Het zal niet al te lang duren voordat er wearables op de markt komen met sensors in pleisters, die het zweet van de drager tot in detail kunnen analyseren.

Een groep wetenschappers is hiermee bezig. Inmiddels is een prototype ontwikkeld. Het is een flexibele band die om de pols wordt gedragen, vol met sensors die de diverse componenten van zweetdruppels opvangen en identificeren.

Natrium en kalium

De sensors zijn in staat om componenten te herkennen van natrium, kalium, glucose en lactaat, en ze leggen ook de huidtemperatuur vast. Deze data wordt via bluetooth naar een app in een verbonden smartphone gestuurd die de gegevens analyseert en de eigenaar de resultaten presenteert.

Deze uitvinding gaat veel verder dan de fitnesstrackers die nu op de markt zijn. Die doen weinig meer dan stappen en afstanden tellen, en eventueel de hartslag van de drager. Wat dat laatste betreft, levert een fitnesstracker overigens zelden een betrouwbaar beeld op. Door zweet te analyseren, kan een wearable daadwerkelijk nagaan welke processen zich in het lichaam voordoen en of dat gezond of ongezond is.

Lactaat

Een en ander is inmiddels gepubliceerd in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature door professor Ali Javey van de Universiteit van Californië. Hij vermeldt dat de niveaus van natrium en kalium aangeven of de drager van de wearable uitgedroogd is, terwijl het lactaatniveau laat zien hoe moe de spieren zijn.

De onderzoekers hebben de sensors zowel in armbanden als in hoofdbanden verwerkt en ze getest op proefpersonen die aan het fitnessen waren. Daar bestaat een filmpje van (hieronder weergegeven).Zweetsensor in hoofdband

Professor Javey heeft zich ten doel gesteld om uiteindelijk vrij goedkope stickers met deze technologie uit te brengen, die je weg kunt gooien, en die op de achterkant van een hand of een horloge kunnen worden aangebracht. Na een paar uur gebruik kun je ze in de prullenbak gooien.

Zweetpleisters

De stickers, of pleisters, vangen het zweet op, maar de bijbehorende technologie bevindt zich in een arm- of hoofdband of in een smartwatch. De wetenschappers werken er nu aan om nog veel meer chemische stoffen in het zweet door deze technologie te laten analyseren, zodat een goed beeld ontstaat van het effect van een work-out. Doel is uiteindelijk om een stuk of twintig van die lichaamsstoffen te gaan analyseren, waarbij de wearable niet alleen dienst doet om fitnessprestaties te meten, maar ook bijvoorbeeld het gevaar van een depressie bij de drager, of een analyse van chemische stoffen waar de persoon aan is blootgesteld. ,,We kunnen in principe een hele bibliotheek aan informatie uit het zweet halen", zegt de professor.