Pebble mag in veel opzichten gezien worden als het merk dat met de eerste originele smartwatch op de markt kwam, zeker als we het in perioden van tijd en moderniteit zagen. Sinds de introductie van de smartphone is er een hoop veranderd en waar een rekenmachine-horloge vroeger best awesome was, moet je tegenwoordig van betere huizen komen om slim gevonden te worden. De originele Pebble was het eerste horloge in deze nieuwe golf slimme klokjes dat redelijk populair was. Nu het tijd is voor de tweede (of, afhankelijk van je perspectief, derde) ronde is er veel meer concurrentie en lijkt de snelheid waarmee andere slimme horloges intelligenter zijn geworden groter dan Pebble's leercurve. In deze review kijken we naar de Pebble Time, een smartwatch met een prijs van 249 euro.

Pebble Time - hardware en design

De Pebble Time valt qua uiterlijk meer aan de geeky dan chique kant van het spectrum, niet dat daar wat mis mee is natuurlijk. Met een redelijk vierkant design en overvloed aan plastic oogt het horloge ook niet al te kostbaar. De grootste differentiator van de Pebble Time is echter het gebruik van een e-inkt display, en deze nieuwe generatie kan zelfs kleuren laten zien. Het grootste voordeel van een e-inkt display is het beperkte energie gebruik en de mogelijkheid om het scherm dus altijd 'aan' te laten zijn, waar andere moderne smartwatches hun scherm uit moeten schakelen om energie te besparen. Het kleurenscherm van de Pebble kan 64 kleuren weergeven maar in praktijk zijn er echter maar een stuk of acht echt goed van elkaar te onderscheiden, maar het is nog altijd een stuk meer en moderner dan het pure zwart/wit-scherm van de eerdere generatie. Voor de generatie 25+ onder ons: vergelijk het met het kleurenscherm van de eerste Gameboy Color en je hebt een redelijke goed beeld.

Pebble-Time-review-scherm

Het horlogekastje zelf is dus van plastic gemaakt en iets gebogen zodat het mooier om de pols valt. Deze curve is echter wel heel subtiel en niet te vergelijken met de gebogen producten die je misschien van een bedrijf als Samsung kent. De Pebble Time heeft een 'dubbele' bezel en dat doet ook nog wel een beetje af van het uiterlijk. De bandjes zijn gemaakt van siliconen-rubber en voelen op zich gewoon goed aan, vergelijkbaar met de meeste andere smartwatches die ik heb aangeraakt, met de Apple watch als uitzondering waar het rubber duidelijk luxer aanvoelt.

Pebble-Time-review-design-2

De Pebble Time is voorzien van 4 fysieke knoppen. Aan de rechterkant vind je de boven/beneden en selecteer- knoppen en aan de linkerkant is de terug-button te vinden. Deze knoppen hebben een belangrijke rol in de besturing van het horloge want de Pebble Time is niet voorzien van een touchscreen.

Pebble-Time-review-design-3

Aan de achterkant van het horloge vinden we een connector die dienst doet als oplaadpunt, en ondanks dat je de 'pinnetjes' van deze connector kunt zien is de Pebble Time wel degelijk waterdicht. De poort aan de achterkant maakt het in theorie ook mogelijk om 'smart-bands' te gaan gebruiken om combinatie met de Pebble Time. Hier zijn nog geen voorbeelden van op de t maar denk hierbij aan bandjes die een extra accu geïntegreerd hebben, of extra hardware zoals een GPS-chip.

Pebble Time - software

Voor deze nieuwe generatie Pebble is gekozen voor een totale vernieuwing van het onderliggende besturingssysteem. Deze nieuwe richting laat zich het best omschrijven als een tijdslijn waar je door kunt scrollen. De plek waar de Pebble Time op rust is altijd het scherm waar de klok wordt weergeven. Kijkend naar de tijd op je klokje kan het zijn dat je een notificatie binnenkrijgt, een 'live' notificatie van nu. Met de bovenste knop scroll je terug in de tijd en zie je de notificaties van welleer maar ook informatie over je dag, het weer en (afhankelijk van de apps die gebruikt) bijvoorbeeld uitslagen van sportevenement, het aantal stappen dat je hebt gezet en informatie over de beurskoers. Met de onderste knop scroll je richting de toekomst en zie je opkomende afspraken, de weersverwachting, je ingestelde wekker, enzovoorts. Helaas is er geen informatie over beurskoersen beschikbaar in deze weergave..

