Er zijn vijf jaar verstreken sinds Google de Glass lanceerde en drie jaar sinds Microsoft met de HoloLens kwam. Echte augmentedrealityheadsets blijven desondanks een beetje buiten bereik, lijkt het wel. Maar tijdens de CES 2018 in Las Vegas werd een nieuwe veelbelovende headset gepresenteerd: de Rokid Glass.

De Rokid Glass

De startup Rokid, die zich ook bezig houdt met kunstmatige intelligentie en robotica, maakte bekend dat het een AR-headset gaat uitbrengen. Er werd al een demo gehouden tijdens de CES, waar de site The Verge hem uit mocht proberen. Ondanks dat het een “rudimentair” apparaat is, lijkt die wel veelbelovend.

De Rokid Glass is een standalone headset, die geen smartphone of externe computer nodig heeft. Hij draait dus ook op batterijen en is voorzien van een interne processor. Verder worden Bluetooth en wifi gebruikt om extra rekenkracht van een smartphone in te roepen en een internetverbinding in gebieden zonder sterke netwerken. Die keuze is toch maar gemaakt, omdat volgens Rokid het cruciaal voor AR-headsets is om voorzien te zijn van goede verbindingsmogelijkheden.

Momenteel heeft het prototype een gezichtsveld van 35 graden, waar dat uiteindelijk 50 graden moet worden. Verder zullen er op een van de lenzen van de bril objecten en informatie geprojecteerd worden, zodat je dan tegelijk wel interactie kan hebben met de echte wereld. Daarmee wijkt Rokid af van de visie van Microsoft,  dat denkt dat AR voorlopig alleen iets is om mee te gamen.

Uit de gesprekken die The Verge met het bedrijf kon voeren, blijkt dat Rokid ook een goed idee heeft van wat er nog ontwikkeld moet worden om van de Glass een succes te maken. Zo wordt er niet alleen stembediening ontwikkeld, maar kan de headset straks ook bestuurd worden met gebaren. De bedoeling is verder nog om het apparaat zo snel mogelijk, zo klein mogelijk te maken. Op die manier zou hij fijn zijn om te dragen en ook echt als een aanvulling kunnen dienen.

Rokid is verder niet de enige die probeert snel een AR-bril op de markt te krijgen. Naar het schijnt komen Google, Microsoft en Apple met nieuwe AR-headsets.