We hebben de Tomtom Adventurer enkele weken lang geprobeerd en trokken een verrassende conclusie. De markt voor smartwatches, fitnesstrackers en andere wearables zat een tijdje in het slop, maar begint weer aan te trekken. Meer handige functies, een beter uiterlijk en lagere prijzen helpen daarbij. In dat speelveld valt de Tomtom-serie wearables nogal op vanwege een tegengestelde beweging. De fabrikant van navigatiekastjes maakt plastic horloges met een - vinden wij - wat lelijk uiterlijk, beperkte functionaliteit en een stevig prijskaartje.

TomTom Adventurer - Muzikale Avonturier

Het Tomtom sporthorloge is in diverse uitvoeringen verkrijgbaar. De aan ons uitgeleende variant is de recent gelanceerde Tomtom Adventurer. Het is een vrij uitgebreide variant met een hartslagmeter, muziekspeler met 3GB lokale opslag en GPS. Als een van de weinige sporthorloges is deze ook echt waterdicht, je kunt er zwemprestaties mee vastleggen.

Wat de muziek betreft: dit konden we helaas niet proberen, want Tomtom leverde er niet de bijbehorende bluetooth headset bij. Ook het zwemmen hebben we moeten laten voor wat het is, maar lopen en fietsen hebben we er wel mee gedaan. En slapen. Want een slaapmonitor is dit sporthorloge ook. Het horloge heeft een adviesprijs van 299 euro.

TomTom Adventurer - Design

Het design, we hebben het in de inleiding al verklapt. We vinden het een vrij lelijk geval om je pols. Het is groot, er zit een apart knop onder het scherm in de band verwerkt, en het bandje van ons reviewexemplaar is nog oranje ook. Sporters zullen er misschien niet mee zitten, maar modegevoelige mensen zullen hier echt niet mee naar een gala-avond willen. Het is puur een sporthorloge, hoewel Tomtom pretendeert dat mensen het apparaat best de hele dag (en nacht) kunnen dragen. Dat is wellicht niet voor iedereen zo; het uiterlijk zit het horloge in de weg.

TomTom Adventurer - Hardware

De Tomtom is voorzien van een monochroom scherm, dat desgewenst in de nachtstand kan worden gezet zodat het scherm wordt verlicht. Aan de onderzijde van de horlogekast bevindt zich de hartslagmeter, die tegen de huid wordt gedragen. Dit is een fel groen lampje dat door de huid schijnt, en zo de hartslag ontdekt in de bloedstroom. Op die manier legt het horloge zowel in rust als tijdens activiteit de hartslag vast, en trekt het hieruit conclusies over calorieverbruik. Draag je het horloge meer dan twee uur per dag, dan wordt een soort ‘nul-hartstand’ vastgelegd, de hartslag in rust. Als er activiteiten worden verricht, wordt dat tegen die nulstand afgezet.

De hardware laat verder een grote vierkante knop zien onder het scherm, dat zelf in ruststand met grote cijfers de tijd en met kleine letters de datum weergeeft. Echter, niet die knop zelf is te bedienen, dat is maar een stuk plastic. Er omheen zit een vrij dun randje waarmee je het horloge kunt bedienen. Links, rechts, onder, boven. Druk erop en diverse menu’s rollen over het schermpje. Naar links brengt je naar een overzicht van stappen, calorieen en dergelijke, naar onder een lijst met instellingen, naar rechts een lijst met sporten en activiteiten. Dit is het belangrijkste onderdeel van het horloge.

TomTom Adventurer - App

Tomtom heeft een app voor zowel Android als iOS, en laat gebruikers tevens een profiel aanmaken op een website waar gegevens groter in beeld komen en beter kunnen worden geanalyseerd. Op Android kregen we het apparaat met geen mogelijkheid verbonden, maar met een iPhone was dat zo gepiept. Nadat je een profiel hebt aangemaakt, moet je eerst een tijdje het horloge dragen en er wat activiteiten mee vastleggen voordat je wat te zien krijgt in de app. Het aantal stappen, gemiddelden daarvan, een optelsom enzovoorts wordt zowel op het horloge zelf als in de app keurig bijgehouden.

De app is uitgebreid en dat betekent dat je een beetje moet zoeken naar de juiste instellingen. Ook moet je persoonlijke informatie ingeven, over leeftijd, gewicht, lengte, enzovoorts, om de app in staat te stellen de hartslaginformatie en de stappen om te rekenen in verbruikte calorieen. Doelen kunnen ook worden ingesteld. Standaard is dat tienduizend stappen per dag, maar als je dat te ambitieus vindt, kun je het op minder instellen.

Geen notificaties

De Tomtom Adventurer geeft geen notificaties door van de verbonden smartphone. Geen mails, appjes of andere zaken om je af te leiden tijdens je sportieve verrichtingen. Eigenlijk vinden we dit stiekem wel een verademing. Bovendien vinden we notificaties op een smartwatch altijd wat dom overkomen. Een mailtje lezen op een smartwatch doet vrijwel niemand; een telefoontje aannemen ook niet. Die mogelijkheden ontbreken dus op de Tomtom Adventurer en we zitten daar absoluut niet mee.

GPS in gebruik

Dit horloge wijkt af van vele anderen omdat het een zelfstandig werkende gps-chip heeft. Het horloge weet dus altijd waar je bent. Dat is handig als je een boswandeling onderneemt en de weg terug wilt vinden. Maar het is eigenlijk meer bedoeld om routes van internet te halen en die in het horloge te importeren. Dit hebben wij gedaan en we hebben er een fietstochtje mee ondernomen.

