Runkeeper wordt ervan verdacht achtergronddata te versturen vanuit de app naar grote adverteerders in de Verenigde Staten, terwijl dat niet mag. Daarnaast zouden er nog een aantal apps zijn die zich hier schuldig aan maken.

Runkeeper mogelijk in de problemen

Het bedrijf achter Runkeeper, een populaire fitnessapplicatie voor het bijhouden van je activteiten, heeft mogelijk een probleem. Volgens consumentenbond uit Noorwegen is het zo dat het bedrijf namelijk data verstuurt op de achtergrond, naar servers van grote Amerikaanse adverteerders, zelfs nadat de app al 48 uur niet wordt gebruikt. En dat mag niet volgens de Europese wet die bestaat ter bescherming van je data. Dat mag niet in Europa en andere delen van de wereld: eerder werd Tinder ook al op de vingers getikt.

[irp]

Tinder verdween daardoor ook tijdelijk uit app stores. Over Runkeeper wordt overigens ook gezegd dat het om een groot aantal permissies vraagt, waar niet altijd van te verklaren valt waarom de app toegang wil hebben tot specifieke functies van je smartphone. Veel van die features heeft de software niet nodig om goed te kunnen werken. Naast de Runkeerper-app worden er ook nog een aantal andere apps genoemd. Momenteel is de situatie nog jong en is het nog niet duidelijk wat de gevolgen voor de applicaties kunnen gaan zijn.