De Samsung Gear Fit 2 Pro is een uitgebreide, chique fitnesstracker van Samsung, die gebruikers een aantal handige opties aanbiedt. In deze recensie nemen we de tracker onder de loep.

Vorig jaar bracht Samsung een ontzettend goede wearable op de markt: de Samsung Gear Fit 2. Die fitnesstracker bood eigenlijk vrijwel alles al aan waar een sporter naar op zoek is in zo'n tracker, dus wat kan de Pro-versie nog meer te bieden hebben. Nou, op het eerste gezicht vrij weinig. Je krijgt meteen toegang tot de Speedo Go-applicatie, waardoor je sneller van start kunt met het zwemmen, bijvoorbeeld. Ook is de wearable een stuk robuuster dan zijn voorganger en kan het apparaatje ook veel meer hebben tijdens het zwemmen.

Samsung Gear Fit 2 Pro – hardware en design

Wanneer je de Samsung Gear Fit 2 en de Samsung Gear Fit 2 Pro naast elkaar zou leggen, dan zou je beide fitnesstrackers waarschijnlijk niet meteen uit elkaar kunnen houden. Qua design is er dus niet heel veel veranderd ten opzichte van het vorige model. Het is nog steeds een wearable bestaan uit één stuk. Dat stuk is licht gebold, waardoor die prettig op de pols moet vallen. Het meegeleverde bandje is dit keer voorzien van een gesp die je normaal op een horlogeband tegenkomt. Het scherm en de hartslagmeter zitten nog op dezelfde plek.

De compacte wearable is voorzien van een touchscreen en twee fysieke knoppen. Je kunt bijna alles met het touchscreen doen en hebt de knoppen nodig om het apparaat in en uit te schakelen. Ook kun je met die knoppen het menu oproepen en teruggaan naar de vorige pagina (maar dat laatste kan ook via het touchscreen). Naast compact is het design ook best stijlvol en strak en zit die niet vaak in de weg van de kledingkeuze die je op dat moment draagt. Je kunt de fitnesstracker namelijk gewoon heel de dag dragen, als je dat wil.

Samsung Gear Fit 2 Pro - specificaties en display

Net zoals op de Gear Fit 2 zit ook op de Samsung Gear Fit 2 Pro een oled-scherm van 1,5-inch. De resolutie bedraagt 216 bij 432 pixels, en dat komt neer op 312 pixels per inch. Dat levert een behoorlijk scherp beeld op, niet in de laatste plaats omdat het beeld natuurlijk zo klein is. Als bovenlaag treffen we Corning Gorilla Glass 3 aan, zodat het niet meteen het grootste probleem ter wereld is wanneer je de tracker een keer laat vallen. De helderheid op het scherm zorgt ervoor dat je alles goed kunt zien en lezen, zelfs wanneer de zon erop schijnt.

De processor is geklokt op 1 GHz, meer is er helaas niet over dit onderdeel bekend. Onder de motorkap zit verder 4 GB aan interne opslagruimte, een accelerometer, barometer en een gyroscoop. Er is ondersteuning voor bluetooth 4.2. De accu van 200 mAh moet drie tot vijf dagen meegaan (afhankelijk van gebruik), wanneer de gps-chip niet wordt gebruikt. Gebruik je die wel constant, dan loopt de gebruikersduur op tot negen uur. Daarnaast draait de wearable op Tizen OS, dat Samsung zelf heeft ontwikkeld voor wearables.

Eén van de belangrijkste verbeteringen aan de Samsung Gear Fit 2 Pro, ten opzichte van het vorige model, is het feit dat je de wearable nu tot vijftig meter onder water kunt gebruiken. Je kunt er mee douchen en zwemmen en dat gaat allemaal goed (zolang er maar geen gigantische temperatuurverschillen optreden). Om hier meteen volledig gebruik van te kunnen maken, heeft Samsung samen met Speedo ervoor gezorgd dat je van de Speedo Go-app gebruik kunt maken op de tracker. Die app is namelijk standaard geïnstalleerd op elk model.

