Samsung heeft een 'Bio Processor' ontwikkeld voor wearables, die minder energie verbruikt en minder ruimte inneemt, zonder dat het ten koste zou moeten gaan van de functionaliteit. Volgend jaar moeten de eerste wearables met deze processor verschijnen.

De Bio Processor van Samsung

Samsung is mogelijk voornemens binnenkort de Bio Processor te gaan gebruiken in wearables en de eerste fitnesstrackers en smartwatches met deze speciale alles-in-één-chip aan boord zouden volgend jaar al op de markt moeten verschijnen. De Bio Processor is een chip met daarin alle benodigde componenten voor het bijhouden en in kaart brengen van je lichaam en hoe die reageert op de verschillende activiteiten. Nu moeten fabrikanten nog losse onderdelen in hun wearables stoppen, wat veel ruimte inneemt.

De Bio Processor moet dat probleem onder andere gaan oplossen. Volgens Samsung neemt deze chip tachtig procent minder ruimte in dan alle losse componenten en zou er tot vijftig procent minder energie verbruikt worden, zonder dat dit ten koste zou gaan van de functionaliteit. De nieuwe chip kan je hartslag meten, je lichaamsvet in kaart brengen, huidtemperatuur meten en nog veel meer. Ook kan de Bio Processor gebruikt worden als middel om apparaten te ontgrendelen, aangezien iedereen een andere hartslag heeft.

Ook zou je bijvoorbeeld betalingen kunnen verrichten met deze sensor aan boord - de wearable 'weet' dat jij de drager en de betaler bent en kan daardoor een betaling 'goedkeuren'.