Samsung heeft een nieuw patent geregistreerd voor identificatie door een smartwatch. Door een sensor in het horloge een ader in de vinger te laten scannen, wordt de identiteit van de drager vastgesteld.

Veiligheidsrisico

Daarmee zou Samsung, de producent van bijvoorbeeld de Gear S2,  een belangrijk punt aan smartwatches verbeteren. Uit onderzoek bleek niet lang geleden dat een smartwatch een veiligheidsrisico met zich mee kan brengen. De apparaatjes zijn eenvoudig af te luisteren en privégegevens van de drager liggen zo snel op straat.

Sensor meet hartslag

Hoewel het hier voornamelijk gaat om het aantal stappen dat de drager heeft geteld, waar natuurlijk geen hacker in geïnteresseerd is,  vindt Samsung het toch tijd om de smartwatch een beetje beter dicht te timmeren. Dat doet de Koreaanse fabrikant op een redelijk eenvoudige wijze. Als het horloge wordt omgedaan, scannen de sensors een ader om vast te stellen dat die dezelfde pulsen genereert als een puls die eerder in het geheugen van de smartwatch is vastgelegd. Op basis hiervan kan de smartwatch van zijn slotje af, net als bij een vingerafdrukscanner op een smartwatch of tablet.

Apple Watch

Het patent wordt niet heel uitgebreid beschreven, maar de plaatjes suggereren dat de sensor kan worden gebruikt om de hartslag te meten. Die is blijkbaar verschillend van persoon tot persoon. Apple doet hier al wat mee in de Apple Watch. Die identificeert de gebruiker door de hartslagsensor en het huidcontact aan de onderkant van de smartwatch. Zo lang het horloge wordt gedragen, kan de Apple Watch zo worden gebruikt voor bijvoorbeeld de betaaldienst Apple Pay.

Samsung

Het betekent wel dat er steeds opnieuw een identificatie moet plaatsvinden als het horloge even wordt afgedaan. Het is nu afwachten wanneer deze nieuwe mogelijkheid in toekomstige Samsung-smartwatches wordt ingebouwd.