Pebble-Time-review-home

Naast deze nieuwe tijdslijn-interface zijn er natuurljk ook gewoon nog de apps die je kunt installeren en gebruiken. De interface hier is erg simpel gehouden en apps worden gewoon een voor een als icoon weergegeven (beschikbaar via middelste knop), om vervolgens al dan niet geopend te kunnen worden. Alle apps van het originele Pebble-systeem zijn nog steeds bruikbaar maar worden, vanzelfsprekend, in het zwart/wit getoond. Alleen geoptimaliseerde apps ondersteunen kleur.

Pebble-Time-review-notificatie

Pebble is een open platform en dus hebben developers een hoop mogelijkheden om het horloge aan te passen. Zo mogen er apps ontwikkeld worden die ook buiten hun eigen onderdeel zaken als de timeline-interface aanpassen, wijzerplaten die via animaties het weer voor je inzichtelijk houden, enzovoorts. Dit soort apps hebben natuurlijk allemaal wel in meer of mindere mate impact op de accuduur van het horloge. En dat er 1001 verschillende wijzerplaten beschikbaar zijn voor de Pebble Time wil natuurlijk niet zeggen dat er 1001 mooie wijzerplaten beschikbaar zijn voor de Pebble Time...

Pebble-Time-review-notificatie-2

De Pebble software wordt frequent geüpdatet en doorontwikkeld door Pebble. Zo was er vorige week nog een grote update die een paar grote nieuwe mogelijkheden ontsloot voor de Pebble Time; je kan nu onder andere zelf de vibraties, lettergrootte en achtergrondverlichting aanpassen. Ook is het sinds de meeste recente update mogelijk voor Android-gebruikers om de muziekspeler te bedienen.

Compatibiliteit met iOS en Android

Pebble is een op zichzelf staand product en is dus, in tegenstelling tot de Apple Watch en Android Wear-horloges, met beide grote platformen compatibel. Als Windows Mobile door meer dan 4 gebruikers gebruik werd was het niet ondenkbaar dat het ook in combinatie met, bijvoorbeeld, een Nokia mobiel zou werken. Helaas is dat niet het geval.

Dat gezegd hebbende moeten we gewoon constateren dat alleen de Android-integratie echt goed is. Ja, de Pebble Time werkt met iOS maar dan ben je enorm beperkt in de instellingen, mogelijkheden en de controle over het aantal notificaties dat je binnenkrijgt. Onbruikbaar willen we het niet noemen, maar Apple kiest er duidelijk voor de beste integratie exclusief bij hun eigen producten te houden. Quelle surprise.

In combinatie met Android heb je dus de meeste controle. De Android Wear-app fungeert als soort brug tussen je Android toestel en je Pebble horloge. Met de Pebble-app op Android regel je vervolgens al je instellingen die betrekking hebben op notificaties, je apps en overige instellingen van de Pebble Time. Het is belangrijk om te weten dat je via deze weg de meeste controle hebt over wat het horloge kan en doet, de instellingen die je kunt bereiken via het horloge zelf zijn een stuk beperkter.

De Pebble Time in de praktijk

Aangezien ik de afgelopen tijd vooral een Apple Watch heb gedragen (lees onze Apple Watch review) heb ik de Pebble Time aan de collega waarmee ik mijn kantoor deel uitgeleend. Gelukkig is hij ook een Android-gebruiker en dus heeft hij het de afgelopen weken de optimale ervaring van de Pebble Time weten te benutten. Om maar met de conclusie te beginnen; Mark baalt ervan dat ik het horloge teruggevraagd heb en hij hem dus op dit moment niet meer om zijn pols heeft zitten.

