Dat wearables in alle soorten en maten bestaan mag ondertussen duidelijk zijn. In deze review gaan we kijken naar een smartwatch die zich aan de bovenkant van de markt begeeft, qua functionaliteit en prijs. Dit horloge, de Samsung Gear S, kost namelijk rond de 350 euro maar is naast een horloge ook een plek om je notificaties te zien, een navigatiesysteem, een agenda, een web browser, een RSS-lezer, een muziekspeler, een fitnessdevice en meer. Het is zelfs een smartphone. Met andere woorden; dit is precies de smartwatch die je van een fabrikant als Samsung mag verwachten.

Samsung is de fabrikant die moeite lijkt te hebben met het maken van keuzes, als er een idee is dan wordt dat idee gewoon geïmplementeerd. Dit resulteert in sommige gevallen tot producten met teveel functies, en dat kan verwarrend werken voor de gebruiker. Maar de drang om ieder idee gewoon te implementeren resulteert ook in vooruitstrevende mogelijkheden en futuristische hardware. Zo vatte Samsung bij dit horloge het plan op om met een mooi gebogen scherm te komen, en hebben ze dat plan gewoon uitgevoerd. Er zijn ongetwijfeld een paar smartwatches op de markt die best een gebogen scherm zouden willen hebben, maar technische hordes en kosten bleken niet voor iedereen overkomelijk. En dat is dus de keerzijde van de medaille. Het is ook de reden dat Samsung-producten niet voor iedereen aantrekkelijk zijn.

Samsung Gear S  - hardware en design

Zoals gezegd beschikt de Samsung Gear S over en gebogen scherm, en dat is zonder meer de grootste blikvanger. De unit zelf is ook vrij fors, een 2-inch amoled-scherm neemt nu eenmaal wat ruimte in. De Samsung Gear S heeft aan de voorkant een mooie zwart gezicht, en het amoled-scherm in de uit-stand is alleen bij bepaalde lichtinval zichtbaar. In combinatie met een mooie zilverkleurige rand kan de Samsung Gear S als chique omschreven worden. Dat hang echter wel af van de, wisselbare, band die je gebruikt.

Samsung-Gear-S-review-display

Ons reviewmodel heeft de witte band en dat doet toch wat van het cachet af, en maakte de Samsung Gear S wat meer sportief. Een zwarte band is al een stuk neutraler, maar bandjes in marineblauw of mokkabruin zijn alweer een stuk chiquer. De rubberen banden zijn op zichzelf niet heel bijzonder maar doen hun werk prima, de metalen gesp klikt geruststellend vast en het rubber is flexibel genoeg om de flinke unit niet nog groter te doen aanvoelen rond je pols.

Samsung-Gear-S-review-design-1

De Samsung Gear S is voorzien van een hoop hardware. Het horloge heeft namelijk eigenlijk helemaal geen smartphone nodig als meester, dit ding kan zijn eigen baas zijn. Dit is natuurlijk op zichzelf al best bijzonder want de meeste smartwatches hebben een smartphone nodig om de meeste functies mogelijk te maken. Dat de Samsung Gear S eigen baas is, is dus ook deels verantwoordelijk voor het forse formaat, want chips voor Bluetooth, Wifi, GSM en 3G en natuurlijk het bijbehoren simkaart-slot moeten natuurlijk ergens heen.

Samsung-Gear-S-review-design

Samsung Gear S - software

De Samsung Gear S draait opvallend genoeg niet op Android, maar op een eigen besturingssysteem dat gebaseerd is op Tizen. Als gebruiker moet dit je niet al te gek veel uitmaken maar het is erg belangrijk om te beseffen dat er grote verschillen zijn tussen dit horloge en een Android smartwatch. Waar Android Wear zich vooral laat karakteriseren door Google Now en notificaties is de Samsung Gear S een meer op zichzelf staand systeem, of je nu wel of geen eigen simkaart in het horloge stopt. Er zijn verschillende apps te vinden op de Samsung Gear S en er is via de Gear S-app (die je dan wel weer op een Android telefoon moet installeren) zelfs een App Store beschikbaar waar je andere apps kunt vinden.

