Star Wars: Jedi Challenges is een augmentedrealitybril waar een smartphone in moet, waar je verschillende AR-spellen mee kunt spelen. In de doos zit tevens een lightsaber die je dient te gebruiken voor die spelletjes, wat de Jedi-ervaring ten goede moet komen.

Star Wars: Jedi Challenges is een pakket dat bestaat uit een augmentedrealitybril, een lightsabercontroller, een tracker en een applicatie voor zowel Android als iOS. In de bril kun je een smartphone schuiven (niet elke smartphone helaas), waarna je de beelden van die app als een soort hologram te zien krijgt op de plastic voorkant van de bril. De bril is geheel draadloos te gebruiken en dat geldt gelukkig ook voor de lightsaber. Het enige draadje dat je nodig hebt zit tussen de smartphone en de bril, maar daar blijft het ook bij.

Star Wars: Jedi Challenges - hardware en design

De headset van Star Wars: Jedi Challenges, genaamd Mirages, is niet de mooiste augmentedrealityheadset van dit moment. Het apparaat is van plastic gemaakt en is zodoende wel erg licht, maar oogt daardoor ook een beetje goedkoop en voelt aan als kinderspeelgoed. Aan de bovenkant en zijkanten zitten banden die je kunt verstellen middels klittenband. Dit kun je vooraf doen, maar het werkt ook prima de banden aan te trekken of losser te maken wanneer je de AR-headset al hebt bevestigd op je hoofd (of al aan het spelen bent).

Aan de rechterkant tref je een klepje aan waarachter een houder voor je smartphone zit. Wanneer je die smartphone in de headset hebt gedaan, dan kun je een kleine kabel gebruiken om beide apparaten met elkaar te koppelen. Lenovo levert drie kabels mee: micro-usb naar micro-usb, micro-usb naar usb-c en micro-usb naar lightning. In de bril zelf zit nog een kleine accu van 2.200 mAh. Die batterij wordt gebruikt om de smartphone langer in leven te houden (aangezien dergelijke ervaringen nogal energie slurpen).

Aan de binnenkant van de bril zitten lagen van schuimrubber. Die lagen leunen tegen je voorhoofd en tegen je jukbeenderen aan. In combinatie met die verstelbare banden blijft de headset goed zitten tijdens het spelen (ook al heb je soms het idee dat-ie van je hoofd af valt). De bril is verder voorzien van een groot aantal openingen voor ventilatie. Dat is handig voor de gebruiker, maar ook voor je smartphone. Dat ding kan namelijk ontzettend heet worden (al leek de Motorola Moto Z2 Force daar niet zo veel last van te hebben bij ons).

De lightsabercontroller lijkt op een echte prop uit de film, al zullen echte fans ongetwijfeld kleine details opmerken die niet zullen kloppen. Op de controller zitten twee knoppen waarmee je door de verschillende menu's kunt gaan (dat kan ook met de knoppen op de headset), die gelukkig ook gemakkelijk bereikbaar zijn. Aan de handvat van de lightsaber zitten rubberen randen, zodat je hem stevig kunt vastpakken. Verder is het geheel van stevig plastic gemaakt. De kleine, witte top kan overigens de blauwe kleur aannemen.

Star Wars: Jedi Challenges - installatie

Wanneer je alles uit de doos hebt gehaald en de app hebt gedownload, dan kun je met het installatieproces beginnen. De app neemt stap voor stap dat proces met je door; we zullen dat dus hier niet herhalen. Het installeren gaat gelukkig heel soepel vanwege de duidelijke aanwijzingen op het scherm. Neem er wel even de tijd voor zodat alles meteen goed gaat. Mocht het overigens zo zijn dat je lightsaber niet meteen contact maakt met je smartphone, en je hebt alles goed gedaan, neem dan vooral contact op met de klantenservice.

Waar je wel even rekening mee moet houden is het opladen van alle benodigde apparaten. Zowel de headset, de lightsaber en je smartphone moeten worden opgeladen. Daarbij komt ook dat er een tracker in de kamer gezet moet worden, die z'n energie uit batterijen haalt. In de doos zitten twee batterijen, maar wanneer die leeg zijn moet je dus vervangers klaar hebben liggen. Daarnaast raadt fabrikant Lenovo aan minstens een ruimte vrij te maken van 1,5 bij drie meter, maar in kleinere ruimtes werkt de bril gelukkig ongeveer even goed.

Star Wars: Jedi Challenges - in gebruik

Is alles opgeladen en ingesteld? Mooi, dan kunnen we eindelijk beginnen. Spelen met de Mirage en de lightsaber is vanaf het eerste moment leuk om te doen. Wanneer je het tegen andere personages uit het Star Wars-universum opneemt in lightsabergevechten, dan zie je die personages als hologrammen voor je staan. De kwaliteit van de hologrammen is behoorlijk goed en doet denken aan de hologrammen die je tegenkomt in de oudere Star Wars-films (zoals bijvoorbeeld in Episode IV). Maar dan gelukkig een stuk scherper.

