Het bedrijf MC10 maakt stickers (of pleisters) vol technologie, die allerlei lichaamsfuncties monitoren op de plek waar ze worden aangebracht, en de drager van de sticker waardevolle informatie geven als hij die nodig heeft. Om bijvoorbeeld via een smartphone-notificatie de aansporing om wat zonnebrandolie te gebruiken, als de sticker merkt dat de huid te lang in de zon zit.

Zwemster

Maar er kan veel meer mee. MC10 heeft een filmpje gemaakt van een zwemster die via stickers op diverse plekken op haar lijf kan nagaan hoe ze het ervan af heeft gebracht. Samen met sportkledingfabrikant Reebok is een soort kapje voor het hoofd ontwikkeld, waarmee de impact van een dreun tegen de schedel kan worden gemeten. Met de beschikbare informatie weten artsen dan wat ze moeten doen.

Sticker vijf keer zo dun als een haar

De stickers zijn eenvijfde van een menselijke haar dik en kunnen op de huid worden aangebracht, waar de ingebouwde chip meteen begint om allerlei informatie over de huid en wat daaronder gebeurt te verzamelen. De stickers zijn nauwelijks voel- en zichtbaar en ze gaan vergezeld van een app op een tablet of smartphone die de informatie van deze kleverige wearable aan de drager laat zien.

Gezondheidstoepassingen

MC10 ziet vooral toepassingen voor sporters en voor gezondheidstoepassingen. Maar voor consumenten is er nu ook een sticker-prototype gemaakt die het huidtype van de drager bepaalt en vervolgens suggereert hoe die huid het beste kan worden onderhouden met huidproducten. Dat is dan te zien in de begeleidende smartphone-app.

Defensie

Sport, wellness, cosmetica, gezondheidszorg, gezondheidsmonitoring op afstand en defensie kunnen allemaal wat aan deze stickers hebben, afhankelijk van wat voor chip erin wordt gestopt en welke functie de sticker heeft.

Huidzorg

MC10 prijst zijn product zo aan: "We hebben het over producten die zo slim zijn, dat ze een waarschuwing naar je telefoon sturen als het tijd is om nieuwe zonnebrandolie op te doen. Door de eigenschappen van de huid te bepalen, kan de perfecte vochtinbrengende creme worden gesuggereerd. Huidzorg is nog nooit goedkoper, toegankelijker en persoonlijker geweest."

Farmaceutische industrie

MC10 heeft onlangs tien miljoen dollar gekregen van een farmaceutica-fabrikant om nieuwe medische toepassingen voor de stickers te ontwikkelen.