Samsung-Gear-S-review-apps

De navigatie werkt vooral op basis van swipes die je begint bij een van de randen, iets dat bekend is van andere Gear-apparaten in de Samsung product line-up. De verschillende swipes roepen functies op als een het instellingenmenu, een overzicht van notificaties (per app), het app overzicht en de open weergave van apps. Naast de verschillende swipes is er een enkele knop onderaan het horloge die dubbelt als aan-knop en home-button zodat je snel terug kunt naar de tijdweergave.

Samsung-Gear-S-review-navi

De software van de Gear S is veel te uitgebreid om stap voor stap te bespreken, er is gewoon te veel mogelijk met dit horloge. Dit maakt het een super interessant horloge voor iedereen die graag rommelt met zijn technologie en zulke specifieke wensen heeft qua app-gebruik en personalisatie. Bij de opkomst van Android waren dit de mensen die als eerst naar het toen nog nieuwe OS werden getrokken, iOS was voor die gebruikers veel te gesloten. Natuurlijk is Android nu mainstream en, ook voor 'normale' gebruikers, een veilige keuze. Dit horloge en het Tizen besturingssysteem doen ons veel meer denken aan het vroegere Android. In volgorde van mogelijkheden en complexiteit is het in de wearable-wereld een redelijk omgekeerde wereld aan het worden; Samsung Tizen, Apple Watch en Android Wear.

De Samsung Gear S heeft ondersteuning voor alle notificaties die je op je Android smartphone in het notificatiemenu kunt ontvangen. Ook heeft het horloge beperkte mogelijkheden om actie te ondernemen op de notificaties. Zo kun je reageren op een berichtje of e-mail. Dit kun je doen via Samsung S dicteren (niet zo heel goed) of via een ienie-mini toetsenbordje (niet zo heel handig). Naast reageren is de "open dit op mijn smartphone" knop een stuk interessanter. Deze optie geeft je gewoon de mogelijkheid om snel de juiste app naar voren te toveren op je telefoon om, op een veel beter toetsenbord, te reageren of meer informatie te zien.

Samsung-Gear-S-review-notificaties

De losse apps zijn ook stuk voor stuk best handig. In mijn gebruik heb ik vooral de combinatie met de smartphone gehouden en ook de tijd dat dat deze smartwatch door een ander is gebruikt (hieronder daarover meer) is vooral de combinatie tussen telefoon en horloge in stand gebleven, maar in theorie is het natuurlijk wel erg handig dat je een navigatiemogelijkheid niet alleen maar werkt als je telefoon gekoppeld is. Natuurljk niet zo heel relevant als je de ingebouwde Nokie Here maps applicatie gebruik om een paar uur aanwijzingen te krijgen (accu help je dan al gauw om zeep), maar wel heel handig om de GPS- en data-verbinding te gebruiken tijdnes het hardlopen in combinatie met de Nike+ app. Het is zelfs mogelijk om muziek te laden op je horloge en dan alleen met een bluetooth-koptelefoon en je horloge te gaan sporten. En een horloge die alles kan en alles heeft beschikt natuurlijk ook gewoon over een hartslagmeter!

Samsung-Gear-S-review-metingen

Samsung Gear S - in gebruik

Ik heb de Samsung Gear S zelf een paar dagen gebruikt, en die ervaringen heb je al her en der terug kunnen vinden in de bovenstaande delen van deze review. De Samsung Gear S is echter ook gebruikt door een van de collega-huurders van het verzamelgebouw waar ik kantoor houd, het Stoflab in Haarlem. Herbert Haaij van marketingcommunicatie bureau CuriousYou heeft de Samsung Gear S ook ruime tijd omgehad. Herbert is namelijk naast knowledge director ook een fervente Samsung Galaxy Note-gebruiker. Na de testperiode heeft Herbert mij van een paar interessante inzichten voorzien. De belangrijkste daarvan is dat hij hem eigenlijk niet meer wilde teruggeven en het horloge nu al erg mist!

