Vanaf het moment dat de Apple Watch uitgebracht is, wordt er door ontwikkelaars gevraagd of het bedrijf een manier kan maken, zodat zijzelf ook wijzerplaten kunnen ontwikkelen. Op dit moment kan alleen Apple dat, en doet het dat om zoveel mogelijk controle over het merk en de gebruikservaring te houden.

Eigen wijzerplaten

Maar daar lijkt verandering in te komen. Code die door 9to5Mac ontdekt werd in watchOS 4.3.1, het besturingssysteem van de Apple Watch, wijst erop dat er mogelijk toch een optie komt voor ontwikkelaars om hun eigen wijzerplaat te ontwerpen. Een component van het NanoTimeKit framework, waarbinnen de wijzerplaten geladen worden, laat namelijk zien dat er een server wordt toegevoegd die ontworpen is om te communiceren met bepaalde code die op een Mac gedraaid kan worden. Dat is allemaal ingewikkelde materie, maar in de code staat een interessant zinnetje:
 

“This is where the 3rd party face config bundle generation would happen.”

 
Dat zinnetje maakt een paar dingen duidelijk. Allereerst dat de functie op dit moment nog niet klaar is. Maar op de tweede plaats, dat het wel iets is waar binnen Apple over nagedacht wordt. Kortom: de functie zou bijvoorbeeld in watchOS 5 toegevoegd kunnen worden. Mocht dat zo zijn, is dat een mooie ontwikkeling, want het maakt het aantal mogelijkheden veel groter en de opties om een horloge te personaliseren ook.