Wanneer je de headset net op hebt en de game hebt gestart, dan word je begroet door de Archivist, een nieuw personage in het Star Wars-universum. Zij zal je uitleggen hoe je je lightsaber kunt gebruiken tijdens het aanvallen en verdedigen. Eerst neem je het op tegen wat droids, waarna je direct het gevecht aangaat met Darth Maul (één van de weinige dingen uit Episode I die goed waren...). Je ziet in beeld lijnen staan waar je je lightsaber naartoe kunt bewegen, waardoor je je kunt verdedigen tegen aanvallen van je vijanden.

Dat vechten in augmented reality werkt ontzettend goed. De lightsaber reageert accuraat en je bewegingen worden goed in beeld gebracht en vertaald naar die digitale laag. Naast lightsabergevechten, het paradepaardje van dit pakket, kun je je ook wagen aan Holochess (dat schaakspel uit A New Hope) en de tower defense game Strategic Combat (waarbij je om beurten kunt aanvallen). Helaas is het echter zo dat deze modi niet net zo leuk zijn als de gevechten, waardoor je die waarschijnlijk veel minder vaak zult (willen) spelen.

Tijdens het spelen kan het gebeuren dat de positie van je digitale lightsaber niet helemaal overeenkomt met de positie van de lightsaber die je zelf in je handen hebt. Om een zo goed mogelijke ervaring te realiseren, overlappen die twee elkaar. Mocht het nou zijn dat de saber iets te ver naar links of rechts zit, dan kun je die heel gemakkelijk centreren. Hoe kleiner de ruimte is waar je in speelt, hoe groter de kans is dat je de saber opnieuw moet kalibreren. Dit kan effect hebben op je speelervaring, maar het kwam bij ons niet heel vaak voor.

Dan nog een laatste tip: zorg ervoor dat je de notificaties van je smartphone uitzet en ook de mobiele en wifi-verbinding uitschakelt. Niet is minder vervelend wanneer je wordt gebeld of een mail binnenkrijgt tijdens het spelen, aangezien je dan helemaal uit de ervaring wordt gehaald. Probeer er ook voor te zorgen dat de batterijen van alle apparaten altijd helemaal zijn opgeladen voordat je gaat spelen en houdt er rekening mee dat het snel kan gaan met de accu van je smartphone. En probeer in een donkere ruimte te spelen.

Star Wars: Jedi Challenges - app en smartphones

De app Star Wars: Jedi Challenges is gratis te downloaden voor Android en iOS. Voordat je de app kunt gebruiken in combinatie met de bril, dien je de aanwijzingen te volgen die direct in beeld verschijnen. Deze app is noodzakelijk en gelukkig overzichtelijk. De smartphones die je kunt gebruiken met de Mirage zijn, op dit moment: iPhone 8 Plus, iPhone 8, iPhone 7 Plus, iPhone 7, iPhone 6s Plus, iPhone 6s, iPhone 6 Plus, iPhone 6, Samsung Galaxy S8, Galaxy S7 edge, Galaxy S7, Google Pixel XL, Google Pixel, Moto Z2 Force en LG G6.

Star Wars: Jedi Challenges - conclusie

Laten we vooropstellen dat Star Wars: Jedi Challenges een ontzettend leuk pakket aanbiedt: de AR-bril, een lightsaber en een tracker. Je hebt hier echter wel een specifieke smartphone voor nodig. Hoewel dit moderne telefoons die redelijk tot ontzettend populair zijn, kunnen we ons toch voorstellen dat niet iedereen zo'n moderne smartphone heeft. Laten we daarom hopen dat Lenovo in de toekomst meer smartphones zal gaan ondersteunen. Daarnaast is het pakket - zonder smartphone - op zichzelf wel erg duur te noemen met 299 euro.

Deze set is dan ook niet voor iedereen bedoeld, maar puur voor de Star Wars-fanaten. De vraag is echter hoe lang dit leuk blijft, aangezien je de meeste tijd zult spenderen aan de lightsabergevechten en minder tijd investeert in de strategische games uit het pakket. Op een gegeven moment heb je het natuurlijk wel gezien en voor een apparaat van 299 euro, is dat ontzettend karig. Aan de andere kant is dit, op dit moment, dé manier om je een Jedi te wanen, aangezien geen VR- of AR-ervaring zo dichtbij dat echte Jedi-gevoel komt als de Mirage.

Minpunten

  • Duur
  • Weinig leuke modi
  • Smartphone gaat snel leeg en wordt warm

Pluspunten

  • Lightsaber oogt als een prop uit de film
  • Lightsabergevechten zijn echt heel tof
  • De AR-bril is niet heel zwaar
Wearables Magazine
Beoordeling
7.5