Het Finse Jolla, de ontwikkelaar van Sailfish OS, heeft een smartwatch laten zien met een volledig rond scherm waar het besturingssysteem op draait.

Jolla maakt werk van Sailfish

Sailfish OS is een ontwikkeling van Jolla, wat ook tablets maakt. De softwaremaker laat nu zien hoe Sailfish werkt op een smartwatch. Het ziet er dus naar uit dat het bedrijf werkt aan een wearable-versie van zijn besturingssysteem, zoals Google dat bijvoorbeeld ook doet met Android Wear.

De werking van het besturingssysteem voor wearables lijkt alvast sterk op die van Android Wear. Door naar links of rechts te swipen kan je notificaties en menu's bekijken met apps. Het prototype getoond door Jolla heeft een volledig rond scherm en een touchscreen.

Jolla geeft aan dat het in de toekomst een business-model wil opbouwen rond het licenseren van software en niet rond het verkopen van bijhorende hardware. Het Finse bedrijf haalde onlangs een groot succes binnen door een deal met de Russische overheid. Die heeft contractueel vastgelegd dat personeel van de Russische overheid binnenkort alleen nog smartphones met het Finse besturingssysteem zullen gebruiken. Dat werd vermoedelijk beslist om een tegengewicht te bieden aan de sterke invloed van Amerikaanse bedrijven.

Sailfish OS is een verdere ontwikkeling van ondermeer MeeGO. Dat was een project van het vroegere Nokia voor er besloten werd te gaan werken met Windows Phone.