Samsung heeft een nieuwe VR-bril gepatenteerd, met een accessoire waarmee je zowel een drone als de hele headset kunt aansturen.

Extern scherm

De uitvinding is een extern touchscreen dat via de usb-poort aan de smartphone wordt bevestigd. De telefoon gaat in de VR-bril, net als bij de huidige Samsung Gear VR. Die bril is vervolgens onbereikbaar voor bediening met de hand, maar het externe touchscreen blijft erbuiten. Met deze accessoire kunnen de acties in de virtuele wereld, die de telefoon voorschotelt, bediend worden.

Drone besturen

Samsung maakt in zijn patent expliciet melding van de mogelijkheid om zo een drone aan te sturen met het hoofd. Door simpelweg het hoofd te bewegen, beweegt de camera van de drone mee, en kijk je als het ware live mee met de drone. Het touchscreen bedient de drone en zijn bewegingen. Net alsof de drager van de VR-bril zelf in de lucht is, en live beelden ziet.

Augmented en virtual reality bijeen

Samsung maakt in het patent ook werk van de werkelijke wereld, waardoor een soort mix van augmented en virtual reality lijkt te ontstaan. De camera van de Galaxy-smartphone in de VR-bril wordt in staat gesteld om de wereld op te nemen in foto's en video, zodat de beelden gebruikt kunnen worden om de echte wereld in de virtual reality op te nemen. Handig om niet onverhoeds tegen een stoel of deur aan te lopen met een VR-bril op.

Geen handbediening

De patenten van Samsung maken duidelijk dat de Koreaanse fabrikant niet gelooft in bediening van de virtual reality-wereld met de handen. Veel andere fabrikanten zoeken het juist in een controller die wordt vastgehouden, met knoppen die de acties binnen de VR-wereld laten gebeuren. Weliswaar is het externe touchscreen iets wat met de hand bediend moet worden, maar die zit aan het hoofd vast. Het extra schermpje kan overigens ook opzij geklapt worden, zodat het aan de zijkant (het pootje) van de bril zit. Dat maakt de bediening door de drager wellicht nog wat handiger.

Patent

Het gaat hier om een patent, en hiervan is altijd onduidelijk of en wanneer Samsung die in nieuwe apparatuur zal uitbrengen. Echter, aan de plaatjes in het patent te zien, gaat het hier niet om een vaag concept. Er is een behoorlijk waarheidsgetrouwe Gear VR-bril afgebeeld. Het zou dus kunnen zijn dat Samsung hier binnenkort al mee komt.