Smartwatch niet onschuldig

Smartwatches zijn daarmee minder onschuldige apparaatjes dan je zou denken. Pincodes behoren alleen bekend te zijn bij de eigenaar ervan, en die moeten niet door een smartwatch onthuld kunnen worden. Student Tony Beltramelli heeft de bedenkers van beveiligingsoplossingen weer een hoop huiswerk gegeven.


Afstudeerproject

Hij heeft er een afstudeerproject van gemaakt. Te zien is hoe hij een numeriek touchpad beroert met één vinger en nummers intypt. Aan zijn pols draagt hij een smartwatch die de ingetypte nummers vlekkeloos herkent en overbrengt naar een verbonden computer.


Nummers en tekst herkennen

Nummers herkennen is nog maar een van de dingen die een smartwatch met een bewegingssensor kan doen, weet Bertramelli. Ook geschreven en getypte tekst kan door een smartwatch gereproduceerd worden.

Aan de andere kant kan de smartwatch wellicht juist helpen bij het beter beveiligen van privacygevoelige gegevens als een pincode. Omdat de smartwatch ook detecteert hoe de pincode wordt ingetypt, kan een pinapparaat zo worden geprogrammeerd dat de manier van intypen meetelt bij het beoordelen of de code van de eigenaar, of van een pinpasdief afkomstig is. De wijze van intypen is dan te vergelijken met een handschrift, dat ook uniek is voor ieder mens.


Android Wear

Nu heeft Beltramelli wel een smartwatch gebruikt (een Android Wear-horloge) dat hij heeft kunnen aanpassen voor het doel dat hij wilde demonstreren. Met een gewone smartwatch valt dit niet te doen. Maar het is wellicht voor dragers van een smartwatch een goed plan om in de gaten te houden wat voor apps er op het horloge worden geïnstalleerd en waar die vandaan komen, voordat de flappentap wordt bezocht.