Samsung Gear Fit 2 Pro – software

Net zoals de Samsung Gear Sport (en sinds kort ook de Samsung Gear S3 (Frontier), draait de Samsung Gear Fit 2 Pro op Tizen 3.0. Maar toch werkt het dit keer anders dan op bijvoorbeeld de Gear Sport, vanwege het andere scherm. Desondanks kun je het scherm goed bedienen dankzij het verticale design en kom je binnen no-time bij de onderdelen die je zoekt. De fitnesstracker houdt alles bij wat je mag verwachten: je verbrande calorieën, je gezette stappen, je hartslag, de oefeningen die je doet, het aantal trappen, en nog veel meer.

Al die informatie vindt je in het overzichte menu met een druk op de knop, of middels de widgets die je op het thuisscherm ziet (en kunt toevoegen en verwijderen). Omdat de achtergrond van Tizen OS zwart is, houdt dit in dat de wearable het veel langer uit kan houden op een volle accu dan wanneer je een wearable zou hebben met een lichtere of witte achtergrond. Hoewel Samsung claimt dat-ie tenminste drie dagen meegaat, kun je er beter op rekenen dat-ie maximaal drie dagen meegaat en dus eerder aan het stroom gelegd moet worden.

Tizen mag momenteel nog niet zo uitgebreid zijn als Android Wear of zo toegankelijk zijn als het watchOS, het is geen besturingssysteem dat onderdoet voor de concurrentie. Samsung bewandelt zijn eigen pad en slaat, net als Apple en Google, natuurlijk ook wel eens de plank mis. Maar qua navigatie kom je moeiteloos door de opties heen, ook al zul je die niet eens allemaal voorbij zien komen in de eerste week. Uit onze ervaring blijkt vaak dat wanneer we naar een optie zochten, waar we nog niet eerder aan hadden gedacht, dan konden we hem vinden.

Samsung Gear Fit 2 Pro - fitnesstracking

Er staan al wat fitnessmogelijkheden op de Gear Fit 2 Pro wanneer je hem aanschaft, maar middels de Galaxy Apps-app op je (Samsung-)smartphone is het mogelijk andere applicaties toe te voegen. Het is fijn dat Samsung de tracker niet meteen volgooit met allerlei apps die je mogelijk niet gebruikt; de enige app die er standaard opstaat is Speedo Go (en dat is nou net om te laten zien dat je er goed mee kunt zwemmen). Je kunt ervoor kiezen handmatig een activiteit te beginnen, maar kunt de tracker ook het werk laten doen.

Wanneer je gebruikmaakt van de autopiloot, dan is het goed om te weten dat de tracker pas na tien minuten herkent wat je aan het doen bent. Tot dat punt wordt er wel informatie bijgehouden, maar wordt er ook een hoop geschat over je activiteiten, waardoor die dus enigszins kunnen afwijken. Mocht je ergens voor een stoplicht staan wachten, dan zal de wearable automatisch een programma op pauze zetten (dit duurt ongeveer drie seconden). Ook zal de fitnesstracker het programma automatisch starten wanneer je weer verdergaat.

Naast de standaard Samsung Health-app, kun je ook andere fitnessapplicaties gebruiken in combinatie met de Samsung Gear Fit 2 Pro, zoals MyFitnessPal en Endomondo. Je kunt alle verzamelde data, zoals hartslag, calorieën, stappen, et cetera, allemaal terugvinden in een gekoppelde app. Er gebeurt ook een hoop op de achtergrond. Heb je de fitnesstracker om en loop je een rondje, dan zal het apparaat dat herkennen en gaan bijhouden wat je doet (en je ook voortdurend op de hoogte houden van je vorderingen en je motiveren).