Vervolgens ga je over een geimporteerde route wandelen, rennen, fietsen, skieen of hiken. De route verschijnt als een lijntje op het scherm van het horloge en als je via de rechterknop de activiteit start, is het de bedoeling dat je je over die route voortbeweegt. Loop of fiets je verkeerd, geen probleem: het lijntje van de voorbeeldroute blijft in beeld, maar waar jij zelf bent, wordt ook weergegeven. Is er dus ergens een wegopbreking waardoor je om moet fietsen, geen probleem. Je kunt de route snel weer oppikken met behulp van het horloge. Dit werkt fijn en de GPS-aanwijzingen zijn correct. Wel hadden we het handig gevonden als er, net als op de routenavigatiekastjes van Tomtom, een pijltje in beeld zou komen op het moment dat je een andere weg moet inslaan. Je wordt door het horloge niet gewaarschuwd, het lijntje is je enige houvast.

Prestaties in de app

Na terugkomst konden we de resultaten bewonderen in het horloge, de app op de iPhone én de website van Tomtom. Minutieus is vastgelegd wanneer we even stilstonden om op het horloge te kijken (dan wordt de app gepauzeerd), hoe hard we hebben gewerkt om een heuveltje op te komen (hartslag stijgt) en hoe makkelijk het ging om eraf te fietsen (snelheid stijgt, hartslag daalt). De hoogte van dat heuveltje wordt overigens ook keurig opgenomen in de app, hoewel we het ietwat vreemd vinden om in het overzicht te lezen dat we dertig meter zijn gestegen terwijl het er hooguit zes waren. Maar misschien heeft dat te maken met het feit dat de rest van de tocht enkele meters onder NAP in een polder is afgelegd. Op de website van Tomtom lezen we dat we zes meter onder NAP en vier meter daarboven hebben gefietst. Dat lijkt ons waarschijnlijker.

Hartslagzones

Alle gedane verrichtingen worden in hartslagzones ondergebracht, zodat je procentueel en ook in tijd in beeld krijgt hoe lang je bezig bent geweest om vet te verbranden, of bezig bent geweest met de opbouw van conditie.

 

We hebben gesmokkeld met een elektrische fiets, waarvan we op een gegeven moment bij flinke tegenwind de motor hebben gestart. Met 25 kilometer per uur reden we zonder enige moeite langs de route. Het horloge laat zich echter niet bedotten. De snelheid wordt keurig weergegeven, maar de hartslag verraadt dat hier nauwelijks moeite is gedaan. Het calorieverbruik dat de Tomtom registreert, blijft dan ook sterk achter bij 'gewoon' fietsen. En dat klopt natuurlijk.

Slapen

Omdat het horloge een hartslagmonitor heeft, legt het de slaap goed vast. Regelmatig wordt de hartslag ‘s nachts opgenomen. Ook aan de hand van bewegingen tijdens de slaap merkt het horloge of je slaapt of even naar de wc bent. Dit werkt vrij goed. In de ochtend kan het horloge weer via de verbonden smartphone of de website van Tomtom weergeven hoe de nacht is verlopen. Elke periode van wakker liggen of diepe slaap wordt apart weergegeven. Op die manier ontstaat een betrouwbaar beeld van de nachtrust.

 

Wel vinden we het een nadeel dat de huid nogal gaat zweten onder het kunststof bandje van de Tomtom Adventurer. Bovendien kan het apparaat zo ‘s nachts niet worden opgeladen, wat eens in de vier of vijf dagen toch wel moet.

TomTom Adventurer - Conclusie

De Tomtom Adventurer: als je hem voor het eerst ziet, met zijn monochroom schermpje en pixelige uitingen, zou je denken dat het een ouderwetse smartwatch is van de eerste generatie. Maar het is dat niet. Het is daarentegen een zeer compleet en modern sporthorloge. Het is ook echt ontworpen als zodanig; het is zeer duidelijk bedoeld om sportieve prestaties vast te leggen.

 

Het horloge is eigenlijk een zeer uitgebreide fitnesstracker. Je kunt er diverse indoor- en outdoor sporten mee vastleggen. Ook prestaties op fitnessapparaten dus. Het horloge is waterdicht, waardoor je ook zwemprestaties kunt registreren. De app is bijzonder uitgebreid, en sommige gebruikers zullen misschien niet verder komen dan eenvoudig gebruik. Dat is wel jammer, want bij een bestudering van alle mogelijkheden vooraf, zal de Adventurer absoluut niet teleurstellen als wegwijzer op sportieve routes, die je van internet kunt halen maar ook zelf kunt aanmaken.

Voor zijn prijs (299 euro) en prestaties vinden we deze smartwatch een aanrader. Het apparaat krijgt van ons dan ook een hoge beoordeling, namelijk een 8,5.

Minpunten

  • Moeilijk bedienbare knop in het bandje in plaats van touchscreen
  • App vergt in het begin nogal wat studie
  • Geen eigen internetverbinding

Pluspunten

  • Eigen GPS
  • Waterdicht, tijdens zwemmen te gebruiken
  • Accurate hartslagmeter
  • Batterij houdt het vrij lang vol
  • Goede app, zeer uitgebreid
Wearables Magazine
Beoordeling
8.5