Een sportschoen met een programmeerbare buitenkant van e-paper, waardoor het schoeisel alle kleuren kan aannemen.  Het startende bedrijf Shiftwear is bezig om hier via crowdfunding geld voor in te zamelen.

Waterdicht e-paper

De sportschoen ziet eruit als elke andere, met dit verschil dat grote delen van de buitenkant omkleed zijn met waterdicht e-paper. Kleuren e-paper om precies te zijn, want het is de bedoeling dat je met de aankoop van een paar van deze schoenen alle andere overbodig maakt.

Alle kleuren en motieven

Wil je groene schoenen hebben omdat je iets groens aan hebt, dan kun je met een druk op een app op een smartphone het e-paper naar die kleur veranderen. Wil je liever een motiefje, dan is dat ook in een wip gebeurt. De app biedt een grote varieteit van dessins die je op je schoen kunt tonen.

Shoe design store

Shiftwear ziet een markt voor ontwerpers die hun eigen designs voor de schoenen gaan verkopen. In een soort eigen app store kunnen die dan door de schoenendragers worden aangeschaft. Een 'shoe design store'  in de app op je smartphone.

Batterij

Het e-paper is waterdicht, de schoen zelf ook. Een kleine batterij zorgt voor de stroom. E-paper verbruikt erg weinig energie, en is ook bij fel daglicht goed te zien. Het wordt nu voornamelijk gebruikt op de schermen van e-readers. Als een statische afbeelding wordt gekozen voor de schoen, verbruikt die geen stroom. Als gekozen wordt voor een bewegend display, wordt er wel wat stroom verbruikt. De batterij gaat dertig dagen mee en wordt draadloos opgeladen. Shiftwear onderzoekt nog of de energie die met lopen wordt opgewekt, gebruikt kan worden om de batterij op te laden. Dan hoeven er nooit nieuwe batterijen in de schoen.

Wasmachine

De schoenen zijn zo goed waterdicht gemaakt dat ze in de wasmachine kunnen worden gedaan zonder dat het e-paper stuk gaat, belooft Shiftwear. Het is de bedoeling dat de schoenen in verschillende varianten en kwaliteiten op de markt worden gebracht. Het goedkoopste paar kost 150 dollar voor mensen die besluiten hun geld in het project te steken.