In science-fictionfilms is het wonderlijk hoe verschillende rassen en inwoners van andere planeten met elkaar kunnen praten. Hier op aarde is het al moeilijk om andere talen te verstaan. Een nieuwe oor-wearable, de Pilot, zorgt ervoor dat alle tekst, die tot je wordt gesproken, live wordt vertaald.

De Pilot vertaalt live

Waverly Labs heeft deze in het oor gedragen wearable ontwikkeld. Voor zo'n driehonderd dollar moet iedereen hem straks kunnen kopen. De Amerikaanse firma is hiermee op weg om de ultieme droom van menig sf-liefhebber tot werkelijkheid te maken. Een universele vertaler in je eigen oor, zodat je mensen kunt verstaan zonder dat je hun taal eerst hoeft te leren.

Vertaalmachine in je oor

Moeiteloos en direct wordt uitgesproken tekst vertaald in je eigen taal, en direct in je oor uitgesproken door de wearable. Zo hoeft het gesprek geen enkele vertraging op te lopen. De oor-vertaalmachine is in eerste instantie bestemd voor mensen die vaak internationaal reizen, maar het kan natuurlijk tot veel meer toepassingen gaan leiden.

Waverly Labs laat de oor-vertaler geheel offline zijn werk doen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Google Translate, dat altijd een online verbinding nodig heeft. De wearable in het oor is verbonden met een mobiele app op een smartphone, waar complete taalpakketten in kunnen worden gedownload. Via de app kan de taal worden ingesteld, die vertaald moet worden. Als de oor-wearables niet voor vertalingen worden gebruikt, kan er muziek mee worden beluisterd, ook al via de verbonden smartphone.

Romaanse en Germaanse talen

Het aantal talen is in het begin nog beperkt. De Pilot vertaalt alle gangbare Europese Romaanse en Germaanse talen, wordt gemeld; dat zijn dus vermoedelijk Spaans, Frans, Duits, Italiaans, en Engels. Later kunnen er waarschijnlijk ook Slavische talen, semitische talen, hindische en Oost-Aziatische talen aan worden toegevoegd.

Wie zijn zinnen heeft gezet op de aanschaf van een Pilot, moet wachten tot volgend jaar. Via Indiegogo wordt aan crowdfunding gewerkt om de Pilot op de markt te krijgen.