Verder lijkt de Samsung Gear Fit 2 Pro even accuraat te zijn als de Samsung Gear Sport in fitnesstracking. De metingen zijn redelijk accuraat in vergelijking met andere trackers, maar wijken vaak wel af van andere metingen. Soms tot wel duizend stappen op een dag en dat is toch wel wat. Ook komt het wel eens voor dat de smartwatch een langere afstand meet dan je daadwerkelijk gelopen hebt. De hartslagmonitor doet het veel beter. Het is goed om te onthouden dat ook de Gear Fit 2 Pro vooral een algemeen beeld van je prestaties toont.

Samsung Gear Fit 2 Pro - app en in gebruik

De Samsung Gear Fit 2 Pro heeft veel dezelfde voordelen als zijn voorganger en de onlangs gelanceerde Samsung Gear Sport, maar deelt ook enkele nadelen van die apparaten. Zo ben je verplicht om op je smartphone de Samsung Gear-app te downloaden, want anders kun je niet optimaal gebruikmaken van de fitnesstracker (hoe zelfstandig die inmiddels ook is geworden met een gps-chip aan boord). Daarnaast dien je nog een aanvulling te downloaden. Hoewel het proces soepel is, is het toch wel vervelend dat je hier zo lang mee bezig bent.

Die Gear Manager is wel gratis te downloaden, voor zowel Android als iOS. Wanneer je de tracker eenmaal gekoppeld hebt aan je smartphone, dan kun je bijvoorbeeld je contacten delen, zodat je kunt zien wie er belt (daar krijg je dan een notificatie van op je pols). Je kunt niet direct reageren op berichten die binnenkomen. Daar is het scherm te klein voor. En er is ook geen microfoon aan boord die een bericht voor je op kan stellen. Dat is toch wel jammer, maar er moet toch ergens verschil zijn in trackers en smartwatches.

Je zult dus nog vaak naar je smartphone grijpen wanneer die af gaat en je iets wil terugsturen, omdat je dus vrijwel niets op je pols kunt regelen. Wel is het zo dat de notificaties op de Samsung Gear Fit 2 Pro prettig en overzichtelijk worden gebundeld, waardoor je niet snel het overzicht verliest. Bovendien krijg je ook constant notificaties binnen over je activiteiten. Soms ben je ineens met een activiteit bezig zonder dat je het weet (wanneer je een trap oploopt, bijvoorbeeld), waarna de tracker je stimuleert met positieve berichten.

Waar je dan geen smartphone voor nodig hebt, is het beluisteren van muziek via Spotify. Je kunt de app downloaden naar de tracker en vervolgens inloggen met je eigen abonnement. Zorg er wel voor dat je wifi aangezet hebt, want anders werkt dit helaas niet. Wanneer je bent ingelogd, dan is het mogelijk nummers op te zoeken en die direct te downloaden op je Samsung Gear Fit 2 Pro. Zo kun je dus offline muziek luisteren middels een bluetooth-headset. Premium-functies zijn alleen beschikbaar voor iOS-gebruikers op dit moment.

Samsung Gear Fit 2 Pro – conclusie

De Samsung Gear Fit 2 Pro lijkt ontzettend veel op z'n voorganger. De wearable maakt sporten toegankelijk en zelfs leuk -- en dit keer maakt het niet uit of je dat op straat of in het zwembad wil doen. De vraag is echter of die verbeterde duurzaamheid de aankoop rechtvaardigt wanneer je al de Gear Fit 2 hebt liggen. Dat antwoord is nee, omdat het verder een identiek product is. Tenzij je natuurlijk van plan bent om veel te zwemmen en verknocht bent aan Samsung-producten, dan kun je dit apparaatje gerust in huis halen.

Minpunten

  • Geen grote verbeteringen ten opzichte van vorig model
  • Batterijduur ietwat kort
  • Installatieproces omslachtig

Pluspunten

  • Prachtig oled-scherm
  • Geschikt voor zwemliefhebbers
  • Keurige interface
Wearables Magazine
Beoordeling
7.0