De Samsung Gear VR is een virtual reality-headset waar je een Samsung-smartphone in moet stoppen. In dit artikel lees je alles dat je moet weten, leggen we uit wat je precies kunt met de bril en hoe die precies werkt.

Dit is de Samsung Gear VR

De Samsung Gear VR is een virtual reality-headset ontwikkeld door Samsung, in samenwerking met Oculus (van de Oculus Rift). Deze headset werkt niet op zichzelf en heeft een compatible smartphone nodig om content af te spelen, zoals de Galaxy Note 5, Galaxy S6 en S6 edge en de Galaxy S7 en S7 Edge. De telefoon (of phablet) fungeert dan niet alleen als het display voor deze bril, maar ook de processor. De Gear VR is in feite een soort houder en controller, met een grote field of view (96 graden). Ook kan de bril de beweging van je hoofd te volgen.

Daarnaast zit er een unit in de bril die veel meer aspecten van je bewegingen kan meten. Daarvoor maakt de bril gebruik van een accelerometer en gyroscoop, die veel accurater te werk kan gaan dan dezelfde hardware in je smartphone (en dus Google Cardboard). Verder is er ook een nabijheidsmeter aanwezig. Daardoor weet de headset of die in gebruik wordt genomen of niet. Aan de zijkant zit ook een touchpad en een knopje om terug te gaan binnen de interface van de Gear VR. Aan de binnenkant zit zacht schuim voor het gezicht.

samsung-gear-vr-groot-1

Andere edities van de Gear VR

De Gear VR werd voor het eerst aangekondigd in september 2014. Om ervoor te zorgen dat de virtual reality-bril genoeg content zou hebben voor virtual reality-enthousiastelingen, zorgde Samsung ervoor dat er eerder al twee Innovator Editions verschenen waar ontwikkelaars mee aan de slag konden. Pas daarna, in Nederland eind november 2015, verscheen de consumentenversie, die je nu in de winkels vindt. Om ervoor te zorgen dat de bril en de smartphone worden gekoppeld, wordt er gebruikgemaakt van een micro-usb-kabel.

Tussen de verschillende Gear VR-versies zitten wel enkele verschillen. Zo was de eerste Innovator Edition alleen compatible met de Galaxy Note 4. Deze versie werd uitgebracht met het idee mensen te laten wennen aan de manier waarop je met vr kunt omgaan en om mensen een idee te geven van hoe dit specifieke apparaat werkt. De versie die daarna verscheen was iets smaller en kreeg een extra ventilator, zodat de lenzen niet zouden beslaan. Ook werden de Galaxy S6 en S6 edge ondersteund. Voor de rest leken de apparaten sterk op elkaar.

De uiteindelijke versie, die gewoon de Gear VR en niet Gear VR Consumer Edition wordt genoemd, ondersteunt dus de meeste smartphones op moment van schrijven. Het apparaat is ook negentien procent lichter dan zijn voorganger en is verder een meer ergonomisch design en een verbeterde touchpad meegekregen. Omdat Samsung de Gear VR-bril weggaf aan de mensen die een Samsung Galaxy S7 of Galaxy S7 edge hadden vooruitbesteld, is dit één van de eerste virtual reality-headsets die een grote afname heeft gekend.

Applicaties voor de Gear VR

Op moment van schrijven zijn er 185 applicaties beschikbaar voor de Samsung Gear VR, die mensen kunnen downloaden uit de Oculus Store. Er is nog een hoop werk aan de winkel (zowel qua apps als qua hardware), maar er is inmiddels dus al veel vooruitgang geboekt. Naast gaming, waarvan Herobound: First Steps, Ikarus, Dreadhalls, Esper en Proton Pulse de titels zijn die je gespeeld moet hebben, kun je ook foto's en video's bekijken in virtual reality. Ook kun je er Netflix-video's mee bekijken, maar dan wel 'gewoon' in 2D.

samsung-gear-vr-groot-2

Zo stop je je smartphone in de Gear VR

Als je de Gear VR net hebt, dan is het handig om te weten hoe je je Samsung-smartphone in de Gear VR moet stoppen. Je haalt de voorkant eraf en kunt als het ware je telefoon in de micro-usb-poort pluggen. Haal (eventueel) daarvoor eerst wel het hoesje van je smartphone af. Heb je dat gedaan, dan hoor je wat piepjes en kun je je phone eruit halen (de Gear VR geeft dit ook aan). Daarna krijg je de melding dat je de Oculus Store kunt downloaden, evenals enkele applicaties. Is dit gebeurd, dan kun je je telefoon er weer in stoppen.

Vergeet overigens niet om je smartphone ontgrendeld en wel in de voorkant van de Gear VR te pluggen. Want wanneer je dat vergeet te doen, dan zul je, waarschijnlijk, je telefoon weer uit de headset moeten halen, om te checken of het ontgrendelen gelukt is. Daarnaast wordt aangeraden om het scherm goed schoon te maken voordat 'ie in de virtual reality-headset verdwijnt. Want elk klein beetje vuil wordt goed uitvergroot, dankzij de lenzen in de bril. Dat zijn toch even een aantal dingen waar je als nieuwkomer rekening mee moet houden.

Andere dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Zet je notificaties uit. Die blijven namelijk binnenkomen.
  • Gebruik een koptelefoon voor de beste geluidservaring.
  • Grof geschat kun je tot drie uur met de bril op content bekijken. Speel je een game, dan is de batterijduur nog korter.
  • Uiteraard ben je er vrij in om gewoon je smartphone op te laden tijdens het gebruik.

Prijs en beschikbaarheid

De Samsung Gear VR is nu al verkrijgbaar in Nederland voor een prijs vanaf 85 euro. Je kunt de virtual reality-headset via de onderstaande links bestellen.

Meer tips en adviezen

Op onze tips en advies pagina vind je meer tips, achtergronden en adviezen over wearables als smartwatches, virtual reality-gear en fitness trackers.