Het bedrijf SpaceVR zegt via crowdfunding 1,25 miljoen dollar bijeen te hebben geharkt voor een ambitieus plan: een VR-camerasatelliet in een baan rond de aarde brengen. Oprichter Ryan Holmes presenteerde deze week zijn plannen.

4K-camera's

Voor goed 3D-beeldmateriaal met de ruimte als thema wordt een satelliet gelanceerd met twee 4K-sensoren aan boord, die de hele tijd niets anders doen dan foto's van de sterren en de aarde maken. Die beelden worden wekelijks naar beneden gestuurd, zodat mensen via hun VR-brillen de beelden kunnen bekijken.

Of het gaat lukken, is nog even de vraag. SpaceVR heeft al eerder twee plannen in duigen zien vallen en dit is al het derde. Het vorige plan hield de productie van een gewone VR-camera in, met twaalf camera's in een ring die 360 graden-beelden zouden maken. Daarvoor kreeg SpaceVR bij crowdfunders de handen wel op elkaar, maar dat plan is nu veranderd in de lancering van een camerasatelliet. Ryan Holmes presenteerde zijn plannen tijdens de Virtual Reality Expo in Californie.

Hij zei dat de satelliet begin 2017 de ruimte in gaat aan boord van een raket van SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk. De camera wordt naar het International Space Station gestuurd, van waar de satelliet wordt gelanceerd in een baan om de aarde. De camerasatelliet zal dan met een snelheid van meer dan 17.000 mijl per uur rond de aarde cirkelen.  De beelden die omlaag worden gestuurd, worden door SpaceVR aan elkaar gelijmd als VR-beelden. Wekelijks komen ook video's naar beneden die time-lapse scenes laten zien.