De bestuursvoorzitter van Runkeeper heeft in een statement op de eigen website laten weten dat de app per ongeluk data deelt met adverteerders. Het zou hier gaan om een bug, die onbedoeld persoonlijke informatie deel met een third-party dienst.

Runkeeper deelt (onbedoeld) data met derde partij

Runkeeper heeft gereageerd op de beschuldiging dat de app van het bedrijf data lekt naar grote adverteerders in de Verenigde Staten. Het bedrijf geeft in een reactie op de eigen website aan dat het om een bug in de Android-applicatie gaat, die onbedoeld persoonlijke informatie deelt met derde partijen. Dat gebeurt wanneer de app op de achtergrond actief is en wordt ontwaakt door bijvoorbeeld een notificatie. Tijdens dat proces verstuurt de applicatie dus onbedoeld locatiedata naar een third-party dienst. Maar dat is dus niet de bedoeling.

Dit staat er in de blog te lezen.

Like other Android apps, when the Runkeeper app is in the background, it can be awakened by the device when certain events occur (like when the device receives a Runkeeper push notification). When such events awakened the app, the bug inadvertently caused the app to send location data to the third-party service.

Today we are releasing a new version of our app that eliminates this bug and removes the third-party service involved. Although the bug affected only our Android app, we have decided to remove this service from our iOS product too out of an abundance of caution. The iOS release will be made available once approved by Apple.

We take our responsibility for the privacy of user data very seriously, and we are thankful to the Runkeeper user community for your continued trust and support.


Runkeeper geeft aan dat er een update beschikbaar is voor de Android-app die het probleem oplost. Ook is de dienst verwijdert uit de iOS-applicatie, ook al had die niet last van hetzelfde probleem. Die update komt snel beschikbaar.