De RunIQ-smartwatch van New Balance kost 375 euro in de webshop van het bedrijf. Dat is een tegenvaller. Aanvankelijk werd gedacht dat het horloge bijna honderd euro goedkoper zou worden.

Hartslagmonitor  en gps

De RunIQ is niet zomaar een Android Wear-smartwatch. New Balance is een sportmerk, en dat is aan het horloge goed te merken. Zowel de hardware als de software is helemaal ingericht voor hardlopers. De RunIQ heeft een hartslagmonitor, ingebouwde gps om hardlooptochten vast te leggen op de kaart, en bedieningsknopjes waarmee je een hardlooprondje kunt beginnen en beëindigen.

Strava

Daarnaast is het horloge voorzien van alle gangbare Android Wear-functies. Er kunnen dus apps op worden geïnstalleerd en notificaties vanaf een verbonden smartphone op binnenkomen. Het horloge maakt contact met het atletennetwerk Strava, waar sportieve prestaties kunnen worden gedeeld en vergeleken. Voor hardlopers is het ook handig dat de smartwatch een muziekje op kan zetten. Via bluetooth kan een headset worden aangesloten en playlists vanaf Google Play kunnen tijdens een hardlooprondje worden afgedraaid.

Waterdicht

New Balance presenteerde de RunIQ tijdens de CES, begin dit jaar. De smartwatch is uitgevoerd in stoere materialen en kleuren, die tegen een stootje kunnen. Het horloge is waterdicht tot 5 atmosfeer; een regenbui zal hem dus niet deren. Zwemmen wordt wel afgeraden.

Batterijduur

De batterij houdt het volgens New Balance standaard zo'n 24 uur vol. Maar als je zowel de gps als de hartslagmonitor continu laat werken, is de horlogebatterij na vijf uur al leeg. In ieder geval genoeg voor een marathon.

De RunIQ ligt nog niet in Nederlandse winkels, maar is hier online te bestellen.