Pebble-Time-review-apple-watch

Mark was een paar weken nog geen believer (wel een Belieber maar dat is niet zo relevant voor deze review) als het ging om smartwatches. Ondertussen is zijn mening 180 graden gedraaid en wil hij niet meer zonder die handige notificaties op zijn pols. Natuurlijk is de tijd handig en zeker aangezien het scherm van de Pebble Time altijd aanstaat is het een frequent zo goed als onbewust gebruikte functie van het horloge, het verschil wordt echter gemaakt door de notificaties. Dit komt overigens overeen met de ervaring die ik heb met smartwatches, het zijn vooral de notificaties die handig zijn. Het is wel een klein nadeel dat notificaties direct binnenkomen en dus ook je scherm oplichten. In donkere ruimtes kan het irritant zijn en in drukke ruimte soms ronduit vervelend voor je privacy. Ook tijdens het woelen in bed kan je het scherm aanspringen, en zelf zo'n klein schermpje kan een hele slaapkamer in een blauwe gloed zetten.

Dat je ermee kunt slapen komt vooral door de indrukwekkende batterijduur van de Pebble Time, iets wat je rustig kan vergeten met een Apple Watch en de meeste Android Wear-watches. De Pebble Time gaat zo'n 5 dagen mee op een enkele lading, en mocht je dan alsnog geen tijd of mogelijkheid hebben om op te laden, na die 5 dagen kan hij nog een dag enkel en alleen de tijd weergeven. Toch handig voor een horloge. Opladen gaat overigens super rap en neemt gemiddeld maar zo'n uurtje in beslag, dus als je de Pebble iedere dag tijdens het douchen 'bijlaadt' dan hoe je hem nooit echt op te laden. Door deze accuduur kan je dus ook apps installeren die zaken als je fitness en slaappatronen bijhouden. Mijn collega ging uiteindelijk voor de Misfit-app maar er zijn een hoop andere alternatieven, elk met hun eigen impact op uiterlijk en op de accuduur van het klokje.

Pebble-Time-review-apple-watch-alcatel

Net als bij de Apple Watch review blijkt ook hier weer dat het aan het einde van de rit de notificaties, de tijd en 2 of 3 apps zijn die gezamenlijk tot een persoonlijke invulling komen van een smartwatch-systeem. Voor een ieder zijn deze 'extra' apps afhankelijk van de wensen. Ik hou zelf van goede notificaties rondom het ontvangen en versturen van pakketjes, een ander is fan van constante updates over de score tijdens voetbalwedstrijden en mijn collega Mark liet zich vooral opnaaien door de Misfit Sport-app en is nu gewoon een stuk actiever dan voorheen.

De nieuwe interface van de Pebble Time is overigens niet alleen maar nieuw en een lineaire tijdslijn. Pebble heeft ook een hoop kleine en grappige animaties verwerkt in de interface. Voor mijn persoonlijke smaak een beetje te cutesy maar Mark vond het juist weer heel aantrekkelijk.

Conclusie

Een horloge is en blijft een beetje een mode-ding, dat gaat zelfs op voor smartwatches. Natuurlijk zullen er best mensen zijn die het niet kan schelen hoe een klok eruit ziet maar in het algemeen zullen de meeste van ons hier wel een beetje gevoelig voor zijn. En met zoveel dingen is het dus gewoon een heel goede zaak dat er verschillende soorten, maten en smaken (OS-en) op de markt zijn. Pebble is één van de originele spelers in de markt en heeft met de hun nieuwste watch een product dat in veel opzichte goed meekan met de andere opties. Maar door anders te willen en durven te zijn, zijn de verschillen die er zijn voornamelijk een filosofieverschil. De Pebble Time is ongetwijfeld een aantrekkelijke 'no-nonsense' smartwatch met een prijs van 249 euro, die accuduur hoog in het vaandel heeft staan. Een geüpdatete interace met kleuren en animaties die het product een echt karakter geven maken de Pebble Time af. En als je het niets vindt dan zijn er nog genoeg andere slimmer horloges. Of gewoon van die ouderwetse.

Minpunten

  • Hoog plastic gehalte
  • Android-integratie beter dan iOS
  • Geen hartslagmeter

Pluspunten

  • Scherm staat altijd aan
  • Lange batterijduur
  • Compatibel met iOS en Android
Wearables Magazine
Beoordeling
8.0