GM (General Motors) en ruimtevaartorganisatie Nasa hebben samen de Roboglove gepresenteerd, een gemechaniseerde handschoen die het werk van arbeiders in fabrieken kan verlichten. De handschoen versterkt de bewegingen van de hand, en kan met gereedschappen omgaan en ze vasthouden.

Bouwvakker

Dat verlicht de taak van, bijvoorbeeld, een bouwvakker die langdurig ferm in een hamersteel moet knijpen om ermee op een spijker te kunnen slaan. Veel van de benodigde kracht hiervoor wordt door de Roboglove geleverd, zodat deze taak wordt verlicht.

Ruimtetechnologie

De robottechnologie is de afgelopen negen jaar ontwikkeld in de ruimte. GM en Nasa zijn een samenwerking aangegaan om hiervoor nieuwe gebruiksmogelijkheden te vinden op aarde. De Roboglove van GM is op het International Space Station (ISS) gebruikt door een Zweeds medisch laboratorium.

Werkverlichting

De Zweden hebben er eigen software voor heeft geschreven en het nu geschikt maakt om werknemers in fabrieken en de bouw te assisteren bij hun werk. Dat moet het werk verlichten, de vermoeidheid van veel bouwvakkers en fabrieksarbeiders in hun handspieren moet door het gebruik van de Roboglove verminderen.

Exoskelet

Een en ander wordt gezien als een opmaat naar een complet exoskelet, dat we nu alleen nog uit science fiction kennen: een mechanisch pak waarin een mens kan kruipen die hierdoor een soort supermens wordt. De handen van zo'n pak zijn nu dus al klaar.