Waar voor mijn persoonlijke smaak de unit wat te groot was en de mogelijkheden te breed, vond Herbert het juist wel iets dat goed in zijn leven paste. Het is vooral een veel discretere manier om te kijken naar binnenkomende notificaties en agenda-afspraken. Toch merkte ook Herbert op dat smartwatches op dit moment erg leven en dus mocht hij regelmatig vragen klanten, vrienden en familie beantwoorden over het apparaatje rond zijn pols. Zowel Herbert als ikzelf hebben ook gemerkt dat het kijken naar je horloge (of het nu wel of niet voor de tijd is) ook nog regelmatig als een sterk sociaal signaal gezien wordt dat je ergens anders moet zijn, en dus lang niet altijd de voorkeur heeft boven het kijken naar je smartphone. Tijdens het kletsen over zijn ervaring ging de telefoon van Herbert een paar keer af, maar spraken we gewoon verder zonder noemenswaardige aandacht te schenken aan de oproepen.... tot Herbert bij telefoontje 3 opeens opveerde en zich verontschuldigde want een belangrijke klant zocht zijn aandacht, de Samsung Gear S deed in dit geval perfect zijn werk.

Samsung-Gear-S-review-notificaties-1

Herbert heeft zich tijdens het testen ook extra gemotiveerd gevoeld om wat meer stappen te zetten, al is deze klok door ons beiden wegens tijdgebrek niet uitvoerig getest op zijn fitnesskwaliteiten. De mogelijkheden lijken zonder meer erg solide en ook andere reviews wijzen dit uit, we hebben geen reden om anders aan te nemen.

Tijdens mijn test heb ik heel streng alle notificaties uitgezet en beperkt, Herbert had opvallend genoeg (in mijn ogen) de voorkeur om wat meer binnen te krijgen. Zo zie je maar dat iedereen verschillende smaken en voorkeuren heeft. Herbert vond een hoop functies, zoals de RSS lezer voor het nieuws (of zelfs de NOS app die hij geïnstalleerd had), interssant en handig, waar ik die juist overbodig en onhandig vond.

Samsung-Gear-S-review-klok

De accuduur van de Samsung Gear S bleek heel aardig te zijn. Met normaal gebruik kun je rustig een hele dag voort, als het nieuw er van af is en je niet meer constant probeert te whats-appen via je pols dan kun je zelfs twee hele dagen voort op een enkele lading. Maar op het moment dat je gebruik maakt van het simkaart-slot en dus een kleine smartphone van je horloge maakt gaat de accuduur terug naar een uurtje of 8 tot 9. Ongeveer een werkdag dus. Audiokwaliteit voor gesprekken is overigens vrij aardig en veel bruikbaarder dan ik verwachtte, maar het blijft een beetje een gekke ervaring om via je pols te kletsen.

Samsung Gear S - conclusie

De Samsung Gear S is een super kleine smartphone in het jasje van een horloge. Toch bleek tijdens ons gebruik dat deze toepassingen niet zo heel interessant waren, niet in de laatste plaats omdat we niet verwachten dat mensen op dubbele abonnementskosten zitten te wachten. Misschien is dat gewoon iets voor de Aziatische markt maar wij gewoon niet zo'n goede kijk op hebben. Als smartwatch is de Samsung Gear S wat ons betreft wel heel interessant, zeker als je jezelf identificeert als power-user. Via de apps kun je de telefoon goed eigen maken en uitbreiden met nieuwe mogelijkheden. De ingebouwde sensoren doen hun werk goed, en verplichten je niet om per se je smartphone mee te nemen tijdens activiteiten als sporten. Voor het grote publiek is de Samsung Gear S waarschijnlijk een beetje teveel van het goede, zowel qua prijs als mogelijkheden.

Minpunten

  • Relatief groot
  • Software is soms verwarrend
  • Prijzig

Pluspunten

  • Mooi gebogen scherm
  • Uitgebreid Tizen OS
  • Ingebouwde gps
Wearables Magazine
Beoordeling
7.5