De Samsung Gear S2 werkt slecht samen met de nieuwste Nexus-telefoons, heeft Android Authority ondervonden. Een redacteur poogde de Gear S2 te koppelen aan de Huawei Nexus 6P, maar dat ging niet goed.

Encryptie zit werking dwars

De bijbehorende Gear Manager-app die op de telefoon moet worden geïnstalleerd, blijkt de smartwatch van Samsung alleen te kunnen aansturen als de encryptie op de Nexus wordt uitgezet. En dat is onmogelijk sinds de laatste ingrepen van Google om de veiligheid van Android te verbeteren.

Probleem ook in Nexus 5X en Nexus 6

Het probleem zal zich dus waarschijnlijk ook voordoen op enkele andere Nexus-telefoons, de 5X van LG en de Nexus 6 van Motorola. Ook op die telefoons is de encryptie standaard aangezet door Google, en het valt niet uit te zetten, zoals de Gear Manager-app vereist.

Notificaties komen niet door

Toch heeft de Android Authority-redacteur de boel een beetje aan de praat weten te krijgen, via omwegen. Daarna bleken er meer problemen op te doemen. Zo kwamen notificaties niet door naar het horloge, maar raar genoeg wel telefoontjes. Die konden ineens alleen nog maar op de smartwatch worden beantwoord.

Update hielp slechts kort

De redacteur zag vervolgens afgelopen week een update voor de app binnenkomen, waarna de meeste problemen ineens tot het verleden leken te behoren. Totdat hij het horloge resette, waarna alle problemen weer van voren af aan begonnen.

Tizen-smartwatch

De Samsung Gear S2 loopt niet op Android Wear, maar op Tizen, een besturingssysteem dat Samsung zelf heeft ontwikkeld op de fundamenten van Meego. De Gear S2 werkt alleen samen met Androidtelefoons, maar eind dit jaar zou daar ondersteuning voor iOS (iPhone) aan worden toegevoegd. De Gear S2 is door Wearable Magazine aan een hands-on onderworpen toen de wearable op de IFA-beurs werd aangekondigd.