Samsung heeft tijdens de IFA in Berlijn de Samsung Gear S3 aangekondigd. Maar wat zijn nou de verschillen met de Samsung Gear S2? In dit artikel leggen we beide smartwatches naast elkaar, zodat je straks weet of je voor de upgrade kunt gaan of niet.

Samsung Gear S3 versus Samsung Gear S2

Het kan nogal een opgave zijn: ga je voor de nieuwste smartwatch van Samsung of houd je het bij de oude? In dit artikel leggen we de Samsung Gear S3 Frontier naast de Samsung Gear S2, zodat je wellicht kunt bepalen of je voor de upgrade moet gaan of niet. De Frontier-editie van de Gear S3 is echt bedoeld voor de mensen die vaak op pad gaan. Daarom is het 1,3"-scherm van de smartwatch ook voorzien van de nieuwste Corning Gorilla Glass SR+-beveiliging. Dat betekent dat het lang duurt voordat het scherm van het horloge beschadigt.

Hierboven behandelen we meteen twee verschillen tussen de Gear S3 en de Gear S2. De laatstgenoemde beschikt wel over de beveiliging van Corning, maar dan over Gorilla Glass 3. Dat is ook niet verkeerd, maar SR+ is simpelweg beter. Daarnaast is het scherm van de Gear S3 net even groter dan die van de Gear S2. We hebben het hier over een minimaal verschil hoor: 1,3-inch versus 1,2-inch. En dat terwijl de resolutie van het kleine scherm niet veranderd is (360 bij 360 pixels), maar gelukkig gaat dat niet ten koste van de kwaliteit op het scherm.

Samsung Gear S2-3

Tizen versus Android Wear

Zowel de Gear S3 als de Gear S2 worden geleverd met Tizen als besturingssysteem (lees daar alles over in dit artikel). Ja, Android Wear van Google is misschien de betere optie als het gaat om het aantal applicaties, maar de batterijduur kan nog wel eens tegenvallen. En bij Tizen is dat dan weer precies andersom. Over de batterij gesproken: de Gear S3 Frontier wordt geleverd met een veel grotere accu dan zijn voorganger: 380mAh. De Samsung Gear S2 moet het doen met 250mAh, maar beschikt dan ook niet over een gps-chip.

En juist zo'n gps-chip - die de Gear S3 heeft - kan voor veel energieverbruik zorgen. Maar wanneer je die functie niet gebruikt, dan kan de smartwatch dagen aan blijven staan, zonder dat je hem opnieuw hoeft op te laden. Verder heeft de Gear S3 meer werkgeheugen, namelijk 768MB ram. De Gear S2 beschikt over 512MB. Dat is ook niet verkeerd. Echter, meer werkgeheugen betekent ook een snellere ervaring. Het interne opslaggeheugen is gelijk gebleven. Zowel de Samsung Gear S2 als de Gear S3 beschikken over maar liefst 4GB.

samsung-gear-s3-smartwatch-4

Andere verschillen

De Gear S3 beschikt dus over iets betere interne onderdelen. Ook de buitenkant is net even anders. Zo is het omhulsel van het horloge iets groter (46 bij 49 bij 12,9 mm versus 42,3 bij 49,8 bij 11,4 mm) en kun je elk horlogebandje van 22 millimeter aan het slimme horloge vastmaken. Bij de Gear S2 kun je bandjes van twintig millimeter gebruiken. Wanneer je beide Classic-edities naast elkaar legt, dan kom je op de volgende maten uit: 46 bij 49 bij 12,9 mm versus 39,9 bij 43,6 bij 11,4 mm. De Gear S3 Frontier weegt 62 gram, de Classic 57 gram.

Daarmee zijn beide versies van de smartwatch iets groter en zwaarder dan hun voorgangers. De Gear S2 weegt 47 gram, terwijl de Gear S2 Classic 42 gram weegt. Verder beschikt de Gear S3 over een Always On-display in kleur en onder dezelfde dualcore processor, die is geklokt op 1GHz, net zoals de Gear S2. Ook ondersteunt de S3 bluetooth 4.2, nfc, wifi gps en mobiele betalingen (nog niet beschikbaar in Nederland), terwijl de S2 alleen beschikt over bluetooth 4.1, wifi en nfc. Beide hebben dezelfde IP68-certificatie gekregen.

Samsung Gear S2-4

Een speaker aan boord

Een laatste verschillen tussen beide horloges is het feit dat de Gear S3 beschikt over een ingebouwde speaker. Daardoor is het mogelijk telefoongesprekken te voeren, zonder dat je daarvoor je telefoon uit je broekzak hoeft te halen. Ook kun je berichten laten voorlezen via de speaker. Andere verbindingsopties waar allebei de smartwatches over beschikken zijn een snelheidsmeter, gyroscoop, barometer, hartslagmeter en ambient light. Met de Gear S3 haal je dus een iets moderne variant van de bestaande Gear S2 in huis.

Prijs en beschikbaarheid

Al met al wordt de Samsung Gear S3 een smartwatch om naar uit te kijken, al is dat maar vanwege twee redenen. Er is een Always On-display aanwezig, waardoor je altijd de tijd kunt checken, en de smartwatch ziet er niet uit als een smartwatch. En dat is een mooie trend die deze IFA is ingezet. De Samsung Gear S3 is vanaf het vierde kwartaal in Nederland verkrijgbaar in twee varianten. De Gear S3 Classic is beschikbaar in Silver en de Gear S3 Frontier in Dark Grey. Beide varianten hebben een verkoopadviesprijs van 399 euro.