Herstellen van een beroerte is een behoorlijk intens proces. De hersenen raken immers beschadigd en daarna kan het maanden of zelfs jaren duren voordat iemand weer controle krijgt over zijn lichaam. Een nieuw apparaat kan dat proces behoorlijk versnellen.

Robothandschoen

Wetenschappers van de Washington University School of Medicine in St. Louise hebben namelijk succesvol proeven uitgevoerd met de Ipsihand. Die moet helpen de handen weer te gebruiken. Voor het gebruik moet de patiënt een kapje met elektroden over zijn hoofd dragen en vervolgens de robothandschoen aantrekken.

De werking hiervan is interessant. Je handen worden aangestuurd door de tegengestelde hersenhelft. Dat houdt in dat als je je linkerhand bijvoorbeeld wil sluiten, je rechter- hersenhelft dat voor je regelt. Maar voordat die rechter-hersenhelft dat doet, komt er eerst een signaal vanuit de linker-hersenhelft, dat het intentie-signaal genoemd wordt.

Het is dat intentie-signaal waar de onderzoekers gebruik van maken. De elektroden herkennen dat signaal namelijk en zetten dat door naar de robothandschoen. Vervolgens sluit die op mechanische wijze de hand. “Het idee is, dat als je deze signalen combineert […] met de daadwerkelijke bewegingen van de hand, nieuwe connecties gemaakt worden in je hersenen, die de onbeschadigde gebieden toestaan controle over de verlamde hand over te nemen,” legt Eric Leuhthardt, een van de onderzoekers, in een statement uit.

Over het onderzoek

Het onderzoek vond plaats met dertien mensen die een beroerte hebben gehad. Tien van hen rondden het uiteindelijk af. Zij oefenden gedurende een periode van twaalf weken vijf dagen per week tussen de tien minuten en twee uur met de robothandschoen. Zij realiseerden wat Leuhthardt als een “betekenisvolle verbetering” in hun levenskwaliteit omschrijft. Het is nu de bedoeling om de technologie die de hersensignalen herkent te verbeteren. Daarna zou de technologie in potentie veel breder toegepast kunnen worden en nog veel meer verbeteringen kunnen realiseren.