeft, is dat optimaal, maar dat is in dit geval niet zo. Desondanks is het fijn om gewoon een app direct op je smartwatch te kunnen installeren en gebruiken kunnen zonder tussenkomst van een smartphone.

Maar zo'n verandering betekent wel dat meer ontwikkelaars hun apps moeten optimaliseren voor het platform. Er zijn al een aantal applicaties, zoals die van Huawei of bijvoorbeeld apps als Google Maps en Telegram, die zonder smartphone werken. Maar wil je bijvoorbeeld Spotify gebruiken, een app die wel zelfstandig op Tizen werkt, dan dien je nog altijd je smartphone in de buurt te houden. Dat kun je de Huawei Watch 2 niet aanrekenen, maar het speelt wel een grote rol in de beleving van het geleverde besturingssysteem.

Nieuw is ook de toevoeging van de Google Assistant. Deze roep je op door de bovenste knop ingedrukt te houden. Vervolgens komt er in beeld te staan wat je kunt doen. Je kunt je smartwatch spraakopdrachten geven, maar alleen in het Engels. Dat is niet voor iedereen even handig, maar ook hier is dat niet de schuld van Huawei. De software is wel slim genoeg om dingen zelf te controleren: geef je bijvoorbeeld een halve opdracht (een naam zonder achternaam), dan kan het zijn dat je daarna een keuze in beeld krijgt. Het werkt dus prima.

De fitnessfuncties zijn behoorlijk robuust. Maar dat kan ook niet anders met al die sensoren aan boord, zoals gps en allerlei verschillende tellers. Je kunt precies zien hoe je bent gelopen tijdens je run en kunt daarnaast ook allerlei andere dingen in de gaten houden. De hartslagmeter maakt het geheel af, waardoor het horloge meer dan prima ingezet kan worden als fitnesstracker. De Huawei Watch 2 geeft veel inzicht in je prestaties, maar er missen wel onderdelen. Zoals bijvoorbeeld zwemmen of checken hoe je precies slaapt.

Huawei Watch 2 – in gebruik

De Huawei Watch 2 in gebruik nemen gaat vanaf het eerste moment direct goed. Wellicht komt dat doordat we inmiddels gewend zijn aan kleine computers om onze pols of omdat we al bekend zijn met de software. Je doet de smartwatch om en koppelt hem binnen no-time, via de Android Wear-app, aan je Android of iPhone. Door met je vinger van boven naar beneden te vegen haal je het snelle menu tevoorschijn. Daar staat een koppeling naar de andere instellingen, net zoals dat het geval is op Android.

Helaas merken we wel een beetje dat Huawei een kans heeft gemist betreft de Watch 2. Dat de rand niet draait, zoals op de Gear S3, is misschien logisch. Maar dat één van de knoppen je niet in staat stelt door het menu van Android Wear 2.0 te scrollen is een tweede en dat vinden we toch wel erg kwalijk. Dat kan bijvoorbeeld wel op de nieuwe smartwatch van LG, die helaas nog niet in Nederland te verkrijgen is, of de Apple Watch. Het scherm is simpelweg te klein voor je vinger om nog te kunnen lezen wat er gebeurt. Achterhaald is het.

Het is achterhaald, omdat het dus niet meer nodig is. Er zijn inmiddels oplossingen hiervoor en de oplossing zit tegenwoordig in Android Wear gebakken. Het had de Huawei Watch 2 wat aantrekkelijker kunnen maken, waardoor het wellicht beter had kunnen opboksen tegen de concurrentie. Nogmaals: het scherm is groot genoeg voor het lezen en bekijken van notificaties, maar wanneer je een handeling moet verrichten dan merk je al gauw dat het irritant is om te doen. En dan verliest de smartwatch zijn toegevoegde waarde.

De accu gaat minstens een dag mee wanneer je het slimme horloge op 'altijd aan' hebt staan. Dan zie je altijd de tijd en wat complicaties in beeld. Stel je in dat het scherm ook tussentijds uit mag gaan, dan gaat 'ie vanzelfsprekend langer mee. Twee volle dagen redt Watch 2 net niet, maar over het algemeen valt het dus reuze mee. Mocht je besluiten om gps te gebruiken tijdens het sporten, rekenen er dan maar op dat de batterij sneller leeg gaat. Bij normaal gebruik doe je er goed aan elke anderhalve dag de oplader erbij te pakken.

Huawei Watch 2 – conclusie

De Huawei Watch 2 is een product die voldoet aan een hoop eisen. Op het gebied van software en functies is het een mooi apparaat en snappen we dat iemand een dergelijke smartwatch overweegt. Maar die software en (het gros van die) functies vind je ook (binnenkort) op andere slimme horloges met Android Wear, waardoor dat idee al snel in waarde daalt. Dan draait het om de besturing en het uiterlijk van een smartwatch en dat is nou juist waar Huawei weinig aandacht aan heeft besteed. De Watch 2 is totaal niet aantrekkelijk.

Hoewel de behuizing ontzettend solide is, voelt en oogt de smartwatch toch enorm goedkoop. Helemaal wanneer je kijkt naar de knopjes aan de zijkant en de rubberen band die wordt meegeleverd. Het is zo zonde, aangezien de eerste Huawei Watch dat idee wél goed begrepen heeft en daardoor werd gezien als één van de betere alternatieven voor een Android Wear-smartwatch. Een mooie buitenkant is het eerste wat mensen zien. In onze omgeving reageerden de mensen positief op de Asus ZenWatch 3 en Samsung Gear S3, maar niet op de Watch 2.

De Huawei Watch 2 is te duur om weg te zetten als een leuke accessoire. De functies die het horloge aanbiedt zijn tof en uitgebreid, maar niet uniek. De buitenkant oogt goedkoop en dat alleen al maakt hem zijn hoge prijs van 329 euro niet waard. Het is jammer dat Huawei de lijn van de eerste Huawei Watch niet heeft doorgezet of een alternatieve manier van besturen heeft aangeboden, bijvoorbeeld met een draaiknop aan de zijkant. Nu krijg je wel een uitgebreid softwarepakket aangeboden, maar qua hardware valt de Huawei Watch 2 tegen.

Minpunten

  • Kast en bandje voelen goedkoop aan
  • Scherm is te klein
  • Dikke, onnodige rand aan de bovenkant

Pluspunten

  • Robuust en bestendig design
  • Mooi, scherp display
  • Veel gezondheids- en sportopties
Wearables Magazine
Beoordeling
7.0