Als we het over wearables hebben dan gaat het vaak over horloges of armbanden maar ook een jas is een wearable, zeker als deze in verbinding staat met je smartphone. De Smart Jacket is een slimme jas, ontwikkeld door Vodafone, die fietsers in het verkeer zichtbaarder moet maken en zo de verkeersveiligheid moet vergroten.

Als fietser ben je nogal kwetsbaar in het verkeer, ondanks de vereiste verlichting en reflectoren die je zichtbaar moeten maken in het donker. Met name tijdens het afslaan op een drukke weg kan het voorkomen dat je door een automobilist of een brommer over het hoofd gezien wordt. En dan hebben we het nog niet eens over mensen die geen verlichting gebruiken of alleen op hun smartphone bezig zijn tijdens het fietsen. Om je op dit soort momenten beter zichtbaar te maken heeft Vodafone de Smart Jacket bedacht.

De Smart Jacket is een slimme jas die in verbinding staat met je smartphone. Op je smartphone plan je de route die je gaat fietsen en vervolgens weet de jas exact wanneer je afslaat. Zodra er een afslag aankomt verschijnt er op je rug een grote pijl zodat andere weggebruikers kunnen zien waar je naartoe gaat. Niet alleen op de rug is een pijl zichtbaar, ook op je armen is een pijl te vinden zodat je zelf ziet wanneer je af moet slaan. De jas kan overigens ook andere symbolen via de led's weergeven, waaronder een smiley om de bestuurder achter je te bedanken wanneer deze je voorrang geeft.

Momenteel is de Smart Jacket nog een prototype maar wie weet zien we over een jaar heel Nederland fietsen met een slimme jas vol opvallende led's.